Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Majowy weekend samochodem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Taddy
Podróżnik
Majowy weekend samochodem

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taddy » 06.04.2006 19:26

To mój pierwszy post tutaj :-)
Byłem juz dwa razy w majowy weekend w Chorwacji i mile to wspominam i chce trzeci raz w najbliższy 9 dniowy weekend majowy (moze ktos jeszcze jedzie?), ale ostatnio w 2001. I w związku z tym kilka pytań dotyczących trasy samochodem. Chcemy jechać Katowice-Zwadroń-Bratysława Rusowice-Eisenstadt-WR.Neustadt-Graz Maribor lub Klagenfurt-Ljubljana-Postojna
1. Czy ktoś wie jak wygląda autostrada na odcinku Zwardoń-Żylina? Jest, nie ma?
2 Ile km za Żyliną zaczyna sie autostrada do Bratysławy?
3. Z mapy wynika, ze o wiele krócej i szybciej jest jechać nie przez Wiedeń, lecz przez Rusowice, Eisenstadt i wskoczyc na autostrade w WR.Neustadt. Czy ktoś trenował ten wariant?
4. Czy odcinek między Gazem a Ljubljaną jest całkowicie ukończony? Pytam głownie o obwodnicę Mariboru i Trojane.
5. Ktoś wspomniał, ze odcinek od Razdrto do Koperu jest bezpłatny, ale ze strony to nie wynika. Jak jest naprawdę?
6. Jak daleko jest pociągnięta A1, do Piranu może?

Chodzi mi oczywiście o informacje od praktyków. którzy byli, najlepiej w tym roku, a nie o informacje ze stron www, te mam obcykane.
Dzieki za odpowiedzi :lol:
Taddy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taddy » 09.04.2006 15:14

???? Nikt nie chce odpowiedziec na takie konkretne pytania???
A moze dlatego, ze nowy tu jestem? Albo że z Pruszkowa? (od miesiąca zresztą ;-)
pklimas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 09.04.2006 15:18

Witaj

Nie odpowiem Ci na Twoje pytanie.
Nie bylem jeszcze w Chorwacji w ogole.
Za to wybieram sie tam w tym roku na majowy weekend.
Napisz mi jakich temperatur i tlumow moge sie tam wtedy spodziewac

Piotr
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 09.04.2006 15:54

Jeśli chodzi o autostradę Zwardoń-Żylina to jej nie ma, co do odległości w jakiej zaczyna się autostrada za Zyliną to jest to ok. 50km. Pytanie trzecie - ten wariant przerabiałem w zeszłym roku w zasadzie kierując się opiniami z forum dotyczącymi "korków" które mogą wystąpić w Wiedniu więc pojechałem na Bratysławę dalej WR.Neustadt i na autostradę. Nie będę się tutaj rozpisywał na temat tej drogi bo wiele tego na forum np. tu forum/viewtopic.php?t=7014&highlight=neustadt, ale jak poszukasz to znajdziesz więcej powiem tylko tyle że w tym roku też tak jadę(majowy weekend). Jeżeli chodzi o pozostałe pytania to niestety nie pomogę. Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.04.2006 17:25

Z gumyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy macie ten weekend, czy co?
9 (słownie dziewięć!!!!) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Do roboty, Kraj z kryzysu dźwigać, a nie jakieś weekendy. Co partia na to powie??!!!!!

FUX
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 09.04.2006 19:43

Taddy napisał(a):???? Nikt nie chce odpowiedziec na takie konkretne pytania???
A moze dlatego, ze nowy tu jestem? Albo że z Pruszkowa? (od miesiąca zresztą ;-)

W Cro byłem w weekend majowy tamtego roku .Z 14 dni które byłem 5 były deszczowe (Dalmacja), a reszta słoneczne i ciepłe ( można było sie opalić ). Niestety są duże wiarty, które mimo słonecznej pogody psują atmosferę. Co do drogi zawsze wybieram Czechy i Wiedeń, więc nie będę się rozpisywał bo i chcesz jechać inną trasą.

Miłego wypoczynku

Puzzle1
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 09.04.2006 19:47

...byłem rok temu w majowy weekend w Baskiej Vodzie...wrażenia tylko i wyłacznie pozytywne...piękna pogoda, pusto, nocleg 7EUR/os za noc., wycieczka do cudownego Dubrovnika i dopiero w dzień wyjazdu pierwsze krople deszczu...jeśli w tym roku ma być podobnie nie ma co się zastanawiać...
Taddy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taddy » 09.04.2006 23:01

To będzie mój trzeci majowy weekend w Cro. Zawsze była fajna pogoda, nawet kąpaliśmy się w morzu :-)

Akualne temperatury można znależć tu:
http://pl.croatia.hr/tips/prognoza.php

A te długie majowe weekendy to taka (juz nie nowa) ale świecka tradycja, u mnie 2 dni urlopu i 9 dni wolnego :lol:
A gospodarka sobie poradzi.... w końcu tak dynamicznie sie rozwija... 8)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone