napisał(a) ApropoDefacto » 06.09.2018 11:22
radzio327 napisał(a):Mam jeszcze do was pytanko co do zwiedzania z Makarskiej/Tucepi? Jutro wybieramy się do Splitu-Trogir cało dniowa wycieczka w planach następnego dnia chcemy wyruszyć do Mostaru i Wodospadów Kravica na kolejną wycieczkę do Dubrovnika, jeden dzień poświęcimy na rejs statkiem na wyspy tylko pytanie do was takie który rejs polecacie najbardziej? I co można jeszcze po zwiedzać w okolicy? Pozdrawiam
Jeżeli lubisz imprezowe statki to albo Makarski Jadran albo Calypso. W tamtym roku płynąłem Jadranem do Korculi w tym roku Calypso do Hvar i Brać.
Na Jadranie spoko obsługa, bardziej mi smakowała grillowana makrela (możliwość dokładki) oraz nie ma co ukrywać- rakija i wino w dwie strony serwowali i widać było, że nie żałują nikomu. Dłuższy rejs, ok 3-4 h w jedną stronę jak dobrze pamiętam. Muzyka typu Abba, lata 80'90 ale współczesne kawałki też były. Rejs powrotny to jedna wielka impreza na górnym pokładzie
Cena chyba 300 kun za osobę (w tamtym roku).
Calypso, obsługa jakaś taka dziwna, mało przyjemna, obiad bez szału, dziadek łaskawie 2x na cały rejs przeszedł z rakiją nalał minimum i uciekał dalej, żeby czasem ktoś nie chciał jeszcze. Wino i soki tylko do obiadu. Muzyka w jedną stronę house, elektroniczna w drodze powrotnej mieszana i oczywiście Sławomir
. Cena 250 kun i jeszcze 0,7 Rakiji dostaliśmy od Antka (gość u którego zamawialiśmy rejs). Fajna sprawa była bo w drodze powrotnej gdy już dopływaliśmy do Makarskiej obserwowaliśmy na lądzie burzę (i tęcze) w którą w pewnym czasie wpłynęliśmy
jak łatwo się domyślić mimo niesprzyjających warunków impreza trwała w najlepsze
Ogólnie obydwa rejsy były bardzo fajne ale lepiej bawiliśmy się na Jadranie
Jeżeli chodzi jeszcze o Makarską to polecam wycieczkę na Sv Jure (Biokovo) oraz spacer na jedną z najładniejszych plaż, Nugal Beach. Warto również wieczorową porą pospacerować po cyplu, porcie i ryneczku (gdzie często w sezonie bywały imprezy)