Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
kurush
Odkrywca
Re: Macedonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 28.08.2012 15:22

Franz napisał(a):Ja na Magaro spotkałem dwóch Czechów. Spotkanie przyniosło mi nieoczekiwany prezent - dostałem od nich sporo materiałów reklamowych o Czeskim Raju i okolicach, w tym nawet płytę DVD. Zabrali dla Macedończyków, ale i dla Polaka wystarczyło.

Typowo czeski humor - teraz tylko czekać nawału macedońskich turystów na pagórki Czeskiego Raju :D
Ale, w sumie - sympatyczny pomysł, przynajmniej Ty i inni turyści zapamiętacie, że spotkaliście Czechów, a i Czechy jako (nawet tylko teoretyczny) cel podróży zaczną się miło kojarzyć. :)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 28.08.2012 16:17

jak wjechałem na przełęcz, a właściwie za przełęcz, tam gdzie jest szlak w dwie strony (ogólnie ciekawie oznaczony ten szlak w drugą stronę - słupek i kreski na asfalcie :D) to stały cztery auta - trzy srebrne na polskich blachach i jedna czarna, bodajże miejscowa :D potem czarna bryka pojechała i przyjechała czerwona, chyba też dla kontrastu :)

na szlaku w drugą stronę praktycznie nikogo nie spotkaliśmy, dopiero przy zabudowaniach na Lako Signoj było kilka osób, chyba Niemców. Jak schodziliśmy to w okolicach przełęczy jeszcze para lanserów wlazła trochę wyżej porobić zdjęcia ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.08.2012 14:42

kurush napisał(a):Typowo czeski humor - teraz tylko czekać nawału macedońskich turystów na pagórki Czeskiego Raju :D
Ale, w sumie - sympatyczny pomysł, przynajmniej Ty i inni turyści zapamiętacie, że spotkaliście Czechów, a i Czechy jako (nawet tylko teoretyczny) cel podróży zaczną się miło kojarzyć. :)

Materiały wykorzystałem w tym roku - pojechałem w Czeski Raj. :)

Pudelek napisał(a):na szlaku w drugą stronę praktycznie nikogo nie spotkaliśmy, dopiero przy zabudowaniach na Lako Signoj było kilka osób, chyba Niemców.

Na wędrówkowych szlakach najwięcej spotykam Niemców oraz Czechów. Z tym, że Czechów głównie w bardziej egzotycznych miejscach, jak na przykład tu, w Macedonii. Z inną czeską grupą szedłem potem wspólnie na Golem Korab.
W Turcji również - zarówno w Kaczkarze, jak i w Aladag (Taurus) - na szczytach spotykałem Czechów. Jak na ich niezbyt wielką ogólna liczebność, to odsetek na szlakach - ogromny.

Pozdrawiam,
Wojtek
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 31.08.2012 15:06

Franz napisał(a):Na wędrówkowych szlakach najwięcej spotykam Niemców oraz Czechów. Z tym, że Czechów głównie w bardziej egzotycznych miejscach, jak na przykład tu, w Macedonii. Z inną czeską grupą szedłem potem wspólnie na Golem Korab.

Ja pamiętam w 1995 w Albanii (która była wtedy jeszcze absolutną terra incognita) spotkaliśmy właśnie Czechów, którzy podróżowali przez ten kraj autostopem (my - starą skodą 120). Tych samych chłopaków spotkali zresztą miesiąc później nasi znajomi nad...Bajkałem! :-)

A propos Korabu - jak wrażenia? Chciałbym się tam wybrać za rok...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.08.2012 17:12

kurush napisał(a):A propos Korabu - jak wrażenia? Chciałbym się tam wybrać za rok...

Bardzo ładna trasa. Na samym szczycie akurat nie widzieliśmy praktycznie nic, gdyż oblazły go chmury. Ale wiadomo - celem jest droga. 8)

Zamieszczona wcześniej fotka z niedźwiedzicą, którą wyraźnie rozzłościła moja obecność - zbyt bliska w stosunku do małego misia - pochodzi właśnie z wejścia na Korab.

Pozdrawiam,
Wojtek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 03.09.2012 18:31

kurush napisał(a):
Franz napisał(a):Na wędrówkowych szlakach najwięcej spotykam Niemców oraz Czechów. Z tym, że Czechów głównie w bardziej egzotycznych miejscach, jak na przykład tu, w Macedonii. Z inną czeską grupą szedłem potem wspólnie na Golem Korab.

Ja pamiętam w 1995 w Albanii (która była wtedy jeszcze absolutną terra incognita) spotkaliśmy właśnie Czechów, którzy podróżowali przez ten kraj autostopem (my - starą skodą 120). Tych samych chłopaków spotkali zresztą miesiąc później nasi znajomi nad...Bajkałem! :-)

A propos Korabu - jak wrażenia? Chciałbym się tam wybrać za rok...

Mógłbyś napisać trochę o tej Albanii 1995 :)

To może być arcyciekawe...

Pozdrawiam!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2012 23:00

piter83pl napisał(a):Mógłbyś napisać trochę o tej Albanii 1995 :)

To może być arcyciekawe...

Przyłączam się do sugestii.
Mogę się zrewanżować Albanią 2011.

Pozdrawiam,
Wojtek
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 04.09.2012 12:16

Zaraz po powrocie z Macedonii (odwiedziliśmy też kawałeczek Albanii, sam Pogradec), siedliśmy nad naszym albumem ze zdjęciami (normalnym, papierowym, z wklejonymi odbitkami, nie jakąś Picasą) i wzdychaliśmy nad tym jak upływający czas odbija się na tych nawet oddalonych od głównego nurtu miejscach. Jako że album jest jednocześnie dziennikiem podróży, mogliśmy wrócić do naszych zapisków, przemyśleń i wrażeń. Pouczające...

Materiał do relacji jest więc właściwie gotowy, trzeba go tylko, jak to się ładnie mówi, scyfryzować :wink: Nie dotyczy to zdjęć, bo tego się nie podejmuję, ale tekst - i owszem. Tylko potrzeba chwili czasu... Cierpliwości więc, a relacja się pojawi, i to w formie niezmienionej od 1995 roku! :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.09.2012 14:21

kurush napisał(a):Materiał do relacji jest więc właściwie gotowy, trzeba go tylko, jak to się ładnie mówi, scyfryzować :wink: Nie dotyczy to zdjęć, bo tego się nie podejmuję, ale tekst - i owszem. Tylko potrzeba chwili czasu... Cierpliwości więc, a relacja się pojawi, i to w formie niezmienionej od 1995 roku! :)

Będzie miał dużą wartość archiwalną. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 05.09.2012 14:31

...a porównanie tych dwóch relacji (z 1995 i 2011) będzie bardzo pouczające, bo pokaże nie tylko zmiany, jakie zaszły w Albanii i Macedonii przez ten czas. Nie mniej (a może nawet bardziej?) zajmujące będzie porównanie stanu ducha wyjeżdżających do Albanii w roku 1995 i 2011 :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.09.2012 00:42

kurush napisał(a):...a porównanie tych dwóch relacji (z 1995 i 2011) będzie bardzo pouczające, bo pokaże nie tylko zmiany, jakie zaszły w Albanii i Macedonii przez ten czas. Nie mniej (a może nawet bardziej?) zajmujące będzie porównanie stanu ducha wyjeżdżających do Albanii w roku 1995 i 2011 :)

Tego jestem bardzo ciekaw.
Zwłaszcza, że podróżowałem samotnie i przyznaję - w niektórych miejscach poczułem się nieswojo.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.12.2012 18:24

Zamieszczam przybliżoną mapkę przejazdów.

MacMapa.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2013 13:03

Mimo, iż zdjęcia cudne to przyzwyczajona do Twoich relacji czuję spory niedosyt.
Natomiast mozaika ze swastyką rozumiana jako symbol słońca jak mniemam.
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 11.01.2013 14:49

...Wydaje mi się, że pośpieszyłem się z tymi moimi obietnicami publikacji relacji z Albanii AD 1995. Choćbym nie wiem jak się starał, to ciężko mi wykrzesać czas potrzebny na przepisanie tej relacji z albumu i przeskanowanie zdjęć. To, co wydawało się proste na fali powakacyjnego entuzjazmu, urasta już teraz do rozmiarów Korabu...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.01.2013 15:18

Kenik napisał(a):Mimo, iż zdjęcia cudne to przyzwyczajona do Twoich relacji czuję spory niedosyt.

Macedonia przegrała w głosowaniu z Maderą (czy szerzej - z Portugalią). Ale że w tamtym wątku zainteresowanie zamarło, więc pewnie wrócę do Macedonii szybciej, niż planowałem.

Kenik napisał(a):Natomiast mozaika ze swastyką rozumiana jako symbol słońca jak mniemam.

Mniemam, że słusznie mniemasz. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone