Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Majówka 2011 - Trójmiasto

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
gewaina
Odkrywca
Majówka 2011 - Trójmiasto

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 04.05.2011 07:07

Po licznych zmianach opcji i kierunków geograficznych ustalone w końcu zostało, że najbliższe z Bydzi miejsce miłe dla oka i niemęczące dla kieszeni to 3city - co z tego, że po raz 10003? :D
Jexdzimy często - 2 x w miesiącu, bo mam w Gd siostrę i lokal to żal byłoby nie korzystać.
Tym razem jednak było ciut inaczej...

cdn
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 04.05.2011 08:06

Zasiadam do czytania :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.05.2011 08:25

Może dowiem się czegoś ciekawego.
:D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.05.2011 08:26

Chętnie poczytam i pooglądam :D

Tym bardziej, że też tam byłam, ale dla mnie to był baaaaaaaaaaardzo smutny (siatkarsko) weekend :cry: :cry: :cry: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.05.2011 10:26

Dobra okazja, by odwiedzić znów Trójmiasto. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 04.05.2011 10:49

Oj jak ja dawno nad morzem nie byłam :(
Zaglądam, może uda się powdychać trochę jodu ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.05.2011 13:27

Jodu nawdychałem się w Rymanowie Zdroju :wink:
ale bardzo chętnie znów Trójmiasto pooglądam

Pozdrawiam
Piotr
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 05.05.2011 22:45

)HEJ,
dzieki, ze tak wiele osób zajrzało mimo że idzie mi jak przysłowiowa krew z nosa...:(
Trwają jednak maturki - na usprawiedliwienie piszę - i ciut urwaną mam głowę :(

Ad rem:
29.04.2011
wyjazd z Bydzi o 18.30, szybkie zakupy po drodze, Gdańsk Orunia Górna wita nas o 20.10. Czas na kolację i spanie...

Plany ambitne, rozpiska przygotowana przeze mnie czeka, ale ...
Jak zwykle z dzieciakami staje się "ALE' :roll:

Sobota, 30.04.
dziecko starsze po pobudce o 6.30 na trzecią dawkę antybiotyku (infekcje dzieciece to temat rzeka, wiec pomijam uprzejmie :) ) okazuje sie spuchnięte lekko w okolicach rąk i nóg i opsypane szczodrze tzw. "pokrzywką".
Nastąpił więc tzw. ZONK i zagwozdka - gdzie tu jakiś lekarz??
Szczęściem znalazła się bliziutko Przychodnia Świętokrzyska (bo na ul. Świetokrzyskiej) ok. 400 m od domu siostry, w którym przebywaliśmy.
Jak na moje wspomnienia zwiazane z naszą Służbą Zdrowia (hm, hm) to było szybko i sprawnie - zero kolejki,, miła pani doktor, konkretne działania.
Jedynie pani w recepcji wysączyła nieco jadu komentując, że nie jeździ się po świecie z chorym dzieckiem, ale zmilczałam.
Dziecko było wypuszczone przez koleżankę pediatrę, która klimat morski wręcz zaleciła, bez temperatury i jedynie trochę tylko kaszlące.

Dostaliśmy leki, do apteki, do domu zażyć, do śniadania, do samochodu i jazda do Sopotu :lol:

Zdjęcia za moment - mam nadzieję niedługi - muszę odświeżyć wiedzę jak toto się wkleja :?

marta
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 05.05.2011 23:04

Jest zajawka - czyli morski trailer :lol:

Obrazek

Właściciel spuchniętej stopy i wysypki w świetnym nastroju
i z chorwackim akcentem :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.05.2011 08:43

gewaina napisał(a):Zdjęcia za moment - mam nadzieję niedługi - muszę odświeżyć wiedzę jak toto się wkleja :?
<...>
Jest zajawka - czyli morski trailer :lol:

Najwyraźniej - wiedza odświeżona. :D

Pozdrawiam,
Wojtek
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 10.05.2011 22:18

Heloł!
Ciąg dalszy sie dzieje dopiero teraz, bo weekend był kajakowy - może o nim w poście "Nasze spływy" opowiem...później :)
Sopot plaża:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 10.05.2011 22:23

Zdjęcie przed, przedostatnie - fajna mini siłownia naświeżym powietrzu :)

A na przedostatnim pierwsze zdjęcie z serii "Rajd majówkowy po placach zabaw" :wink:

Ten placyk w pasie przymorskim w Sopocie.

Ostatnie zdjęcie to nowa budowla w trakcie - z widokiem na morze, ale nie doczytałam czy to hotel ma być czy pensjonat czy może inna atrakcja, chociaż w Sopocie to pewnie hotelik należy obstawić...
Może mieszkańcy 3city podpowiedzą?
pozdrawiam, Marta.

cdn... :)
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 14.05.2011 22:35

1 maja - Gdynia

Aleja Jana Pawła II czyli Molo Południowe, zbudowane w 1935 roku,
a przy nim czeka na nas ORP "Błyskawica":

Obrazek

Obrazek

Kolejka do zwiedzania niszczyciela dłuuuga jak na weekend dłuuugi przystało, więc tę atrakcję zostawiamy na lato, a dziś jedynie zewnętrznie podziwiamy.

Tuż obok "Dar Pomorza":

Obrazek

Płynął właśnie z Gdańska statek turystyczny "Dragon" - galeon oblężony przez podróżników :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Monument "Żagle":

Obrazek

Aleja statków z całego świata, które przypływały do Portu w Gdyni, a wśród nich:

Obrazek

Kontroler pstryknięty przez naszego zafascynowanego (i mniej spuchniętego) Synka:

Obrazek

Widoczek w kierunku Gdańska:

Obrazek

Pomnik Josepha Conrada - Korzeniowskiego, prościej Józefa Korzeniowskiego - pisarza, który słynie m.in. z marynistycznych powieści, w których pojawiają sie jego własne doświadczenia morskie jako że był także marynarzem. Z jakiegoś powodu (niejasnego dla mnie) jego powieść "Lord Jim" - dotychczas lektura licealna - ma być wycofana ze szkół. :evil:

Obrazek

Akwarium Gdyńskie zwane też oceanarium - też zewnętrznie, bo kolejka w drzwiach się nie mieściła. Poza tym bilet dla naszej 4ki wyniósłby 120 zeta - ciut jakby drogo (tym bardziej, ze już byliśmy w 2004 r.). Orientacyjnie - z dziećmi mniejszymi - zwiedzanie trwało ok. 1,5 godz.

Obrazek

Marina:

Obrazek

W okolicy plaży miejskiej było też egzotycznie:

Obrazek

I świetny nurkujący łabędź na koniec odcinka :wink: :

Obrazek

Zmęczeni wiatrem i słońcem powędrowaliśmy główną ulicą Gdyni - Świętojańską, aby dotrzeć do ul. Władysława IV gdzie zlokalizowana jest ulubiona nasza restauracja "Pueblo" serwująca dania meksykańskie
i w tymże też klimacie utrzymana. Moje ulubione Mole Poblano de Guajolote, czyli pierś z indyka w kakaowo - paprykowym sosie z sezamem i kaszą kukurydzianą....mnnniam :o
Polecam wszystkim!
Powrót do Gdańska i osiedlowy spacer po placach zabaw, aby zamęczyć własne dzieci i móc w spokoju obejrzeć film "Jak zostać królem" (który też polecam :D )

cdn.
Pozdrawiam,
Marta
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.05.2011 10:51

gewaina napisał(a):Obrazek

Galeon zacny. Tylko port też powinni do epoki dostosować. ;)

gewaina napisał(a):Akwarium Gdyńskie zwane też oceanarium - też zewnętrznie, bo kolejka w drzwiach się nie mieściła. Poza tym bilet dla naszej 4ki wyniósłby 120 zeta

Cenią się...

gewaina napisał(a):Obrazek

Andyjskie klimaty. Nie trzeba dalekich wypraw. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

Powrót do Polska