Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Majorka

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 19.09.2010 13:07

Darek9634 czekam na dalszą część wraz z innymi.

Pobyt Gaudiego na Majorce wpłynął na wygląd wielu budynków w Palmie, pozostawił też inne dzieła na wyspie.

Darek fajnie, że przedstawisz inne zakątki wyspy.

Pozdrawiam.
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 20.09.2010 10:25

09-08

Rano do autobusu i kierunek Palma. Wsiadam na jednym z pierwszych przystanków więc potem tylko patrzę jak kierowca mija następne nie zatrzymując się ( autobus prawie pełen ). Oczekujący machają a ten jedzie. Paliwa nie oszczędza, pruje pewnie setką ( nasi pewnie by na każdej górce wrzucali luz ). Ciekawie jest na rondach i autostradzie. Zauważyłem, że Hiszpanie nie używają kierunkowskazów ( zjazd z ronda przez dwa pasy bez zasygnalizowania tego).
Na stacji kolejki kupuję bilet do Soller. Pociag już stał więc wsiadłem. Atrakcja w stylu retro. Trasa ma 27 km. i pokonuje 13 tuneli oraz kilka mostów.

Obrazek

Mijamy cytrynowe plantacje

Obrazek

Oraz miejscowości położone w dolinach górskich Serra de Tramuntana

Obrazek

Witamy w Soller

Obrazek

Budynek stacji kolejowej zbudowano w XVI w. - była to rezydencja. Potem hotel. Teraz pełni funkcję stacji i miejsca wystawy prac Jona Miro i Pabla Picassa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojechałem zabytkowym tramwajem do Port de Soller, miejscowość leży w wąskiej zatoce u stóp najwyższych gór Majorki.

Obrazek

Obrazek

Ulicami starówki kierowałem się w stronę latarni morskich ale jak się okazało nie można ich zwiedzić. Nie dostałem się też kaplicy gdzie mieści się muzeum morskie ( jest zamknięte w poniedziałki ). Parę zdjęć i wracam do Soller.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zrobiłem sobie spacerek i spóźniłem się na powrotny pociąg do Palmy. Miałem dwie godziny luzu.

Posiedziałem na Placa de la Constitucio. Jest przy nim koścół parafialny z fasadą zaprojektowaną przez ucznia Gaudiego. Drugim zabytkiem mieszczacym się przy tym placu jest budynek banku, również zaprojektowany przez niego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W przewodniku znalazłem wzmiankę o o płaskorzeźbie przypominającej wizerunek Buddy umieszczonej w obrębie księżyca. Była na budynku przy ulicy Lluna ( stąd taka nazwa). Musiałem ją odnaleźć.

Obrazek

Ten spacerek spowodował 3 przymusowe godziny opóźnienia. Z Soller wyjeżdżałem o 18 przedostatnim pociągiem. Nawet nie wszedłem do wagoniku taki był ścisk. Podróżowałem na świeżym powietrzu na podeście między wagonikami. Miałem w planie pochodzić jeszcze po Palmie ale pojechałem od razu do Peguery do hotelu na kolację.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.09.2010 21:19

Majorka piękna jest i pełna zabytków :D

Widzę po Twojej relacji , że intensywnie wypoczywasz :wink:
Też tak mam , a przeważnie braknie mi czasu na zobaczenie wszystkiego :wink:

Pozdrawiam i czekam na więcej
Piotr
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 21.09.2010 11:55

Tak, wolę pochodzić, pozwiedzać, poczytać przewodnik a przed wyjazdem przygotować jakiś plan pobytu. I tak nie wszystko wyszło tak jak zaplanowałem. Ale o tym później. Prawdopodobnie w piątek bo dopiero wtedy będę miał dostęp do komputera o szybszym łączu (teraz mam takie, że zdjęcia nie mogą się załadować ).
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 22.09.2010 19:47

10-08

Poszedłem do wypożyczalni po samochód. Dostałem czteroletnią pandę. Nosiła ślady intensywnego użytkowania, była porysowana i miała parę wgięć. Porobiłem zdjęcia żeby później nie było, że to moje dzieło.
Chciałem zwiedzić zachodnią część Majorki. Pojechałem do Andratx. Najcenniejszym zabytkiem Andratx jest kościół z XIII w.

Obrazek

Pochodziłem po starówce aż się zgubiłem. Znalazłem w końcu samochód i pojechałem do Sant Elm, najdalej wysuniętego punktu wyspy na zachód. Około kilometra od brzegu jest wyspa Sa Dragonera. W XVI w. była bazą pirata Barbarossy.

Obrazek

I jeszcze jedna wysepka

Obrazek

Następnie pojechałem drogą przez góry Serra Tramuntana wzdłuż wybrzeża zatrzymując się by podziwiać widoki

Obrazek

Obrazek

Wioska Estellencs z tarasami z drzewami pomarańczowymi oraz winnicami.

Obrazek

Obrazek

Po drodze do Valldemossy zatrzymałem się przy kolejnej baszcie, na dole w morze wcinał się półwysep z dziurawą skałą.

Obrazek

Prowadziła tam ścieżka. Postanowiłem zejść. Nie wyglądało, że jest daleko. A szedłem 40 minut zakosami wzdłuż pionowych ścian

Obrazek

Było już bliżej niż dalej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem. Jestem tez wkurzony bo trzeba wrócić . I nie był to lekki spacerek. Jakaś godzinka pod górę.

Obrazek

Dojechałem do Valldemossy. Jest tam klasztor Kartuzów gdzie na przełomie 1838 r. i 1839 r. przebywał F. Chopin z G. Sand.

Obrazek

Obrazek

W klasztorze mieści się Muzeum Miejskie

Obrazek

Obrazek

Pianino Chopina, jego nuty, wpisałem się do książki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tego gościa to się przestraszyłem :lol: . Wyglądał bardzo realistycznie.

Obrazek

Jedna z komnat w pałacu króla Sancha.
Obrazek

Pomnik rodaka

Obrazek

Pani prezydentowa tu była

Obrazek

Całość robi ogromne wrażenie ( klasztor, pałac, muzeum). Za mało czasu by wszystko spokojnie zwiedzić.
Niestety dzień szybko minął :( Z Valldemossy wyjechałem po 19
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 24.09.2010 22:55

11-08

W tym dniu moim celem był półwysep Formentor a konkretnie przylądek Cap de Formentor, najdalej wysunięte miejsce Majorki na północ.
Rano poszedłem po samochód. Za wycieraczką czekał na mnie mandat za parkowanie w niedozwolonym miejscu. 90 Euro :( Rząd Hiszpanii prosił mnie bym pomógł im załatać dziurę budżetową :wink: Kurna, za tyle to można wypożyczyć samochód na 3 dni. Humor mi się zważył.
Pojechałem przez całą wyspę na północ, im dalej tym droga stawała się bardziej malownicza. Strome klify schodzące do morza, w dole małe plaże.

Obrazek

Droga była wąska i bardzo kręta ale widoki fantastyczne. Z punktu widokowego przy Cala Figuera widać skalisty, pionowy koniec półwyspu z latarnia morską. Tam też porysowałem samochód, chciałem popchnąć skałę :lol:
Obrazek

Obrazek

Latarnia morska.

Obrazek

Widok z krawędzi klifu przy latarni morskiej. Przy przejrzystym powietrzu można zobaczyć Minorkę. Niestety wtedy nie było jej widać.

Obrazek

Dobrze, że pojechałem rano bo coraz więcej samochodów próbowało się dostać na koniec półwyspu. Robił się spory korek. A miejsc parkingowych było może 20. Wszyscy czekali aż poprzednicy wjadą, zobaczą, porobią zdjęcia i zechcą zjechać na dół.

Zjechałem i ja i pojechałem przez góry Serra de Tramuntana do sanktuarium w Lluc. 15 sierpnia jest to cel pielgrzymki z Palmy ( idą nocą ok. 40 km)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół został wzniesiony w XVII w. Odnowiony przez Gaudiego.
Pomnik biskupa Majorki.

Obrazek

Kościół i Figurka Matki Boskiej
Obrazek

Obrazek

Mnisi mieszkali w jednoosobowych celach na piętrze ( dzisiaj są tam miejsca noclegowe ),
na dole widać stajnie.
Obrazek

Zegar słoneczny przy drodze różańcowej

Obrazek

Widok ze szczytu wzgórza na dolinę sadów i pastwisk.

Obrazek

Do Palmy wracałem przez góry bardzo wąską i krętą drogą. Szkoda, że nie mogłem zrobić więcej zdjęć tej trasy i widoków ale nie było gdzie stanąć a miałem kilka samochodów na ogonie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 30.09.2010 18:43

12-08

W tym dniu miałem zamiar poznać wschodnie wybrzeże Majorki. Kilkanaście kilometrów za Palmą kończy się autostrada, zjechałem z drogi głównej. Krajobraz całkowicie odmienny od tych, które widziałem w poprzednich dniach. Równiny porośnięte rzadkimi niskimi krzakami. Posiadłości otoczone murami z kamieni. Wąskie drogi. Pustkowie. Skręciłem w stronę morza do miejscowości Cala Pi. Mało samochodów, puste uliczki, białe domki otoczone zielonymi ogrodami. Skalisty i stromy brzeg na nim wieża obronna. W dole była mała plaża.

Obrazek

Obrazek

Pojechałem dalej wzdłuż wybrzeża i zatrzymałem się na przylądku Cap de Ses Salines – najbardziej na północ wysuniętym krańcu Majorki. Widać z niego archipelag Cabrera. Na największej wyspie było więzienie i obóz śmierci dla żołnierzy napoleońskich. Piękny kolor wody i to, że nie było tu tłumów turystów zatrzymał mnie tu na dłużej. Skalisty brzeg o ostrych, wyrzeźbionych przez fale morskie kantach nie pozwalał na ułożenie się w pozycji horyzontalnej. Po wyschnięciu pojechałem dalej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejscowość Cala Figuera to ciche miejsce w skalistej zatoce, która ma kształt litry Y. Strome klify i ruiny wieży obronnej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed 17 musiałem oddać samochód do wypożyczalni, a że zrobiłem przerwę na kąpiel należało wracać. Jeszcze jedno zdjęcie na katedrę z samochodu.

Obrazek

Dlaczego Palma nazywa się tak jak się nazywa

Obrazek

Krótko podsumowując ten mój wyjazd – miałem zbyt ambitny plan zwiedzania. Na samą Palmę potrzeba dwa, trzy dni. Teraz jak opisuję miejsca gdzie byłem, widzę czego jeszcze nie zobaczyłem.
Trzy dni samochodem to stanowczo za mało aby spokojnie zwiedzić wyspę. Urozmaicony krajobraz. Góry na zachodzie, wschód to równiny i strome klify schodzące do morza z malowniczymi zatoczkami wcinającymi się w ląd. Nieduże plaże. Najbardziej zurbanizowana jest część południowa i północna z mnogością turystów. Wbrew pozorom jest co zwiedzać a i są tam jeszcze tereny odludne.
A kto chce jechać by się zabawić na pewno się nie zawiedzie. Wielbiciele nocnego życia znajdą tam mnogość rozrywek
Szybko zleciał ten urlop i trzeba było wracać do domu.

Obrazek
Wedera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 30.09.2010 19:28

Piękna ta Twoja Majorka :) Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Hiszpania - España