Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska, Baska Voda - kilka pytań

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meeg
Cromaniak
Makarska, Baska Voda - kilka pytań

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 26.02.2004 08:49

Witam.

Byłam już kilka razy w Chorwacji, ale aż wstyd się przyznać nigdy nie zahaczyłam o chorwacką perłę jaką niewątpliwie jest Riwiera Makarska.
Dlatego może w tym roku nadrobię zaległość.
Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Wiem, że Makarska jest zasłonięta dużymi wyspami (Brac i Hvar), ale czy całkowicie przysłaniają one widok na "w miarę" otwarte morze? Wcześniej jeżdząc do Chorwacji zawsze szukałam miejsc gdzie nie ma wysp na horyzoncie i dlatego omijałam Makarską, ale może wyolbrzymiłam ten swoisty "problem".
2. Druga istotna dla mnie informacja to plaże. Otóż w odróżnieniu od większości, dla mnie płaska żwirkowa plaża nie jest atrakcją. A wszystkie zdjęcia z Makarskiej takie plaże właśnie ukazują. Ja wolałabym jakieś fajne skałki, ale nie 10 km od miejsca w którym mieszkam. Zatem czy w odrębie miejscowości Makarska lub Baska Voda są skaliste plaże? I co najważniejsze czy w pobliżu są prysznice? Widziałam na jednej z prezentacji plażę na cyplu SV. Petar (chyba tak się nazywał) w Makarskiej
i ta mnie wstępnie zainteresowała, ale czy są na niej prysznice i toalety i czy można tam dojechać i zaparkować, bo piechotką chyba jest dość daleko (w kadrze wyglądało na jakieś 20 min. drogi).
3. Winnice - czy w w tych miasteczkach są tradycyjne winnice - czyli stare piwnice z beczkami z winem, takie jak np. w Primosten?

I jeszcze jedna uwaga. Aby sprecyzować temat pytam się tylko o te dwie miejscowości - Makarska i Baska Voda.

Jeśli macie jakieś zdjęcia, które pomogą mi rozstzrygnąć wątpliwości to proszę o przesłanie na adres:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Z góry dziękuję za info i pozdrawiam wszystkich :papa:
meeg
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 26.02.2004 09:42

meeg napisał(a):Witam.

Byłam już kilka razy w Chorwacji, ale aż wstyd się przyznać nigdy nie zahaczyłam o chorwacką perłę jaką niewątpliwie jest Riwiera Makarska.
Dlatego może w tym roku nadrobię zaległość.
Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Wiem, że Makarska jest zasłonięta dużymi wyspami (Brac i Hvar), ale czy całkowicie przysłaniają one widok na "w miarę" otwarte morze? Wcześniej jeżdząc do Chorwacji zawsze szukałam miejsc gdzie nie ma wysp na horyzoncie i dlatego omijałam Makarską, ale może wyolbrzymiłam ten swoisty "problem".
2. Druga istotna dla mnie informacja to plaże. Otóż w odróżnieniu od większości, dla mnie płaska żwirkowa plaża nie jest atrakcją. A wszystkie zdjęcia z Makarskiej takie plaże właśnie ukazują. Ja wolałabym jakieś fajne skałki, ale nie 10 km od miejsca w którym mieszkam. Zatem czy w odrębie miejscowości Makarska lub Baska Voda są skaliste plaże? I co najważniejsze czy w pobliżu są prysznice? Widziałam na jednej z prezentacji plażę na cyplu SV. Petar (chyba tak się nazywał) w Makarskiej
i ta mnie wstępnie zainteresowała, ale czy są na niej prysznice i toalety i czy można tam dojechać i zaparkować, bo piechotką chyba jest dość daleko (w kadrze wyglądało na jakieś 20 min. drogi).
3. Winnice - czy w w tych miasteczkach są tradycyjne winnice - czyli stare piwnice z beczkami z winem, takie jak np. w Primosten?

I jeszcze jedna uwaga. Aby sprecyzować temat pytam się tylko o te dwie miejscowości - Makarska i Baska Voda.

Jeśli macie jakieś zdjęcia, które pomogą mi rozstzrygnąć wątpliwości to proszę o przesłanie na adres:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Z góry dziękuję za info i pozdrawiam wszystkich :papa:
meeg

Czesc Megus!

Ja bylem przez 2 lata z rzedu w Breli, ktora mozna powiedziec jest "zrosnieta" z Baska Voda.
Wiec do rzeczy; co do wysp to rzeczywiscie zajmuja dominujaca czesc horyzontu ale sa jedna oddalone i w niczym nie da sie tego porownac do widoku Orebica a raczej Peljesaca z miasta i wyspy Korcula. Poza tym np w zeszlym roku byly duze upaly, bylo woda mocno odparowywala wiec wysp tych bylo widac niewiele bo zaslaniala jeg po prostu mgla.
Co do palzy to znajdziesz tam (Brela) zarowno i normalna plaze jak i skalki.. przyklad ponizej. Co do prysznicy to odpowiadam ze: są
Gdybys chciala uzyskac blizsze informacje to moge Ci przeslac mailem kontakt telefoniczny... wlasciwie zrobie to zaraz.

Piotr

Obrazek
Obrazek
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 27.02.2004 08:52

Bardzo dziękuję Piotrze. Na pewno skorzystam z Twojej pomocy, muszę tylko zebrać wszystkie nurtujące mnie pytania i wtedy sie skontaktuję.
Dzięki tez za strone z testem maviki, którą kiedyś podałeś mi na Forum - okazała sie bardzo pomocna.

Pozdrawiam gorąco.
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 27.02.2004 10:10

Witaj meeg nie dyskutowaliśmy dotąd ale pilnie czytałem twoje posty :)
Przy okazji mam pytanie, czy warto skoczyć do Trebinje aby coś niecoś pozwiedzać. Przewodnik po Yu sprzed 30 lat pisze o atrakcjach miasta lecz wojna w Bośni mogła coś zmienić
Jeśli chodzi to Twoje pytania to patrzę z perspektywy Baśkiej Vody :)
odp na pyt. 1. Hvar i Brac rzeczywiście zasłaniają horyzont tylko w kierunku Splitu otwiera się widok na "pełne morze"
2. plaże żwirkowe (nie wiadomo dlaczego pożądane przez większość plażowiczów :) ), skałek brak :(
3. winnic również brak (w głębi lądu ewentuell coś znajdziesz), wino domowe kupisz "u ludzi" lecz myślę że z drugiej ręki
Pozdrawiam :)
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 27.02.2004 11:22

meeg napisał(a):Bardzo dziękuję Piotrze. Na pewno skorzystam z Twojej pomocy, muszę tylko zebrać wszystkie nurtujące mnie pytania i wtedy sie skontaktuję.
Dzięki tez za strone z testem maviki, którą kiedyś podałeś mi na Forum - okazała sie bardzo pomocna.

Pozdrawiam gorąco.

Z brzegiem w rejonie Breli jest tak ze co kilkaset metrow jest plaza zwirkowa i skalki...
i tak naprzemian.
Czy kupilas Mavikę? - przy wyborze aparatu warto zwrocic uwage na optyke a zwlaszcza na tzw aberacje ale nie kieruj sie tylko opisami ze stwierdzenia marketingowe o wspanialej optyce zeisa... ale warto spojrzec na konkretne testy, opisy..itp
Masz moj telefon do pracy i jesli chcialabys pogadac to w kazdej chwili chętnie słuze informacjami.

Piotr
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 27.02.2004 14:30

Witam.

Mavica jest jedną z rozważanych opcji. Trochę drażni mnie marka (Sony), gdyż z innych doświadczeń uważam ją za przereklamowaną. Zakupu zamierzam dokonać wiosną, więc jeszcze się zastanawiam. Dzięki za nr kontaktowy.

I jeszcze dziękuję "Wtak" za info.

Pozdrawiam serdecznie
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 27.02.2004 15:08

meeg napisał(a):Witam.

Mavica jest jedną z rozważanych opcji. Trochę drażni mnie marka (Sony), gdyż z innych doświadczeń uważam ją za przereklamowaną. Zakupu zamierzam dokonać wiosną, więc jeszcze się zastanawiam. Dzięki za nr kontaktowy.

I jeszcze dziękuję "Wtak" za info.

Pozdrawiam serdecznie

Tez zgadzam sie z Toba co do marki Sony.... kupilem 2 lata temu cyfrowa kamere Sony z dosc wysokiej polki segmantu konsumenckiego i sama nawet nie przypuszczasz ile mialem z nia klopotu - dodam tylko ze naprawy kosztowaly mnie ok 2000PLN!
Ten aparat o ile mnie pamiec nie myli to zapisuje zdjecia na mini CDR - zaleta jest taniosc nosnika a wada to ze nie da sie tej plytki tak wyjac i wlozyc do kompa bo trzeba dokonywac zamkniecia nosnika.... co do innych cech to nie analizowale ale moge sie przyjrzec przy okazji.

Piotr
monaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monaa » 03.03.2004 10:58

Bedac trzy razy z rzedu na Istrii (Porec) jadac na Makarska Riviere tez sie obawialam, ze widok na otwarte morzez beda przeslanialy wyspy. Nic bardziej blednego. Wszyscy fani Dalmacji to chyba potwierdza.
Nie chcialabym rozpoczynac znanego co roku watku na forum: "czy lepiej na Istrie, czy na Dalmacje", ale na pewno nie pozalujesz wyjazdu w okolice Makarskiej.
Polecam Podgore k/Makarskiej. :wink:
PZDR
vicka80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vicka80 » 03.03.2004 23:44

cześć Meeg, osobiście na makarskiej nie byłam (jeden dzien i tylko przejazdem ale zrobiła na mnie wrązenie jak z reszta cała CRO :))ale była moja znajoma i jest zachwycona, doszłysmy nawet do wniosku że nastepnym razem sie "wymienimy" to znaczy ja pojade na riwiere makarska a ona na riwiere kasztelańską :D
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 04.03.2004 08:17

Witam wszystkich.

Dzieki za podpowiedzi. Już praktycznie podjęłam decyzję, że tegoroczna Chorwacja będzie to na 80% Riwiera Makarska - miejsce wybierzemy na miejscu (tam gdzie się nam spodoba najbardziej i blisko plaży ze skałkami), aczkolwiek zostawiam jeszcze 20% dla Hvaru i miasteczka o tej samej nazwie, bo już rok temu jadąc do Cavtatu trochę drążyłam ten temat. Być może ostateczna decyzja zostanie podjęta właśnie w Chorwacji po naocznym zapoznaniu się z atrakcjami obydwu miejsc.

Pozdrawiam wszystkich
meeg

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone