Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 25.07.2018 14:10

W Makarskiej można jeździć na rowerach po promenadzie ? doszły mnie słuchy, że jest zakaz aczkolwiek w tamtym roku śmigaliśmy bez problemu (tak jak inni ludzie) i nikt nam nie zwracał uwagi :)
roman6
Odkrywca
obiady w Makarskiej?

Nieprzeczytany postnapisał(a) roman6 » 31.07.2018 16:48

Za 2 tygodnie wybieram się do Makarskiej przez biuro podróży. W podstawowej cenie mam tylko śniadania.
Mogę dokupić obiadokolacje przez biuro podróży - koszt ok 10euro (a więc ok 73 kun) za jedną obiadokolację.
Czy za podobną kwotę kupię na miejscu w restauracjach jakiś sensowny posiłek? A może jest tam w tej chwili taniej?
Czy też opłaca się bardziej skorzystać z oferty biura.

Byłem w Chorwacji na Istrii 2 lata temu. Kompletnie już nie pamiętam ile mniej więcej wtedy kosztowały mnie posiłki.
Jedyne co zapamiętałem to że wtedy ceny mieli stosunkowo zbliżone do naszych.

Jak jest teraz w okolicy Makarskiej?
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 01.08.2018 08:47

Czy ktoś korzystał z autobusów międzymiastowych w Makarskiej? :)

Konkretnie chodzi mi o dostanie się z Makarskiej do Splitu bądź Trogiru, sprawdzałam, że faktycznie są linie autobusowe, ale zastanawiam się gdzie konkretnie w Makarskiej jest wyjazd, czy bilety kupuje się u kierowcy czy wcześniej oraz to czy godziny odjazdów są faktycznie pilnowane, czy różnie to bywa :D
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 01.08.2018 08:54

Witajcie
czy ktoś może polecić jakieś fajne kanjpy w Makraskiej z dobrymi owocami morza, pleskawicą ?

z góry dziękuję
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 01.08.2018 21:35

Nadialena napisał(a):Czy ktoś korzystał z autobusów międzymiastowych w Makarskiej? :)

Konkretnie chodzi mi o dostanie się z Makarskiej do Splitu bądź Trogiru, sprawdzałam, że faktycznie są linie autobusowe, ale zastanawiam się gdzie konkretnie w Makarskiej jest wyjazd, czy bilety kupuje się u kierowcy czy wcześniej oraz to czy godziny odjazdów są faktycznie pilnowane, czy różnie to bywa :D

Odjazdy z Makarskiej tylko z dworca autobusowego przy ulicy Ante Starčeviča, niedaleko portu.
http://www.promet-makarska.hr/vozni-red ... 71708-2693
Bilety można kupić na dworcu, można u kierowcy, można też skorzystać z portalu GetByBus i kupić w sieci (często tam wychodzi najtaniej, zwłaszcza przy zakupie biletu powrotnego). Tam też można zobaczyć rozkład jazdy.
https://getbybus.com/hr/autobus-makarska
Co do punktualności - problemem jest Omiš i wieczne korki na moście. Ale dramatu nie ma. Co do Trogiru - fajną opcja jest dojazd do Splitu i krótki rejs statkiem ze Splitu do Trogiru. Dworzec autobusowy w Splicie położony jest przy porcie.
https://www.putovnica.net/en/transport/ ... -off-shore.
Ostatnio edytowano 02.08.2018 00:06 przez Bravik, łącznie edytowano 2 razy
Bravik
Re: obiady w Makarskiej?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 01.08.2018 21:37

roman6 napisał(a):Za 2 tygodnie wybieram się do Makarskiej przez biuro podróży. W podstawowej cenie mam tylko śniadania.
Mogę dokupić obiadokolacje przez biuro podróży - koszt ok 10euro (a więc ok 73 kun) za jedną obiadokolację.
Czy za podobną kwotę kupię na miejscu w restauracjach jakiś sensowny posiłek? A może jest tam w tej chwili taniej?

Byłem w Chorwacji na Istrii 2 lata temu. Kompletnie już nie pamiętam ile mniej więcej wtedy kosztowały mnie posiłki.

W niedzielę będę w Makarskiej to sprawdzę :D
Marcinowy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinowy » 02.08.2018 07:39

Bravik napisał(a):W niedzielę będę w Makarskiej to sprawdzę :D

Daj znać bo zastanawiam się gdzie we wtorek pójść xD
roman6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roman6 » 05.08.2018 17:57

Bravik napisał(a):
roman6 napisał(a):Za 2 tygodnie wybieram się do Makarskiej przez biuro podróży. W podstawowej cenie mam tylko śniadania.

W niedzielę będę w Makarskiej to sprawdzę :D

No to czekam z niecierpliwością.
Im więcej danych tym lepiej.
amator33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) amator33 » 06.08.2018 11:59

Zależy co chcesz jeść.
Pizza ok 40 kn.
Ryba 85-100 kn
Rybny talerz dla 2 os w zależnosci od knajpy 230-330kn
Do tego napoje ok 10-15 kn
bart123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bart123 » 07.08.2018 13:21

amator33 napisał(a):Zależy co chcesz jeść.
Pizza ok 40 kn.
Ryba 85-100 kn
Rybny talerz dla 2 os w zależnosci od knajpy 230-330kn
Do tego napoje ok 10-15 kn

A gdzie takie ceny? Parę dni temu wróciłem z objazdówki wybrzeża i takich cen to nie pamiętam, jeśli mówimy o dużych miejscowościach. I co rozumiesz pod napojem? Mała cola 0,25l to 20-30kn.Pizza w zależności od rodzaju 50-80kn. Ryb nie próbowałem.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.08.2018 20:43

Jeśli macie możliwość to wrzucajcie fotki menu i/lub nazwę jadłodajni.
truedomel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) truedomel » 20.08.2018 08:09

Pierwszy wyjazd do Cro, czy ktoś podpowie jak wrócić nocą z Makarskiej do Tucepi? Pieszo jardanką to chyba zły pomysł, jaki jest koszt taxi w Makarskiej? Pytanie drugie, jadąc z Tucepi do Trogiru, którą drogę wybrać? Autostradą czy jardanką wzdłuż Adriatyku?
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 20.08.2018 12:37

Jesli chodzi o jadlodajnie:
Restauracja Ivo - super miejsce dla lubiacych owoce morza
Restauracja Panorama - niesamowity widok na Makarska jedzenie dobre - transfer do i z restaurcji Darmowy
Restauracja Veliko Brdo - dobre jedzenie
Bistro Gajeta - super jedzenie przy morzu no i fajna obsluga
Amadeusz - blisko plazy dobre jedzenie
Bistro S04 - blisko plazy dobre jedzenie niestety dlugo sie czeka
Libertas - blisko plazy bardzo dobra zupa pomidorowa
Citi Kebap - blisko plazy - mieso dobre -ale sam kebap biedny

Jesli chodzi o rozrywke to zdecydowanie polecam jakikolwiek rejsy MAKARSKIM JADRANEM - super klimat i bardzo fajny kapitan
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.08.2018 12:47

truedomel napisał(a):Pierwszy wyjazd do Cro, czy ktoś podpowie jak wrócić nocą z Makarskiej do Tucepi? Pieszo jardanką to chyba zły pomysł, jaki jest koszt taxi w Makarskiej? Pytanie drugie, jadąc z Tucepi do Trogiru, którą drogę wybrać? Autostradą czy jardanką wzdłuż Adriatyku?

Nad Adriatykiem/Jadranem droga nr to Jadranka :idea: (nie jardanka) :wink:
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 20.08.2018 20:12

Janusz Bajcer napisał(a):
truedomel napisał(a):Pierwszy wyjazd do Cro, czy ktoś podpowie jak wrócić nocą z Makarskiej do Tucepi? Pieszo jardanką to chyba zły pomysł, jaki jest koszt taxi w Makarskiej? Pytanie drugie, jadąc z Tucepi do Trogiru, którą drogę wybrać? Autostradą czy jardanką wzdłuż Adriatyku?

Nad Adriatykiem/Jadranem droga nr to Jadranka :idea: (nie jardanka) :wink:

Na piechotę przez Osejavę - bardzo fajny spacerek. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone