Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska gdzie udać się w rejonie na wycieczki

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kismet75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kismet75 » 02.07.2013 08:20

Obecnie jestem w Makarskiej pogoda ładna słonecznie i cieplutko .Mam pytanie do forumowiczów gdyż pierwszy raz jestem w Chorwacji gdzie udać się samochodem z rodziną na wycieczki .Myślałem o Dubrowniku może jest coś jeszcze ciekawego po drodze do zobaczenia chyba że inne propozycje ewentualnie wodospady krka.Pozdrawiam proszę o jakieś propozycje.
savic
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) savic » 02.07.2013 11:58

z makarskiej rzut beretem na Sv. Jure fajna trasa , kawałek dalej Mostar , Medjugorie , wodospady Kravica - w tym wypadku polecam przejazd drogą 512 , w drugą stronę Omiś , Split jest tego masa :)
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 02.07.2013 15:00

Polecam miejscowość Imotski a tam dwa jeziora, Crveno i Modro.
W samej Makarskiej Muzeum Muszli.

Pozdrawiam i życzę super wypoczynku :)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 02.07.2013 15:10

I Ston na Peljesacu w drodze do Dubrownika lub arboteum w Trsteno, również w drodze do Dubrownika. W samym Dubrowniku warto wjechać na górę SRD i podziwiać miasto w wysoka :wink:
nowy88
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy88 » 02.07.2013 21:10

Jestem w BV i jutro z rana planuje Dubrovnik :-)
kismet75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kismet75 » 03.07.2013 08:53

OK to na dziś trasa Mostar , Medjugorie , wodospady Kravica . Na kolejne dni planuję wypad do Dubrownika. Zastanawiam się jeszcze czy w BiH wymienię gdzieś euro lub ewentualnie kunę na wszelki mam plastikową kartę :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 03.07.2013 08:56

kismet75 napisał(a):OK to na dziś trasa Mostar , Medjugorie , wodospady Kravica . Na kolejne dni planuję wypad do Dubrownika. Zastanawiam się jeszcze czy w BiH wymienię gdzieś euro lub ewentualnie kunę na wszelki mam plastikową kartę :D

Nie wiem czy zdążycie wszystko ogarnąć.... Nam się udało tylko Mostar ( i to pobieżnie - trzeba wrócić w tym roku :wink: ) i Medjugorie. Płacić można w euro, więc nie ma potrzeby wymieniać. Kartą w większych sklepach też zapłacisz bez problemu.
von_scheisse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) von_scheisse » 03.07.2013 09:15

Zaraz przy Makarskiej jest sanktuarium maryjne stworzone na wzór Lourdes ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.07.2013 09:16

kismet75 napisał(a):OK to na dziś trasa Mostar , Medjugorie , wodospady Kravica . Na kolejne dni planuję wypad do Dubrownika. Zastanawiam się jeszcze czy w BiH wymienię gdzieś euro lub ewentualnie kunę na wszelki mam plastikową kartę :D

Jedź do Ploce, granicę przekrocz w Metkovic, po drodze zatrzymaj się w Pocitelj skąd dojedziesz do Mostaru.
Po Mostarze podjedź do Blagaj na obiad - świerze, wyśmienite ryby i zimna woda bezpośrednio z potoku :)
Wracając doliną Neretwy wypatruj mostu i kierunkowskazu na Medjugorie - ciekawy i przynoszący wrażenia podjazd :)
Z Medjugorie masz blisko wodospady a powrót zrób sobie przez Teskere i Prolog, gdzie przejdziesz granicę.
Przez Vrgorac dojedziesz do autostrady.

Do obskoczenia w jeden dzień, bez zbytniego pośpiechu, a wrażenia, zwłaszcza z przejazdów, gwarantowane :)

Pozdrawiam

PS w BiH płacisz i euro i kunami i kartą.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 03.07.2013 09:23

weldon napisał(a):Po Mostarze podjedź do Blagaj na obiad - świerze, wyśmienite ryby i zimna woda bezpośrednio z potoku :)

W tym roku taki mamy zamiar :-)

weldon napisał(a):Do obskoczenia w jeden dzień, bez zbytniego pośpiechu, a wrażenia, zwłaszcza z przejazdów, gwarantowane :)

Pozdrawiam

PS w BiH płacisz i euro i kunami i kartą.
[/color]

My nie daliśmy rady, dzieciaki ( i my chyba też) byliśmy zbyt zmęczeni upałem :-)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.07.2013 10:12

viltob08 napisał(a):My nie daliśmy rady, dzieciaki ( i my chyba też) byliśmy zbyt zmęczeni upałem :-)

To fakt, że sporo się jeździ i sporo chodzi w tym czasie.
My daliśmy radę, ponieważ wyjechaliśmy dość wcześnie, aczkolwiek straciliśmy sporo czasu na szukanie stacji paliw, do której, w Ploce, dojechaliśmy właśnie przez Prologi na oparach :)
Potem Pocitelj i na Mostar już trochę zabrakło czasu, właśnie ze względu na upał, który nie pozwolił na więcej, niż zwiedzenie okolic mostu.
Za to zmitrężyliśmy ten czas w Blagaj, bo wyjeżdżać się stamtąd nam nie chciało :D

Medjugorie - w sumie też czas stracony, tym bardziej, że potem zabłądziłem w bośniackich górach i do wodospadów podjechaliśmy jakimiś górskimi ścieżkami zupełnie do drugiej strony :)
Trochę trwało, zanim się odnaleźliśmy potem w drodze do granicy, ale widoki z coraz bardziej wspinającej się po zboczu góry rekompensowały wszystko.
Takie same wrażenia są jak się wspina do Medjugorie w dolinie Neretwy - to dla tych widoków warto odwiedzić to sanktuarium.

Autostrady tego nie dają, więc czasami warto zaryzykować i zjechać w boczne drogi, tylko lepiej mieć ze sobą jakąkolwiek mapę, tym bardziej, jak jedynymi mijanymi osobnikami gdzieś w głuszy są górskie kozy ;)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 03.07.2013 10:23

weldon napisał(a):Takie same wrażenia są jak się wspina do Medjugorie w dolinie Neretwy - to dla tych widoków warto odwiedzić to sanktuarium.[/color]

No widoczki super, aż strach było jechać i równocześnie oglądać :wink: Droga warta polecenia, chociaż po przyjeździe do Mejugorie poszliśmy po prostu na mrożoną kawę :oops: , a reszta wycieczki poszła na Górę Objawień, ale ponieważ tego dnia było wyjątkowo gorąco, my + dzieciaki jakoś przeżyliśmy, a oni niestety odchorowali :roll:

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone