Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska - co warto zobaczyć?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 01.07.2008 20:19

jesli chodzi o ceny itp....

zaskoczylo mnie ze w sklepach dosc drogo a w knajpach normalnie albo i taniej nawet...

mielismy 1 raz w histori jakichkolwiek wyjazdow wykupione jedzenie -sniadania i obiadokolacje i musze stwierdzic ze bylo ok.
Godziny elastycznie sie dawalo dopasowac.
Sniadania bufet nie do przejedzenia ale wedliny maja straszne a objad zupa i 2 dania do wyboru z deserem mi wystarczaly...czyli nie jest zle:)

Jesli chodzi o wino to tylko domowe i koniecznie czerwone...

chyba z 5 roznych bialych pilem i wszystko straszne a juz sklepowe to koszmar:)

a czerwone od gospodarza 5 literkow przyjechalo i 1 biale a dodatkowo:
dzem figowy jak mowil tu ktos - wspanialy:)
kilka roslin narazie siedza w ogrodku rodzicow i zobaczymy co bedzie :)
ozujsko i karlowacko po kilka butelczyn

Coz jade na bank za rok a moze i we wrzesniu:)
I jednak najlepiej nie w sezonie, zabrac troche jedzenia wlasnego, samochod (ale nie koniecznie) i nawet w ciemno sie da:)
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 01.07.2008 20:38

Rewelacja :) Powiedz dsk jak długo jechaliście do Dubrownika i ile byliście w samym mieście? Cały czas się zastanawiam czy jest sens tam pojechać dla paru godzin. My zamieszkamy w dzielnicy Zelenka po stronie Splitu niedaleko tych wysokich hoteli. Mam nadzieję, że nie będziemy mieli dużo dalszej drogi :) Wina białego akurat nie lubie, ale na pewno skosztuje innego "białego" trunku RAKIJIIIIIII :D Proszę bardzo o zaznaczenie (mniej więcej) na mapce gdzie te mniamniuśne plaże :D opadła mi szczena po raz kolejny na ich widok. Gratuluje udanej wyprawy :)

Mapka z google:
http://www.fostertravel.pl/photo/big/12 ... rskiej.jpg
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 01.07.2008 21:13

Co do wina to wole czerwone, ale w Chorwacji dokładnie na płw.Peljesac białe było o niebo lepsze :D
Może zależy to od regionu..Peljesac to w końcu kraina wina:)
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 01.07.2008 21:42

Ja na Zelence mieszkalem!!!!!!!!!!!!!

Wiesz jaka ulica??????

Zejdziesz na dol, w prawo przy morzu ... nie mozna nie trafic!!!!!!

Rakija mnie nie powala bo to nasz bimber:):)

ale wino czerwone rewelka:)

Co do Knajpy Antonio to idz koniecznie.
Wlasciciel robi wino, oliwe i ma dziesiatki medali w regionie jest najlepszy...podobno...jakby co to dam namiar na mojego gospodarza.spoko facet za 5e masz litr wysmienity:)

Dubrownik busem 2h conajmniej w jedna strone ...ale czlowieku na murach na pewno powiesz ze bylo warto....

No i warto zobaczyc hotel jaki chorwaci chcieli nam dac ze dlugi a kwas nie chcial... 8)
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 01.07.2008 22:17

Ta ulica to Vukovarska albo Splitska. Ville Gandalfa na Zelence są podobno wszystkie obok siebie także to miła informacja :) Nasza mieści się ściana w ścianę z Villą Bogomila. Naprawdę obawiałem, że będziemy mieli ostry kawał drogi do tych fajnych plaż i jedyną taką cichszą będzie ówdziejsza Nugal pod Tucepi.
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 01.07.2008 22:35

ok mapka wykuta jak z kamienia ale nie mam nic ciekawszego do przerobienia niz win tools:)

jakby co to pytaj jak skojarze to odpowiem:)

Obrazek

Polwysep sw petar obowiazkowo obejdz caly co zobaczysz:):)

I dalej jak jest Osejeva i lasy to mozna do tej wspanialej plazy co ze skarpy jej widac dojsc!!!!!
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 02.07.2008 19:31

Teraz to na pewno już nie zabłądzimy :D Dzięki dsk. Zastanawiam się co jeszcze powinienem wiedzieć o Makarskiej ale chyba warto zostawić chociaż troszkę w sferze niespodzianek i tajemnic :D Powiedz jeszcze proszę jak z ofertami i oferującymi wycieczki oraz czy ceny w granicach 30 euro za Mostar, Dubrownik i 19 za fishpikniki są aktualne ;)
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 03.07.2008 12:10

dubrownik 30e
mostar 35e ale tu masz dodatkowo wodospady Kravica i meczet w Pocitlju - nasz pilot znal omama tamtejszego wiec tez fajnie bylo... sprzedaje on sok z granatow podobno wysmienity...ale 7e na litr...teraz jednak szkoda ze nie kupilem:)
fisz piknik 25 chyba kosztowal ale statek ladny i rybka wysmienita rakija i wino do oporu...niezle wychodzilismy na brzeg:):)
No i nasza zaloga to byli 2 goscie ktorzy byli zolnierzami w wojnie ichniejszej ostatniej...niezle opowiesci zapodawali... 8O
bestia75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestia75 » 08.07.2008 12:55

Wczoraj wróciłem z Makarskiej.Byłem z biurem Oskar i mieszkałem własnie na Splitskiej w dzielnicy Zelenka.Jezeli chodzi o ceny wycieczek FISH PICNIC to 25 e minimum.W porcie jest masa statków oferujących te wycieczki.Wybrałem statek VOGA.Fajny gest załogi bo akurat obchodziłem urodziny i dostałem nawet szampana na pokładzie.Jezeli chodzi o rakije to tylko poczęstunek ale tak jest wszedzie.Nie wierzcie w bajki że rakiji jest do bólu.Wszyscy którzy organizuja te wycieczki tak mówia a potem szczególnie w drodze powrotnej każą nawet sobie płacić za rakije.Obiadek na statku bardzo smaczny,wino do obiadu gratis(litr na cztery osoby).Nie wierzcie tez w historie LAWENDOWE POLA.Nasz rejs był do miejscowosci Jelsa na Hvarze oraz do Bol na Braciu.Na słynnym Hvarze mielismi 45 minut czasu wolnego a jak zapytalismy miejscowego o pola lawendy to okazało sie że do tych pól jest 3 km.
Dubrownik!!!Warto za każdą cene!!Ja akurat jechałem ze znajomymi samochodem.Z Makarskiej jest 150 km do Dubrownika.Na dojazd trzeba liczyć 2,5 godziny.Trudno zaparkować w Dubrowniku.Lepiej zostawić auto z dalsza od centrum bo na duzych płatnych parkingach i tak nie ma miejsca wiec lepiej zaoszczedzić czas i nie bładzic miedzu zakorkowanymi ulicami w centrum w poszukiwaniu parkingu.Straciliśmy ponad 30 minut na szukanie,az w końcu pojechaliśmy z dala od centrum i po 5 minutowym spacerku byliśmy na miejscu.
Jezeli chodzi o zakupy to na Zagrebackiej masz market Konzum przy takim małym rondzie.Jezeli potrzebyjesz wiekszego marketu to 10 minut pieszo w góre za ul.Splitską masz KERUM.Market większy od Konzuma,dostaniesz tam wszystko.Przykładowo kilogram arbuza w Kerum 2,99 kn a w sklepiku przy plaży 8 kn.
Jeżeli chodzi o wina to polecam czerwony VRANAC oraz białe bodajże GRAVESAVICA.
Ludzi coraz wiecej na plażach.szczerze mówiąc to z kazdym dniem trudniej znależć dobre miejsce.Na plaże musisz wychodzić około 9 rano jezeli chcesz miec jakiś wybór miejsca do plażowania.Temperatura jak w Afryce:))Wieczorem o 19 było 44 stopnie.Jezeli masz możliwosc dokupienia klimatyzacji do pokoju to polecam bo ciężko wytrzymać bez klimy.Ludzie spią nawet na tarasach!!
Jeżeli macie pytania to piszcie.Odpowiem jutro.
grzesis
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesis » 08.07.2008 20:06

dsk napisał(a):ok mapka wykuta jak z kamienia ale nie mam nic ciekawszego do przerobienia niz win tools:)

jakby co to pytaj jak skojarze to odpowiem:)

Obrazek

Polwysep sw petar obowiazkowo obejdz caly co zobaczysz:):)

I dalej jak jest Osejeva i lasy to mozna do tej wspanialej plazy co ze skarpy jej widac dojsc!!!!!

Czy mógłbys wkleić mapkę w większej rozdzielczości, ewentualnie wysłać mi na emaila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl, i jak wiesz gdzie są bankomaty Zagrebacka Banka czy mógłbys je zaznaczyć?
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 08.07.2008 20:31

dsk napisał(a):fisz piknik 25 chyba kosztowal ale statek ladny i rybka wysmienita rakija i wino do oporu...

bestia75 napisał(a):Nie wierzcie w bajki że rakiji jest do bólu.Wszyscy którzy organizuja te wycieczki tak mówia a potem szczególnie w drodze powrotnej każą nawet sobie płacić za rakije.

To jak to jest z tymi napitkami ? :wink:
bestia75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestia75 » 10.07.2008 13:15

Z napitkami na fish picknikach jest tak ze wszyscy którzy organizują wycieczki mówia że rakiji mozna pic do woli.Ale rzeczywistosc jest inna.Zarówno my jak i nasi znajomi kilka dni wczesniej byli na takiej wycieczce kupując ja przy promenadzie palmowej koło przystanii.Jest tam kilka duzych statkow i kazdy organizuje rejs.Najwiecej chetnych jest na rejs Makarska-Hvar-Brac-Makarska.Start 8.30 powrór około 18.
Rzeczywistość z rakiją i winem wyglada tak:
Ładujesz sie na pokład,odbijacie od brzegu,po kilkunastu minutach pani przechodzi z taca na której ma malutkie plastikowe kubeczki a w nich może po 20 ml rakiji.Kazdy sie częstuje i ......długo długo nic.Udalismy sie wiec na dolny pokład do baru z zapytaniem czy przypadkiem nie brakło załodze tego trunku:))kelner wyłozył kolejna tace na barek i kazał sie czestować.Zeszlismy jeszcze moze dwa razy i w drodze powrotnej kazano nam juz....zapłacić chyba 5 kn za 20 ml.Wino było do obiadu gratis w ilosci litra na cztery osoby.Wczesniej gdy pytalismy o winko to też płatne chyba 10 kn za plastikowy kubeczek mieszczący moze 150 ml.
Najprawdopodobniej taka zasade stosują na wszystkich tych statkach.My byliśmy takim duzym białym o nazwie VOGA.Znajomi byli jeszcze wiekszym z zielonymi ławkami i siatka na górze zazywał sie chyba MAKARSKI....coś tam dalej ale nie pamietam.Było tak samo.
Kilka dni pozniej spotkalismy goscia ktory nam sprzedał bilety na ten rejs i Polak nie byłby Polakiem:)) gdyby nie zapytał....dlaczego żałowano rakiji:))Odpowiedział ze ze wzgledow bezpieczenstwa,że niektórzy pózniej skacza do morza itd.
Tak wiec nie jest tak do końca prawda z tymi darmowymi i nielimitowanymi trunkami.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 10.07.2008 14:18

Dzięki "bestio" z wyczerpującą odpowiedź - dobrze ,że nie jestem amatorem rakii ,lecz raczej zapalonym piwoszem :D
Mam pytanie co do samego rejsu - czy statek zawija do jakiś zatoczek ,gdzie można się na przykład wykąpać i poopalać ? - bo słyszałem również o takiej ofercie.
Jeżeli możesz to proszę odezwij się na maila , bo mam jeszcze kilka pytań dotyczących Makarskiej , a nie chcę zaśmiecać wątku-pozdrawiam Artur ( adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl )
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 10.07.2008 14:23

a w jakiej cenie ta wycieczka Makarska-Hvar-Brac-Makarska?
tak na oko ;) (sorry za OT)
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 10.07.2008 14:32

mutiaq napisał(a):a w jakiej cenie ta wycieczka Makarska-Hvar-Brac-Makarska?
tak na oko ;) (sorry za OT)

W granicach 25 euro / osoba :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Makarska - co warto zobaczyć? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies