Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Madziarskie bajdurzenia przy gulaszu i nie tylko

Aż 20% całej populacji Węgier mieszka w stolicy państwa – Budapeszcie. Na terenie państwa znajduje się Balaton czyli największe europejskie jezioro. W Budapeszcie znajduje się bardzo dobrze rozwinięty system metra, które otwarto już w 1896 roku – starsze w Europie jest jedynie metro londyńskie. Węgry są ojczyzną wielu dziś używanych wynalazków. Pochodzi stąd długopis, syfon, kostka Rubika i zapałki. Na Węgrzech aż do 1941 roku obowiązywał tu ruch lewostronny.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.10.2011 19:35

Franz napisał(a):Wspaniale się wkomponowałaś w zabytkowe mury. ;)

Dzięki :wink:
Fajnie, że byłeś z nami :)

weldon napisał(a):PS jednak wypadałoby zaplanować więcej czasu w tym mieście :/
Pół godziny jakie spędziłem to, stanowczo, za mało :)

Następnym razem... Pewnie wkrótce znowu pojedziecie do Budapesztu, więc możecie mieć Esztergom po drodze :wink:

Lidia K napisał(a):Czyżbym coś przeoczyła i Ty już nie pracujesz w szkole jako nauczyciel :? i podobnie jak zdecydowana większość pracujących nie masz latem ponad 2 miesiące wakacji :? a 26 dni urlopu na rok ?

No, z tymi ponad dwoma miesiącami to mała przesada jest :wink: Wychodzi trochę mniej niż 2 miesiące latem, bo my po zakończeniu roku szkolnego (i przed rozpoczęciem) jednak jeszcze trochę w tej szkole pracujemy (ale już bez uczniów). Wszystko zależy od szkoły... :wink:

Póki co, pracy nie zmieniłam, ale mój mąż ma tyle urlopu, co normalny człowiek :wink:, a dla mnie prawdziwy wypoczynek jest na wyjeździe (słabo wypoczywam w mieście, w czterech ścianach); siedzenie w domu, to nie wakacje :wink:

Lidia K napisał(a):Dzięki za Esztergom, miło było pospacerować po okolicy za Tobą. Liczę na Danusię że znajdzie szybko czas i doda coś od siebie. :D

Dzięki za obecność, Lidio. A może Ty też coś wrzucisz? Np. widok z kopuły bazyliki na zakole Dunaju? :)

longtom napisał(a):
maslinka napisał(a):cielęce medaliony z boczkiem zapiekane z mozzarellą i pomidorem

Ciekawe jak to brzmi po węgiersku :?: :D

Też jestem ciekawa :wink:

dangol napisał(a):
maslinka napisał(a):Mam nadzieję, że w przyszłym roku będę mogła uzupełnić ten wątek o kolejne madziarskie bajdurzenia :D

Życzę aby Ci się spełniło :D ! Przy okazji uradujesz całe mnóstwo wiernych czytelników.

Dzięki :D

dangol napisał(a):
maslinka napisał(a):My najpierw ostrożnie bierzemy po jednym talonie (...) A potem, już mniej ostrożnie :wink: , jeszcze po dwa talony

No, jak na miłośniczkę nie tyle wina, co piwa, to faktycznie zaszalałaś :lol: .

Hehe :lol:

Danusiu, dzięki za garść fotek. Czekam na następne - tym razem z wnętrza katedry :)

Crayfish napisał(a):Jestem pod wrażeniem ... jak zwykle.

Witaj, Crayfish.
Dzięki :oops: To tylko skromna relacyjka z mini wakacji. Wyjazd, jak pisałam kilkakrotnie, nastawiony na lenistwo, więc konkretów niewiele, ale jak się podoba, to bardzo się cieszę :D

Crayfish napisał(a):Pozdrawiam i jak zwykle z radością podczytuję sobie dalej ...

Również pozdrawiam :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.10.2011 19:57

Maslinko... jak zwykle perfekcja :D
... A oto upominek :wink: ...
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 21.10.2011 20:27

maslinka napisał(a):
A może Ty też coś wrzucisz? Np. widok z kopuły bazyliki na zakole Dunaju? :)

I z tym jest problem, zdjęć w tamtych czasach robiliśmy zaledwie kilka z każdego odwiedzonego miejsca. Bazylika i tak jest została obfotografowana ale nie wszystkie zdjęcia nadają się ze względu na jakość z aparatu smiena 8 + skan z porysowanego niewielkiego papierowego zdjęcia do pokazania. To było w innych papierowych czasach.
Obrazek

Obrazek
Nie jestem w stanie niczego dostrzec szczególnego na zdjęciach w tle ale to dowód, że na wierzchołek się wchodzi(ło) i kopułę się obchodzi(ło) dookoła.

Widać jak mocno się trzymam za barierkę i trzymając kopułę albo się o nią opierając. Dzisiaj już bym się chyba wcale nie bała. Z lękiem wysokości można powalczyć :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.10.2011 20:39

Droga Lidio. Podziwiam koleżankę za osobistą odwagę. Wejść tak wysoko bez oprzyrządowania alpinistycznego to nie lada sztuka. No, no, no gratuluję. Czy kolega kulka też jest tak odważny czy koleżankę wysłał przodem ????? Serdecznie pozdrawiam koleżankę wrocławiankę - kolega Darek1

Tak apropo to Wrocław jest ładnym miastem. Zwłaszcza ładny ma rynek, piekniejszy od starówki warszawskiej.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.10.2011 22:06

mkm napisał(a):Maslinko... jak zwykle perfekcja :D
... A oto upominek :wink: ...

Witaj, Mkm.
Dzięki :D Również za upominek :D

Lidio, dzięki za zdjęcia z góry :D Fajnie, że udało Ci się przezwyciężyć lęki.

Darku, witam również Ciebie :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.10.2011 07:55

Dziękuję i pozdrawiam :D :D :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.10.2011 20:15

Wnętrze ostrzyhomskiej bazyliki św. Wojciecha nie fasycynuje mnie zbytnio... No, może poza samym jego ogromem, który nie może pozostac bez wrażenia :wink:. Bazylika jest piątą na świecie pod względem wielkości. Mierzy 117 metrów długości i 47metrów szerokości, a jej kopuła wznosi się na wysokość 100metrów . Wysokość nawy głównej to 68 metrów...

Najbardziej lubię świątynie gotyckie. Z tych dużych, bo ogólnie wolę jednak małe, obojętnie czy drewniane, czy murowane... W przepychu baroku nieco się gubię, ale i tak wolę barok, niż klasycyzm...
Jeśli ten ostatni ma jeszcze ciepłe kolory , to ujdzie. Ostrzyhomska katedra to jednak głównie barwy :roll: zimne... Być może surowość bardziej sprzyjaja duchowej kontemplacji, ale to jednak nie moja bajka. Zwiedzam więc wnętrze, ale bez specjalnego zachwytu... Na szczęście jest trochę detali, na których warto zawiesić oko :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Główny ołtarz Wniebowzięcia NMP to dzieło weneckiego mistrza Michelangelo Grigolettiego. Obraz namalowany na jednym kwawałku płótna ma wymiary 13,5 * 6,6 m. Freski zdobiące świątynię wyszły spod pędzla mediolańskiego malarza Ludwiga von Moralta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(to jeszcze nie koniec)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.10.2011 21:31

Podobnie jak Ty, Danusiu, wolę mniejsze kościoły, najchętniej romańskie.
Ale czasami dobrze jest pooglądać obszerne, pełne przepychu wnętrze.

Dzięki za zdjęcia. Rzeczywiście, jest kilka detali wartych zobaczenia :)
Czekam na więcej :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.10.2011 18:18

Rzeźby wykonali głównie włoscy mistrzowie, część z nich stworzyli rzeźbiarze austriaccy i węgierscy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.10.2011 18:22

Organy powstały w 1856 r. Grał na nich Liszt, który specjalnie na konsekrację bazyliki (31.08.1856 r.) skomponował Mszę Ostrzyhomską.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ze starszej świątyni, jaka poprzedzała dzisiejszą ogromną bazylikę, przetrwała :idea: tylko boczna kaplica Zwiastowania, wzniesiona przez arcybiskupa Tamása Bákocza w latach 1506-1507, stanowiąca zarazem miejsce jego pochówku i dziś wkomponowana w klasycystyczną całość.

Obecnie to jeden z niewielu oryginalnych przykładów sztuki renesansowej na Węgrzech. Jej ściany wyłożono czerwonym marmurem, a ołtarz wyrzeźbiono (1519 r.) w jasnym marmurze z Carrary. Wszystkie elementy kaplicy zostały zniszczone w czasie najazdu tureckiego, odrestaurowano je w XVIII wieku.

Muszę przyznać, że ta część bazyliki podoba mi się :) , chociażby dla niej warto było wejść do świątyni...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspomnieć należy o związanych z bazyliką wydarzeniach, ważnych dla Polaków...
Otóż, po zwycięstwie pod Wiedniem, Sobieski przybył od Ostrzyhomia i w ocalałej kaplicy Zwiastowania osobiście odśpiewał hymn Te Deum.
Trzy wieki później bazylię odwiedził Jan Paweł II w czasie swej pielgrzymki na Węgry w 1991r.
Wydarzenia te przypominają tablice przy wejściu do bazyliki. Oto jedna z niich:

Obrazek

W kolejnej odsłonie przeniosę się do Wyszehradu :)
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 26.10.2011 10:20

Trochę późno ale zasiadam też do pierwszoklaśnej relacji :D
Witam wszystkich :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.10.2011 11:35

Danusiu, renesansowa kaplica Zwiastowania rzeczywiście piękna! Dzięki za tak bogatą dokumentację fotograficzną :)

Teraz czekam na Wyszehrad :D

Witaj, Arooo :D Fajnie, ,że jesteś.
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 26.10.2011 14:45

Mam pytanie :?
Będąc służbowo w Pradze, po powrocie obiecałem żonie że zabiorę ją też do Pragi.
Lecz znajomy próbuje mi obrzydzić Czechów, i twierdzi że Budapeszt jest 100 razy lepszy niż Praga. :?
Czy ma racje???
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.10.2011 18:18

Arooo napisał(a):Mam pytanie :?
Będąc służbowo w Pradze, po powrocie obiecałem żonie że zabiorę ją też do Pragi.
Lecz znajomy próbuje mi obrzydzić Czechów, i twierdzi że Budapeszt jest 100 razy lepszy niż Praga. :?
Czy ma racje???

Moim zdaniem ma rację :wink: Mnie zdecydowanie bardziej podobał się Budapeszt niż Praga. Z tym, że w Pradze byliśmy tylko jeden dzień, a w Budapeszcie trzy. Czeska stolica naraziła mi się potwornie zakorkowanym centrum, nawet w obrębie starówki (która jest w Pradze wielka i, trzeba przyznać, piękna) stale jeżdżą samochody. Spaliny, hałas, utrudnienia związane z ruchem (z punktu widzenia pieszego, bo samochód obowiązkowo trzeba zostawić poza centrum) - to zapamiętałam, oprócz pięknych zabytków.

Z tym, że zobaczyć trzeba - i Pragę, i Budapeszt. I pewnie kto inny będzie miał zdanie przeciwne do mojego :wink:
Podsumowując, dla mnie stolica Węgier jest bardziej elegancka i przestronna (dużo szerokich deptaków, pasaży - raj dla pieszych :wink:), Praga natomiast to zwarta zabudowa i największe Stare Miasto w Europie, jest kameralna, miejscami urocza, ale też ma spory problem komunikacyjny.

Arooo, najlepiej zabierz żonę i do Pragi, i do Budapesztu :wink: :D A jeśli chcesz jeszcze poczytać o moich wrażeniach z Pragi, zapraszam tutaj :D

Pozdrawiam :papa:
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 27.10.2011 10:07

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Maslinko :D
Muszę wybrać jedno z dwóch-wiadomo dylemat ekonomiczny :?
Ale chyba postawię na Madziarów.
Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Węgry - Magyarország

Madziarskie bajdurzenia przy gulaszu i nie tylko - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone