Chcieć to móc Nie udało się w grudniu, ale tym razem zaplanowane 1000 km po stromych drogach zrobiliśmy
Zanim kiedyś powstanie relacja takie tam świeżutkie obrazki.
Sara76 napisał(a): Napisz proszę jak wygląda sprawa z testami, kwarantanną po powrocie i wszystkimi sprawami dotyczącymi Covid-19.
margaret-ka napisał(a):Sara76 napisał(a): Napisz proszę jak wygląda sprawa z testami, kwarantanną po powrocie i wszystkimi sprawami dotyczącymi Covid-19.
Tam-
Ograniczenia nałożone przez przez stronę portugalską są przewidywalne i nie zmieniają się co tydzień. Wyjazd planowałam od grudnia i ten okres obserwowałam; jeżeli coś się zmieniało to na lepsze, tzn. bardziej liberalne. Najlepiej być zaszczepionym, wtedy droga wolna w obu kierunkach ( zaświadczenie ang. z IKP). Madera robi przylatującym bezpłatne testy, nawet sprawnie to idzie, można zaryzykować. Ale nawet młodzi i zdrowi mogą mieć niefart i test okaże się dodatni. Gdybym nie była zaszczepiona, chyba bym wolała za te dodatkowe kilka stów kupić sobie spokój, robiąc test w PL.
Miejscowe przepisy, zwłaszcza godzina policyjna, dla nas nie stanowiły problemu; po całym dniu zwiedzania nogi nam w tyłek wchodziły i około 19 z przyjemnością wracaliśmy do hotelu.
Z powrotem-
Tu decyzje zmieniają się z prędkością światła, więc dzisiejsza prośba o solidarność jutro może wyjazd turystyczny zamienić w czyn karalny. Póki co, żeby uniknąć 10-dniowej kwarantanny trzeba zrobić test przed wylotem lub na miejscu. Praktycznie przylecieliśmy 27 marca o północy. Nie było żadnej kontroli i nikt niczego nie sprawdzał. Jeszcze na pokładzie zebrano wypełnione karty lokalizacyjne. Powinien je otrzymać sanepid i każdego indywidualnie poinformować o kwarantannie. Czy to robi- nie wiem, do tej pory nikt nas nie szukał.
husband napisał(a):Czy możesz sprecyzować ( zaświadczenie ang. z IKP)? Na IKP jest tylko funkcja wygenerowania kodu szczepienia QR w języku polskim. Czy to wystarczy, czy trzeba przetłumaczyć przez tłumacza przysięgłego ?
Pozdrawiam
margaret-ka napisał(a):W sklepie lotniskowym dostępne moje ulubione piwo mango z Cieszyna; teraz wiem dlaczego nie ma go we wrocławskich sklepach
megidh napisał(a):Dawno, dawno temu, kiedy zdjęcia robiło się na kliszy, to zdarzało się pomyłkowe wywołanie odbitki "na lewą stronę", ale dlaczego to zdjęcie jest lustrzanym odbiciem oryginału ?. Może sprawdzasz, czy masz uważnych czytelników .
Powrót do Portugalia - Portugal