wypunktuję (oczywiście pomijając Hvar, Stari Grad, Vrboską i Jelsę wraz z ich wszystkimi ciekawostakami które są oczywistymi punktami "wycieczki" ; pominę i sławetny tunel "Pitve", który stali bywalcy Zavali i Ivan Dolca znają jak własną kieszeń):
- przejazd starą drogą ze starego Gradu do Hvaru. Po drodze można obejrzeć typowe dla Hvaru stare osady: Selca, ukryte wśród lawendowych pól Brusje, odcięte od świata Velo i Malo Grablje. Warto poświęcić chwilkę, by zatrzymac się w tych wioskach.
Po drodze przepiękne widoki na Brač, Šoltę, Paklene Otoke, Vis, hvarski półwysep Kabal i oczywiście Sv. Nikolę...
-Sv. Nikola, jeśli piesza wycieczka - najlepiej ze wsi Sv. Nedjelja; najpierw dojdziecie do klasztoru w jaskini (Gospa Snježna - pozostałości po klasztorze augustiańskim z XV wieku), a potem na szczyt; szlak jest oznaczony, więc nie powinniście mieć problemu.
- Šćedro. Skoro już jesteśmy po południowej stronie wyspy, to polecam przepłynąć się na tę wysepkę Piękne plaże, ale i doskonale zachowane Kodunje gomile (Iliryjskie tulumusy) czyli kurhany, kopce być może spełniające funkcje grobowców w czasach starożytnych Ilirów. W zatoce Mostir ruiny klasztoru Dominikanów z XV wieku i starochrześcijańskiego kościoła sv. Marija od Milosrđa. W zatoce Rake fragmenty mozaiki rzymskiej letniej wiejskiej rezydencji. W sezonie nie powinno być problemu z przeprawą na wysepkę. Ja jeszcze niestety tam nie byłam, ale mam nadzieję już wkrótce sama to zobaczę.
- Wracamy na północną stronę wyspy i tu koniecznie trzeba zobaczyć moje ukochane, niesamowite Pitve (ze snobistycznym klubem - galerią słynnego hr fotografa Lupino- niestety nie wiem, czy jeszcze funkcjonuje).
- Vrisnik z przepięknie położonym na wzgórzu kościółkiem sv. Antuna Opata
Dalej okolice Jelsy:
- Humac - osada rybacka z XVII wieku- etnograficzny pomnik kultury 7 km na wschód od Jelsy
- Grapčeva špilja czyli jaskinia z okresu neolitu (5000 - 4000 lat przed Chrystusem) jedno z najstarszych nalazisk w rejonie Adriatyku
- Galešnik - średniowieczne miasto - twierdza i Tor grecko- iliryjska twierdza (wieża) z IV wieku przed Chrystusem połozone na 230 m n.p.m
- Purkin Kuk archeologiczny lokalitet na zachód od osady Dol, gdzie znajdują się tak zwane "cyklopowe mury" chroniące kiedyś ludność z pobliskich osad przed atakami najeźdźców z morza (piratów).
- Glavica czyli punkt widokowy górujący na Starim Gradem (z niego piękny widok na Starigradski zaljev i antyczny ager
To tak w telegraficznym skrócie
Pozdrawiam