Dzikie góry... przypomina mi to trochę Norwegię. Przewodnik uprzedzał wtedy - przegapisz przejście potoku, pniesz się w górę kilka km...
Dobrze, żeś się nie skąpał
P.
bernidi napisał(a):plavac napisał(a):I niezwykłe światło.
Tym bardziej, że czasami zapominają gasić na noc...
Franz napisał(a):Kiedy po wizycie na Nordkappie poszliśmy spać po trzeciej nad ranem (trzeba było przecież zobaczyć słońce o północy), tak nam się zegar biologiczny rozregulował, że przez wiele kolejnych dni próbowaliśmy go wyrównać.
Franz napisał(a):bernidi napisał(a):plavac napisał(a):I niezwykłe światło.
Tym bardziej, że czasami zapominają gasić na noc...
Kiedy po wizycie na Nordkappie poszliśmy spać po trzeciej nad ranem (trzeba było przecież zobaczyć słońce o północy), tak nam się zegar biologiczny rozregulował, że przez wiele kolejnych dni próbowaliśmy go wyrównać.
bernidi napisał(a): Tak to jest, z organizmem trzeba po dobroci, nie można walczyć na siłę.
bernidi napisał(a):A wracając do Macedonii to dla mnie pierwszym skojarzeniem jest uroczo położony Monaster Treskawec.
plavac napisał(a):Najlepiej widać to było po 6-letnim wówczas Jędrku - jedzenie kolacji o północy traktował jak śniadanie i praktycznie nie spał przez całą podróż dłużej niż 3 godziny na raz.
Teraz sobie uzmysłowiłem, że to zostawiło trwałe zmiany! Nadal buszuje po lodówce o północy! Eureka
Pozdrawiam!
Franz napisał(a):Dla mnie bardzo przykrą wiadomością była informacja o pożarze, którą podzielił się Tomek (typ).
W tym wątku zamieściłem - można rzec - archiwalne zdjęcia, bo jeszcze sprzed pożaru. A usytuowanie monastyru jest przepiękne - nie wiem, czy podążałeś trasą, którą opisałem we wcześniejszych odcinkach.
bernidi napisał(a):Nocowaliśmy przy samym monastyrze. Wieczorem podziwialiśmy cudny zachód słońca i później przepięknie oświetlone miasto i główne drogi. Rano wchodziliśmy na skałki powyżej kompleksu klasztornego popatrzeć nań w brzasku wschodzącego słońca...
plavac napisał(a):Najprawdziwszy survival Te psy to nie jest w Macedonii pożądane urozmaicenie wycieczki. W pełni rozumiem Twoją niechęć do spotkania z szarplanincami... Miałem przedsmak takowego, skóra mi ścierpła od stóp do głów!
plavac napisał(a):Aleś sobie dał wycisk! Ja bym na jednym piwie nie poprzestał...
plavac napisał(a):Tak mi fizjologicznie pasowało na uzupełnienie płynów...
Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија