Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Madera - grudzień 2009

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2010 21:13

Jeszcze kilka fotek z półki skalnej (na szczęście z barierką :wink: :lol: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie przez ok. 2 km tunel pod zboczami góry Cedro zjechaliśmy do miejscowości. Z dołu widoki też nieczego sobie.
Postanowiliśmy wjechać jeszce do miejsca oznaczonego na mapie jako Pico do Furao (jak się później okazało, to miejsce ostatnich zabudowań po stronie północnej doliny). Z góry wyglądało to tak.

Obrazek

Obrazek

Gdy nasz Opelek Corsa zaczął mielić kołami napędowymi po suchym asfalcie, na pierwszym biegu...i ujrzeliśmy ostatnie zabudowania miejscowości daliśmy spokój. :lol:

Miejscowi mają szczęście, że nie pada tam śnieg, bo do domu chodziliby z buta, nie mowiąc już o lawinach 8O
Wracamy powoli krętymi, górskimi drogami. Była to super wycieczka.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.01.2010 21:28

Z barierką , czy bez - widoki niesamowite :!: 8O 8O 8O
A co do lawin - erozja skał , albo jakiś wstrząs i . . . :wink:
Chyba bym nie chciał tam mieszkać :lol:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 13.01.2010 21:33

gdy oglądam twoje zdjęcia, zapragnęłam tam być, ale ceny mnie poraziły:(
Wedera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 13.01.2010 22:01

Wspaniała relacja i przepiękne zdjęcia. Pozdrawiam Wedera
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2010 22:11

kkra napisał(a):gdy oglądam twoje zdjęcia, zapragnęłam tam być, ale ceny mnie poraziły:(

1199 zeta na osobę za tygodniowy pobyt z wyżerką i wypitką oraz przeloty Cię poraziły :?: :wink: :lol:
kkra...no za sześć - siedem stów w PLN-ach kilka tysięcy km z Wawy nie polecisz.... :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2010 22:12

Wedera napisał(a):Wspaniała relacja i przepiękne zdjęcia. Pozdrawiam Wedera

Również pozdrawiam :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2010 22:24

Taaa.... ta wijąca się po skalnej półce droga (z poprzedniej strony)... wybornie... Że o plaży z czarnymi otoczakami nie wspomnę... przy takiej fali mógłbym się czuć trochę zdgruzgotany :) , ale normalnie to wypas... nie jakiś tam "złoty piasek" :)

Zamotałeś mi w głowie tą relacją... :)

Pozdrawiam
Interseal M.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.01.2010 22:38

Podglądnęłam relację już wczoraj przedpołudniem ale miałam problemy z łączeniem się z cro.

Przy tej ogarniającej nas wokół białości w krótki dzień i ciemności od 16.30 do 7.35 Twoje zdjęcia z cieplejszego miejsca na ziemi są jak lek na oczy i na psyche. Wycieczka z widokami z wysokości ponad 500 m, z widokami na wodospad, na bardzo maleńkie z tej odległości wioski i na ogromne kwiaty wspaniale rosnącego w naturze na takiej wysokości aloesu ferox do pozazdroszczenia. Więc popatrzę sobie jeszcze raz od początku.

W tym basenie byłeś jedynym, może odkryłeś w sobie morsa?

Pozdrawiam
Lidia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2010 22:49

Interseal napisał(a):....
Zamotałeś mi w głowie tą relacją... :)

Pozdrawiam
Interseal M.

Cieszę się :lol: ...zerknij czasem na lastminuty, naprawdę da się tam w "naszej" zimie okazyjnie polecieć, pojeździć i pochodzić.
Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2010 22:51

Lidia K napisał(a):...

Pozdrawiam
Lidia

Lidio, poczytaj wyżej, było dwóch wariatów i jeden kandydujący, ale się nie sprawdził :wink: :lol:
Również pozdrawiam.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 13.01.2010 23:02

Jak można się kąpać zimą to mamm smaka na tę Maderę. Dzięki Sławek za super relację!
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.01.2010 23:03

slapol napisał(a):
Lidia K napisał(a):...

Pozdrawiam
Lidia

Lidio, poczytaj wyżej, było dwóch wariatów i jeden kandydujący, ale się nie sprawdził :wink: :lol:
Również pozdrawiam.

O faktycznie, wskoczyłam sobie na pewniaka (przecież wczoraj wszystko przeczytałam) do ostatniej strony i tego co dzisiaj po południu dałeś wcale nie widziałam, trochę się dziwiłam co ten Interseal za drogą i kamykami, falami się zachwyca?

No to teraz i ja się pozachwycam.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 14.01.2010 00:01

Te ostatnie foty prawie jak z GoogleEarth :D :D
Normalnie kręci mi się w głowie ... :roll: :roll: :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.01.2010 09:30

Woda 18 stopni - toż to czyste wakacje nad Bałtykiem :lol:

Widzę tu jakiś podstęp - krótkie spodenki i rękawki a żona zawsze opatulona... :wink:

Pzdr
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 14.01.2010 09:37

Slapol gorący chłop ;) A Madera niesamowita, tak blisko Europy a totalna egzotyka jeśli chodzi o przyrodę.
Kiedyś jak się zainteresowałem, żadne polskie biuro tam nie latało, jedynie czeski nieistniejacy juz chyba Fisher. Teraz jakaś tam oferta jest. Czytałem też gdzieś w sieci relacje wypraw bez biura - da się to sensownie zorganizować. Choć przy takiej ofercie cenowej jaką miały Slapolki to chyba kombinowanie na własną rękę mijałoby się z celem.
PozdraV
PS zadnej normalnej plaży tam nie było ? Wiem ze generalnie czarny piach jak na Teneryfie no ale może jednak piach a nie fruwające kamloty ? ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal