Witam.
Byłam już kilka razy w Chorwacji, ale aż wstyd się przyznać nigdy nie zahaczyłam o chorwacką perłę jaką niewątpliwie jest Riwiera Makarska.
Dlatego może w tym roku nadrobię zaległość.
Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Wiem, że Makarska jest zasłonięta dużymi wyspami (Brac i Hvar), ale czy całkowicie przysłaniają one widok na "w miarę" otwarte morze? Wcześniej jeżdząc do Chorwacji zawsze szukałam miejsc gdzie nie ma wysp na horyzoncie i dlatego omijałam Makarską, ale może wyolbrzymiłam ten swoisty "problem".
2. Druga istotna dla mnie informacja to plaże. Otóż w odróżnieniu od większości, dla mnie płaska żwirkowa plaża nie jest atrakcją. A wszystkie zdjęcia z Makarskiej takie plaże właśnie ukazują. Ja wolałabym jakieś fajne skałki, ale nie 10 km od miejsca w którym mieszkam. Zatem czy w odrębie miejscowości Makarska lub Baska Voda są skaliste plaże? I co najważniejsze czy w pobliżu są prysznice? Widziałam na jednej z prezentacji plażę na cyplu SV. Petar (chyba tak się nazywał) w Makarskiej
i ta mnie wstępnie zainteresowała, ale czy są na niej prysznice i toalety i czy można tam dojechać i zaparkować, bo piechotką chyba jest dość daleko (w kadrze wyglądało na jakieś 20 min. drogi).
3. Winnice - czy w w tych miasteczkach są tradycyjne winnice - czyli stare piwnice z beczkami z winem, takie jak np. w Primosten?
I jeszcze jedna uwaga. Aby sprecyzować temat pytam się tylko o te dwie miejscowości - Makarska i Baska Voda.
Jeśli macie jakieś zdjęcia, które pomogą mi rozstzrygnąć wątpliwości to proszę o przesłanie na adres:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry dziękuję za info i pozdrawiam wszystkich
meeg