napisał(a) Plumek » 02.03.2006 16:29
kokoS napisał(a):niezawodny napisał(a):W tym roku można się pobyczyć w IV RP od 29-tego kwietnia do 7-go maja biorąc tylko 3 ew. 2 dni urlopu
Dla ludu pracującego, szczególnie z południa Polski wyjazd nad Jadran w tym okresie jest realny (odległość) - nad czym osobiście się zastanawiam
Czy ktoś już praktykował "długi łikend" na początku maja nad Jadranem
Jeśli tak to mam pytania;
1) Czego można spodziewać się po pogodzie na przełomie kwietnia i maja
- późniejszy okres mnie nie interesuje
2) przeciętne temperatury w dzień/noc
3) temperatura morza - czy można się kąpać
4) Jak z dostępnością "bazy turystycznej" - tzn. czy apartamenty już otwarte
Z własnego doświadczenia wiem że sporo aprtamentów to wille letnie Chorwatów z interioru, więc może ich jeszcze tam nie być.
Ja generalnie nastawiam się na turystykę "relaksacyjną" (zwiedzanie, może jakieś wędrówki górskie, rejsy, etc.) ale że pojechałbym z dziećmi to i kąpiel w Jadranie + plażowanko byłyby mile widziane.
Więc jak to jest w tym okresie?
Zakładam że na Istrii to raczej może być jeszcze za zimno ale może w Dalmacji...? A może jeszcze dalej na południe - w Czarnogórze
Kto zna temat niech melduje co wie
P.S.
No i rzecz jasna kto i dokąd się ew. wybiera
Może kupą się na nich zwalimy
Proponuję załatwić autobus i cały wspólny wypad z "drewutni" do Makarskiej poprzez:
www.travelcro.com Chorwacka Agencja Turystyczna travelCRO
Dzięki
Kolejny klonie...
Ale doprawdy to niepotrzebne - miejsc na długi weekend już dawno nie mamy
No - i nie zajmujemy się załatwianiem transportu
Pomysł organizowania majówki upadł - również ze względów czysto egoistycznych - unikamy problemów z zawistnymi klonami
Niech im gula skacze - nie nasz problem
Jeśli taka potrzeba wyjdzie oddolnie - proszę bardzo - mamy różne możliwości na miejscu - no - ale oczywiście chcemy zarobić
Więc kto nie chce zapłacić - musi się obejść smakiem, albo liczyć tylko na siebie. Niektórym to trudności żadnych nie sprawi zresztą
Nie stać nas jeszcze na akcje charytatywne
A jak znam (z postów oczywiście) Niezawodnego, to i tak pojedzie "w ciemno"
Co do kwater - faktem jest, że wielu Choratów w maju, to dopiro zaczyna myśleć, że sezon się zbliża... Z apartamentami bywa róznie - jedni je wykańczają, inni remontują, a jeszcze innym się nie opłaca na te parę dni sprzątać i wszystko przygotowywać do sezonu. U niektórych będzie trzeba poczekać 2-3 h aż "ogarną" apartman
Jeszcze inne są zamknięte na siedem spustów
Pogoda - jest różna - czasem jest upał, a czasem mniejszy
Zazwyczaj jednak jest duuużo słońca i to załatwia sprawę
Woda w morzu oczywiście chłodniejsza niż latem i nie da się siedzieć w niej kilkadziesiąt minut - ale da się popływać. Polecam wtedy nurkowanie - przejrzystość jak nigdy!
Noce chłodne - nie da się siedzieć w krótkim rękawku
Wystarczy sweter, bluza, wiatrówka i po kłopocie
Na spotkanku w "Drewutni" będzie film z majówki i zdjęcia z kwietnia
O spotkaniu powiadomimy tu jutro - jak szczegóły ustalimy
Plumek
Ostatnio edytowano 02.03.2006 16:36 przez
Plumek, łącznie edytowano 1 raz