maslinka napisał(a):Odcinek 6: 29 sierpnia (niedziela) - Trochę sacrum
To ja poproszę jeszcze o szczyptę profanum ...
maslinka napisał(a):Ja nie robiłam z lampą. Nawet jeśli wolno, nigdy nie błyskam fleszem w kościołach. A wolno?
maslinka napisał(a):Święta Katarzyna?
maslinka napisał(a):Zanim wejdziemy na plac św. Stefana, muszę jeszcze przywitać się z panem w mundurze...może ktoś wie?
Jacek S napisał(a):Albo te spreparowane czaszki w HR...brrr.
weldon napisał(a):maslinka napisał(a):Ja nie robiłam z lampą. Nawet jeśli wolno, nigdy nie błyskam fleszem w kościołach. A wolno?
Tak, tu akurat, wolno.
weldon napisał(a):Ale, że my windy nie znaleźliśmy ...
Jacek S napisał(a):Co do relikwii - jakoś przerażają nie taki "pamiątki".
maslinka napisał(a):Zanim wejdziemy na plac św. Stefana, muszę jeszcze przywitać się z panem w mundurze
Skojarzył mi się ze Szwejkiem... Ale to chyba nie był dzielny wojak
Franz napisał(a):maslinka napisał(a):Zanim wejdziemy na plac św. Stefana, muszę jeszcze przywitać się z panem w mundurze
Skojarzył mi się ze Szwejkiem... Ale to chyba nie był dzielny wojak
Interesujące jest porównanie talii.
Nie mogłabyś reprezentować powagi urzędu...
maslinka napisał(a):Weldon pisał w swojej relacji bardzo dużo o Wzgórzu Gellerta, więc nie będę powtarzać, tylko odeślę Was, drodzy Czytelnicy, tutaj.
maslinka napisał(a):Tu też nie możemy się oprzeć pokusie i robimy kolejną sesję zdjęciową:
weldon napisał(a):Musze się przyznać, że tych rzeźb nie widziadłem ...
weldon napisał(a):Pomnik Gellerta widziany nocą może jest bardziej mistyczny,
ale nie tak szczegółowy.
weldon napisał(a):Na moich zdjęciach ten wodospad wyszedł jak ...ciemna dziura
weldon napisał(a):Ale, w razie czego, dla informacji niektórych - powiedzmy:
lubiących wspinaczkę inaczej - dodam: można tam wjechać samochodem. Parking jest
maslinka napisał(a):Cieszę się, że udało mi się Ciebie, znawcę Budapesztu, czymś zaskoczyć
maslinka napisał(a):weldon napisał(a):... można tam wjechać samochodem. Parking jest
Potwierdzam, ale nie polecam. Wjeżdżając pod Cytadelę sporo się traci, nie zobaczy się wszystkiego, co po drodze.
Kevlar napisał(a):Panorama ze wzgórza Gellerta imponująca.
Jak zobaczyłem ten wodospad to pomyślałem sobie że w Budapeszcie mają pomnik Plitvickich Jezior.
weldon napisał(a):W każdym razie, pieszo, to górę Gellerta najlepiej zdobywać od strony góry Zamkowej,
ewentualnie od strony pomnika Gellerta?
Wejście od strony jaskini wiąże się z przejściem przez całą górę i wymaga
dużo więcej czasu, zdaje się?
Powrót do Węgry - Magyarország