Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
elfik99
Koneser
Re: Macedonia - bałkańska wiosna/lato 2017 cz. III

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 12.10.2017 09:23

Śliczne te kwiatuszki!!!!! Z kropelkami rosy...... :) :) :)

A te owieczki jak maleńkie mrówki tylko białe!!! :lol: :lol: :lol:

Ale na ostatnim groźna chmura!!!!! :roll: :roll: :twisted:
A mimo to tak kolorowo...... :P :P :P

:papa:
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 12.10.2017 09:26

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Wiosna jest bezdyskusyjnie najpiękniejszą porą roku.

Kolorystycznie najbardziej podoba mi się jesień. Ciąży jedynie świadomość pory roku, która po niej następuje...

plavac napisał(a):Ale czy te ostatnie zdjęcia to - lato? Co oznacza termin - utracone 2.sierpnia? Że wtedy przepadły w sieci czy że wtedy zostały zrobione?

Ostatnie zdjęcia zostały zrobione 21 czerwca. Wiosna to jeszcze była? Czy już lato?...

W wyniku awarii zostały utracone zdjęcia z trzech miesięcy. Daty, które podaję, oznaczają dzień, w którym je oryginalnie zamieściłem na forum.

plavac napisał(a):P.S. Wróciłem przeszło 2 tyg. temu - do tej pory nie mogę się ogarnąć. :oops: :)

To długo chyba tam byłeś.

plavac napisał(a):Ale mam pytanie - piłeś kawę z Bekimem w Sar Planinie - możesz przybliżyć miejsce, gdzie to było?

Czyżbyś również spotkał Bekima?...
Wracałem wtedy z pętli, obejmującej szczyt Ljuboten oraz jezioro Likeni i Malit w Kosowie. Jego stan leży na zboczu na południowy-zachód od Ljubotena.

Pozdrawiam,
Wojtek

A kto to jest Bekim???

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2017 14:42

elfik99 napisał(a):A kto to jest Bekim???

Albański pasterz, który zaprosił mnie do swojego stanu i poczęstował kawą oraz serem.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 12.10.2017 19:01

Franz napisał(a):Kolorystycznie najbardziej podoba mi się jesień.

Franz napisał(a):Ostatnie zdjęcia zostały zrobione 21 czerwca. Wiosna to jeszcze była? Czy już lato?...

Wiosna. :) Dobrze, że są po sobie pory roku. Biel zimy uwrażliwia nas na szaleństwo zieleni wiosny, falujące od gorąca powietrze lata na jaskrawość jesiennych pasteli. Wszystko ma swoje miejsce. Niemniej radości dla mnie najwięcej we wiosennej feerii barw.

Franz napisał(a):To długo chyba tam byłeś.

Wspaniale długie 12 dni.

Franz napisał(a):Czyżbyś również spotkał Bekima?....

Teraz widzę, że nie. Nasza przygoda była dokładnie na drugim, południowym biegunie Šar Planiny. Schodziliśmy po ciemku z Velikej Rudoki do Restelicy; kolega, 10 min przed nami, zszedł za bardzo na lewo, trafił na stan - ciepłe powitanie dwóch albańskich pasterzy, ojca i syna, propozycja posiłku, noclegu - wszystko na migi :) Odmówił, pokazali mu drogę, znaleźliśmy się. Opowiedziałem koledze o Twoim spotkaniu, żałował, że nie skorzystał z propozycji; prosił, by spytać, czy to był Bekim...
Cóż, jeśli będzie nadal wypasał, może pozdrowię Go od Ciebie za 2 lata - Ljuboten w planach... Jeśli kolana dotrwają...

Pozdrawiam!
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2017 22:40

plavac napisał(a):Wspaniale długie 12 dni.

To się jakoś wstrzeliłeś pomiędzy moje alpejsko-dolomitowe wypady.

plavac napisał(a):Schodziliśmy po ciemku z Velikej Rudoki do Restelicy; kolega, 10 min przed nami, zszedł za bardzo na lewo, trafił na stan - ciepłe powitanie dwóch albańskich pasterzy, ojca i syna, propozycja posiłku, noclegu - wszystko na migi :) Odmówił, pokazali mu drogę, znaleźliśmy się.

Do Restelicy? Znaczy - na stronę Kosowa? Tam mieliście bazę?

W tej części Sar planiny też wędrowałem - na Vracę - i również zostałem poczęstowany kawą i serem w albańskim stanie.

Pozdrawiam,
Wojtek
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 12.10.2017 22:47

Od czasu do czasu muszę się odezwać, że jestem na bieżąco. Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2017 22:57

ajdadi napisał(a):Od czasu do czasu muszę się odezwać, że jestem na bieżąco.

Oo! Ileż to zaskoczeń życie niesie...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 12.10.2017 23:13

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Wspaniale długie 12 dni.

To się jakoś wstrzeliłeś pomiędzy moje alpejsko-dolomitowe wypady.

Górski wrzesień :)

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Schodziliśmy po ciemku z Velikej Rudoki do Restelicy; kolega, 10 min przed nami, zszedł za bardzo na lewo, trafił na stan - ciepłe powitanie dwóch albańskich pasterzy, ojca i syna, propozycja posiłku, noclegu - wszystko na migi :) Odmówił, pokazali mu drogę, znaleźliśmy się.

Do Restelicy? Znaczy - na stronę Kosowa? Tam mieliście bazę?

W tej części Sar planiny też wędrowałem - na Vracę - i również zostałem poczęstowany kawą i serem w albańskim stanie

Bazę mieliśmy w Dragash, hotel Meka. Kosowska egzotyka. 8) Rozważaliśmy hotel Arxhena, ale nie leżał nam jego komfort i brak elastyczności - konieczność podejścia 1100 metrów. Dragash okazał się dobrym rozwiązaniem, po porannej ulewie podjechaliśmy do Restelicy i wystartowaliśmy z wysokości 1900 m o 12.00. Okno pogodowe wytrzymało, można powiedzieć :wink: , do samego końca wyrypy, wracaliśmy jednakowoż w chmurach i ciemnościach, jakby nie było, tam i z powrotem 24 km. Byliśmy przy samochodach o 21.00. Na końcu Restelicy jest 200 metrów makadamu, a potem... zaczyna się nowiuteńki asfalt! Będą pewnie ciągnąć go aż do Strezimira, pewnie otworzą nowe przejście graniczne z MK. Jakoś trzeba dojechać do rodaków po tamtej stronie, Prizren chce mieć bliżej do Debaru. Kończy się dzika Sar Planina...

Obrazek

Vrace wziąłem początkowo za Rudokę. Tzn pewnie chciałem, żeby to była Rudoka, bo mi nogi już właziły do .... :wink: Ale potem zobaczyłem Rudokę z przełęczy miedzy Mramorem i Vracą i wtedy się dowiedziałem, że to Vraca. Skądinąd, są dwie Vrace. Obie zwiedziłeś?

Pozdrawiam. P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2017 23:26

plavac napisał(a):Górski wrzesień :)

Jakoś tak sierpniowy wyjazd przesunął mi się w większości na wrzesień. Skróty z pierwszego już zamieściłem, z drugiego właśnie kończę. Pamiętasz Longarone z relacji Mariusza? Poprowadzono tam ferratę della Memoria.

plavac napisał(a):Bazę mieliśmy w Dragash, hotel Meka. Kosowska egzotyka. 8)

Ja w Kosowie zaledwie przy granicy, na piechotę.

plavac napisał(a):Skądinąd, są dwie Vrace. Obie zwiedziłeś?

W planie miałem obie, ale skończyło się jedynie na Wielkiej. Skrót będzie w nastepnym wpisie.

Na dojeździe na punkt startu szorowałem podwoziem po drodze...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 12.10.2017 23:33

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Górski wrzesień :)

Jakoś tak sierpniowy wyjazd przesunął mi się w większości na wrzesień. Skróty z pierwszego już zamieściłem, z drugiego właśnie kończę. Pamiętasz Longarone z relacji Mariusza? Poprowadzono tam ferratę della Memoria.

Pewnie, że pamiętam. Rejon wielkiej katastrofy...

Franz napisał(a):Ja w Kosowie zaledwie przy granicy, na piechotę.
W planie miałem obie, ale skończyło się jedynie na Wielkiej. Skrót zamieściłem w przedostatnim wpisie.
Na dojeździe na punkt startu szorowałem podwoziem po drodze...

To się pewnie zmieni. Kosowo stawia powoli na turystykę. Tzn. Albania stawia na turystykę.
Do wszystkich Twoich relacji zamierzam wrócić. Choćby po to, żeby zobaczyć, czego już chyba nie zobaczę. :? 8) Trochę za późno się za to wszystko zabrałem. I jeszcze ten nadmiar pracy... Jak chodzić z garbem po górach? :wink: :)

Dobrej nocy, Wojtku!
Piotrek
[size=50]P.S. Cierpliwości do mnie...[/size]
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2017 23:55

plavac napisał(a):Pewnie, że pamiętam. Rejon wielkiej katastrofy...

Kilka dni temu przeszedłem tę ferratę poniżej zapory w towarzystwie Franco i Moreno.

plavac napisał(a):Do wszystkich Twoich relacji zamierzam wrócić. Choćby po to, żeby zobaczyć, czego już chyba nie zobaczę. :? 8) Trochę za późno się za to wszystko zabrałem. I jeszcze ten nadmiar pracy... Jak chodzić z garbem po górach? :wink: :)

Nie pamiętam, ile lat jesteś ode mnie młodszy, ale to nie wiek stwarza problemy.
Nadmiar pracy - owszem. Z tym nałogiem trzeba walczyć...

Dobrej Nocy, Piotrku,
Wojtek
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 13.10.2017 10:32

Franz napisał(a):
elfik99 napisał(a):A kto to jest Bekim???

Albański pasterz, który zaprosił mnie do swojego stanu i poczęstował kawą oraz serem.

Pozdrawiam,
Wojtek

Albański??? Ale w Macedonii? To z tej mniejszości?

Ale.... kawa z serem?????? :roll: :roll: :roll:

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2017 16:13

elfik99 napisał(a):Albański??? Ale w Macedonii? To z tej mniejszości?

Zgadza się.

elfik99 napisał(a):Ale.... kawa z serem?????? :roll: :roll: :roll:

Mogłem się również zdecydować na herbatę. A sera mają pod dostatkiem, więc stanowi "chleb codzienny".

Pozdrawiam,
Wojtek
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 14.10.2017 11:17

Franz napisał(a):

Zgadza się.

Mogłem się również zdecydować na herbatę. A sera mają pod dostatkiem, więc stanowi "chleb codzienny".

Pozdrawiam,
Wojtek

Co kraj, to obyczaj..... :o :o :o

korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 23.10.2017 21:44

elfik99 napisał(a):
Franz napisał(a):

Zgadza się.

Pozdrawiam,
Wojtek

Co kraj, to obyczaj..... :o :o :o

Elf urządziłaś się już? Wpadłbym na kawę. Ser przyniosę. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 65
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone