napisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2008 11:54
Drink ala Ula czyli ARBUZULA
A ten drink ze zdjęcia przyrządza się tak:
1 arbuz
ok 0,5 litra wódki
martini
cytryna
liście świeżej mięty
pokruszony lód
Tradycyjnym sposobem, za pomocą igły i strzykawki, napełnić arbuza wódką i schować do lodówki na parę godzin.
Wstrzykuje się mniej więcej 1/4 litra wódki, czasami więcej w zależności od tego jak bardzo jest dojrzały i zbity.
Po wyjęciu z lodówki pokroić go na części i wrzucić do blendera w towarzystwie martini i resztki wódki - ilość wg własnego uznania.
Ważne żeby alkohol nie "zabił" arbuza, i lepiej by wódka nie była bezpośrednio wyczuwalna. Dodać lód. Wszystko razem zmiksować.
Wlać do szklanek, wrzucić plaster cytryny i liście mięty.
Doskonale smakuje i w letni upalny wieczór i w jesienną szarugę.
Można tez zrobić ARBUZÓWKĘ - SKLADNIKI:
* Składniki 1 niewielki arbuz (dziewczynka)
* 300 g czystego spirytusu
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Wybierając arbuz należy wybrać taki, który ma dużą plamkę w miejscu gdzie znajdował się kwiat (jest to arbuz dziewczynka). Następnie ogonek należy usunąć i delikatnie wydrążyć niewielką część miąższu. W jego miejsce wlać natomiast spirytus. Zakryć szczelnie korkiem i odstawić na kilka dni do lodówki.
2. Miąższ powinien zostać rozpuszczony przez spirytus. Kiedy tak się stanie należy powstały alkohol przecedzić i przelać do karafki. Uzyskamy wspaniałą nalewkę.