Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska - ceny, ile wziąć ze sobą pieniędzy?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Madlen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madlen » 25.08.2004 12:22

Witajcie moi Drodzy! Proszę o radę: jedziemy we wrześniu z mężem pierwszy raz do Chorwacji (Makarska). Mamy opłacony przejazd, noclegi i obiadokolacje. Ile powinnismy wziąć pieniędzy na 9 dni???? Czy Makarska jest droga w porównaniu z innymi miejscami ??? Czy wziąć euro, czy złotówki zamienić dopiero w CHORWACJI na kuny? Bardzo prosze o radę ponieważ jestem "zielona" i po przeczytaniu całej masy komentarzy na forum sama nie wiem co i jak :cry: Pozdrawiam - Magda :papa:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 25.08.2004 13:50

Madlen napisał(a):Ile powinnismy wziąć pieniędzy na 9 dni????

jak macie opłacone przejazzd noclegi i jedzenie to dużo zalezy od tego ile chececie zwiedzać i czy korzystać z dodatkowych atrakcji.
Nie wiem też jak bardzo jesteście rozrzutni. Ja bym wziął 100 euro i ze 2 karty do bankomatu - liczcie się z wydatkiem ok 1000plz. Moza wziąść złotówki w Makarskiej są banki gdzie wymienią w razie kłopotów z karatmi

Madlen napisał(a):Czy Makarska jest droga w porównaniu z innymi miejscami ???

Tak, to znany kurort wiec jest droższa, zwałszcza od mniej znanych miejscowości. Drogie są knajpy, bardzo drogie kluby

Madlen napisał(a):Czy wziąć euro, czy złotówki zamienić dopiero w CHORWACJI na kuny?

Najlepiej wziąść karty do bankomatu i jakąś rezerwę na kłopoty. najlepiej Euro i to w drobnych nominałach bo praktycznie za wszystko można w Euro płacić tyle że przelicznik jest niekorzystny
Madlen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madlen » 25.08.2004 14:29

Kir napisał(a):
Madlen napisał(a):Ile powinnismy wziąć pieniędzy na 9 dni????

jak macie opłacone przejazzd noclegi i jedzenie to dużo zalezy od tego ile chececie zwiedzać i czy korzystać z dodatkowych atrakcji.
Nie wiem też jak bardzo jesteście rozrzutni. Ja bym wziął 100 euro i ze 2 karty do bankomatu - liczcie się z wydatkiem ok 1000plz. Moza wziąść złotówki w Makarskiej są banki gdzie wymienią w razie kłopotów z karatmi

Madlen napisał(a):Czy Makarska jest droga w porównaniu z innymi miejscami ???

Tak, to znany kurort wiec jest droższa, zwałszcza od mniej znanych miejscowości. Drogie są knajpy, bardzo drogie kluby

Madlen napisał(a):Czy wziąć euro, czy złotówki zamienić dopiero w CHORWACJI na kuny?

Najlepiej wziąść karty do bankomatu i jakąś rezerwę na kłopoty. najlepiej Euro i to w drobnych nominałach bo praktycznie za wszystko można w Euro płacić tyle że przelicznik jest niekorzystny

Do rozrzutnych nie nalezymy, ale oszczedzac tez nie umie ;) . Nocne zabawy raczej odpadaja - wole duuuuzo bardziej załapać się na ciekawe wycieczki. Dzieki bardzo za info. Wezmiemy jakies 200 euro i karte w razie czego :) Pozdrawiam ...
RMX
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) RMX » 03.09.2004 00:12

witam :)
z Makarskiej wrocilem jakies 2 tyg temu ... bylem tam 10 dni .. mielismy wszystko .. tylko bez wyzywienia .... i w sumie poszlo nam na 2 osoby ponad 350euro!!!
wiec w skrocie napisze czego mozna sie tam spodziewac:
kurs waluty to jest ok 7.30kn za 1 euro (tylko nie wymieniaj pieniedzy w hotelach!!!), brac raczej tylko euro
kolacja na 2 osoby to ok 100kn (mimo ze macie obiadokolacje to warto czasem cos zjesc na miescie, kroluje tam pizza - polecam duza pizzerie przy porcie (idac z centrum to jedna z ostatnich) i pizze z ich szynka (prsut)), np saladka z osmiornic to koszt ok 50kn, chleb (rozmiarow XXL) 5kn
browar w sklepie ok 6kn ... ale np w Grocie 18kn za heinekena 0.3l (wejscie do groty 10kn, do Plazy ok 20kn w zaleznosci od imprezy) - byc w Makarskiej i omijac imprezy? hhhmm nie da sie :P
soki sa cholernie drogie .. za 1l nawet 8kn ... Cola Pepsi itp 2l 10kn ( w pubie 0.25 11kn!!!!) dobry ser 1kg nawet 99kn!!! wiec zarlo na sniadanie trzeba brac z Polska ... ew przy okazji zwiedzania dubrownika zrobic zakupy w BiH!!! owoce tez nie sa tanie, nektarynki 12kn za 1kg (ale sa taaaaak smaczneeeee i taaaaaaaakie wielkieeeeeeeeee ze warto :))
wycieczki - rejs statkiem wyspy Hvar + Brac z obiadem rybnym .. rakija i winem .. 150kn (podczas tego rejsu widzialem delfiny, a kobieta ktora mnie na ten statek namowila okazala sie przyszla nauczycielka chorwackiego w Poznaniu ;)) inne organizowane wycieczki to koszt ok 20-30euro ale bardziej polecam zrzucic sie na samochod (seicento cabrio 40euro + 60kn ubezpieczenie (w zastaw potrzebna karta kredytowa)) przewodnik w reke i jazda :) nikt nie popedza .. nikt nie smeci jakimis historyjkami itd a jaka frajda jak sie jedzie pierwszy raz jakims samochodem i na adriatyckiej dorywa Cie burza i kamienie spadaja na droge ;)

jakbym mogl jeszcze w czyms pomoc to ew gg - 167646 :)

pozdrawiam i zycze udanego wypoczynku
TomaSz.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomaSz. » 06.09.2004 17:47

Madlen napisał(a):Proszę o radę: jedziemy we wrześniu z mężem pierwszy raz do Chorwacji (Makarska). Mamy opłacony przejazd, noclegi i obiadokolacje. Ile powinnismy wziąć pieniędzy na 9 dni???? Czy Makarska jest droga w porównaniu z innymi miejscami ???

Byłem w końcu sierpnia w Podgorze (to zaraz obok Makarskiej - ceny jednakowe). Mieliśmy opłacony tylko przejazd i kwatery (9 noclegów). Zabraliśmy 250 euro na dwie osoby - przywieźliśmy z powrotem 120 kun w gotówce + złoty pierścionek za prawie 280 kun.
Wniosek - na żarełko i drobne rozrywki (wycieczka do Splitu, FishPicnic) spokojnie starczyło nam 200 euro. Fakt, że mieliśmy nieco papu z Polski, więc parę obiadów nam wypadło.
Czy Makarska jest droga? W stosunku do innych miast tak - przykład: arbuz, pomidory - w Makarskiej 8 kun/kg, w Splicie na targowisku 2 kuny, brzoskwienie w Mak. 16 kun, w Splicie 4÷5 kun.
No chyba, że interesuje Was szał-baj-najt, to wtedy każda ilość kasy będzie dobra, np. latanie na spadochronie za motorówką kosztuje ok. 25 dolarów za 15 minut.
Jakby potrzebne były jakieś dalsze informacje, to mój numer GG 2091040
Salma
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salma » 07.09.2004 08:02

Wróciłam przedwczoraj, byłam w Segecie koło Trogiru, mimo że mieliśmy opłacony pobyt i wyżywienie, wydaliśmy na dwie osoby około 500 euro, wycieczki są strasznie drogie, na niektóre jechać warto, ale niektóre są do bani, na przyszły rok jak tam pojadę będę mądrzejsza, wycieczki z umiarem dobrze radzę.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 07.09.2004 09:30

TomaSz. napisał(a):
Madlen napisał(a):Proszę o radę: jedziemy we wrześniu z mężem pierwszy raz do Chorwacji (Makarska). Mamy opłacony przejazd, noclegi i obiadokolacje. Ile powinnismy wziąć pieniędzy na 9 dni???? Czy Makarska jest droga w porównaniu z innymi miejscami ???

Byłem w końcu sierpnia w Podgorze (to zaraz obok Makarskiej - ceny jednakowe). Mieliśmy opłacony tylko przejazd i kwatery (9 noclegów). Zabraliśmy 250 euro na dwie osoby - przywieźliśmy z powrotem 120 kun w gotówce + złoty pierścionek za prawie 280 kun.
Wniosek - na żarełko i drobne rozrywki (wycieczka do Splitu, FishPicnic) spokojnie starczyło nam 200 euro. Fakt, że mieliśmy nieco papu z Polski, więc parę obiadów nam wypadło.
Czy Makarska jest droga? W stosunku do innych miast tak - przykład: arbuz, pomidory - w Makarskiej 8 kun/kg, w Splicie na targowisku 2 kuny, brzoskwienie w Mak. 16 kun, w Splicie 4÷5 kun.
No chyba, że interesuje Was szał-baj-najt, to wtedy każda ilość kasy będzie dobra, np. latanie na spadochronie za motorówką kosztuje ok. 25 dolarów za 15 minut.
Jakby potrzebne były jakieś dalsze informacje, to mój numer GG 2091040

To nie to ze Makarska jest droga.... tylko dlatego ze Makarska to miejesce turystyczne a Split to zwykle miasto... u nas jest podobnie- porownaj ceny w Miedzyzdrojach czy Sopocie do cen wewnatrz kraju...

pozdrav
Madlen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madlen » 07.09.2004 09:47

Bardzo dziękuję wszystkim za komentarze, ale doszliśmy z mężem do wniosku, że jedziemy na Hvar :oops: Myślę, że ceny będą tam podobne jak w Makarskiej albo jeszcze wyższe. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję na info :papa: :papa:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone