Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
plavac
Cromaniak
Re: Macedonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 13.02.2017 21:31

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Ściemnia się, załamanie pogody (jeszcze większe) nadchodzi czy głód ściska?

Wiesz, o czym człowiek marzy, kiedy go wysiecze i wydmucha?...

O... dobrej książce? :wink:
Pozdrav :)
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.02.2017 22:25

plavac napisał(a):O... dobrej książce? :wink:

Na pewno o lepszej pogodzie.
W moim przypadku również - dla rozgrzewki - o zimnym piwie...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 13.02.2017 22:34

Franz napisał(a):W moim przypadku również - dla rozgrzewki - o zimnym piwie...

To jest całkowicie zrozumiałe dla prawdziwego mężczyzny! :lol:
Dobrych snów!
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.02.2017 22:38

plavac napisał(a):To jest całkowicie zrozumiałe dla prawdziwego mężczyzny! :lol:

Drugie dno jest takie, że przecież wyruszyłem w trasę wyjątkowo późno...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.02.2017 01:04

O ile sama ścieżka jest zupełnie w porządku, o tyle problem powstaje nieco niżej, gdzie w okolicy dawno zrujnowanego koszaru, trzeba zejść na dno jaru i przekroczyć rwący i niemały już w tym miejscu potok. Próbuję wyszukać wzrokiem odpowiednie miejsce, jednak nigdzie nie widać takiego, które pozwalałoby na przebycie przeszkody całkowicie suchą stopą. W końcu wybieram wariant znany z Nowego Testamentu, ale że nie do końca ufam metodzie chodzenia po powierzchni wody, to naciągam spodnie przeciwdeszczowe na górne krawędzie butów i młócąc kijkami dla utrzymania równowagi, wykonuję trójskok pomiędzy obłymi kamolami w potoku.

Operacja udaje się nadspodziewanie dobrze - do żadnego buta nie wlewa się ani jedna kropla wody.

RIMG0826.JPG

RIMG0827.JPG

RIMG0828.JPG

RIMG0829.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.02.2017 22:01

Franz napisał(a):...wybieram wariant znany z Nowego Testamentut...

Jak to nigdy nie wiadomo, która lektura przyda się w życiu! :)
Ale skoro się nie nalało do butów, to wyczuwam w tym zdarzeniu także domieszkę Starego Testamentu :wink:
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.02.2017 15:29

plavac napisał(a):
Franz napisał(a):...wybieram wariant znany z Nowego Testamentut...

Jak to nigdy nie wiadomo, która lektura przyda się w życiu! :)
Ale skoro się nie nalało do butów, to wyczuwam w tym zdarzeniu także domieszkę Starego Testamentu :wink:

Cuda, Panie, cuda...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.02.2017 23:36

Dalej znowu wygodna ścieżka aż do momentu, kiedy jej dalszy ciąg jest dobrze widoczny po drugiej stronie spadającego z lewego zbocza potoku. Dodatkową atrakcją jest okalający potok z obu stron, ostro podmyty śnieżny kołnierz, na którego krawędzi nawet bym się nie odważył stopy postawić...

RIMG0831.JPG

RIMG0832.JPG

RIMG0833.JPG

RIMG0836.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 20.02.2017 19:01

Takiego zdjęcia jak to ostatnie jeszcze nie pokazywałeś. Przepiękne i bardzo urokliwe.
Pozdrawiam. 8)
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.02.2017 19:42

plavac napisał(a):Takiego zdjęcia jak to ostatnie jeszcze nie pokazywałeś. Przepiękne i bardzo urokliwe.

Raz czas muszę dać jakieś nowe zdjęcie, a nie wciąż takie same...

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 22.02.2017 11:19

Franz napisał(a):Dalej znowu wygodna ścieżka aż do momentu, kiedy jej dalszy ciąg jest dobrze widoczny po drugiej stronie spadającego z lewego zbocza potoku. Dodatkową atrakcją jest okalający potok z obu stron, ostro podmyty śnieżny kołnierz, na którego krawędzi nawet bym się nie odważył stopy

To trzeba się rozpędzić i przeskoczyć.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.02.2017 17:07

korbaczik napisał(a):To trzeba się rozpędzić i przeskoczyć.

Bez asekuracji? To najlepszy sposób, żeby zarwać podmyty śnieg i wylądować w potoku.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 23.02.2017 00:08

Franz napisał(a):
korbaczik napisał(a):To trzeba się rozpędzić i przeskoczyć.

Bez asekuracji? To najlepszy sposób, żeby zarwać podmyty śnieg i wylądować w potoku.

I zostać przez niego przeniesionym Bóg wie jak daleko od miejsca, gdzie chce się dotrzeć :) Choć w filmach przygodowych taka przygoda kończy się zazwyczaj pomyślnym skróceniem podróży :wink:
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.02.2017 16:52

plavac napisał(a):I zostać przez niego przeniesionym Bóg wie jak daleko od miejsca, gdzie chce się dotrzeć :) Choć w filmach przygodowych taka przygoda kończy się zazwyczaj pomyślnym skróceniem podróży :wink:

W sumie... samochód miałem zaparkowany niżej nad tym potokiem...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.02.2017 00:43

Kombinuję jak koń pod górę - przechodzę w górę potoku... nie... wracam i zaglądam w dół... też nie bardzo. Ale gdzieś muszę przecież przez tę wodę się przedostać! Znajduję wreszcie miejsce, gdzie udaje mi się bez strat zejść z kołnierza i ostrożnie kieruję się w stronę miejsca, gdzie potok się zwęża. Niestety, gdy jestem bliżej, okazuje się, że zwężenie po mojej stronie wymuszone jest przez pochyły głaz, po którym ścieka cienką warstwą woda. Odpada. Ale... jak okiem sięgnąć, lepszego miejsca nie widać. Pozostaje zaryzykować. Wchodzę na głaz, oceniając podeszwą możliwość ześlizgu. Na razie trzyma. Powoli, bardzo, baaardzo powoli, przesuwam się coraz niżej. Jeszcze trzyma. Wyciągam kijki przed siebie, ale wciąż nie sięgają przeciwległego brzegu. Dam radę jeszcze trochę zejść?...

Po pół tip-topu schodzę z duszą na ramieniu do momentu, aż wreszcie sięgam kijkami twardego gruntu, po czym przeskakuję na drugi brzeg. Uff... Jestem! Pozostaje jeszcze wdrapać się na górę. Jednak prosto w moją twarz szczerzy zęby ostrze śnieżnego kołnierza. Próbuję go wykorzystać jako chwyt, ale chwyt okazuje się - co było do przewidzenia - zupełnie niestabilny, a do tego tak brudny, że zmuszony jestem do szybkiej toalety w potoku. Przeciskając się zatem między kołnierzem i szumiącą wodą, udaje mi się dobrnąć do zawalonego gałęziami miejsca, gdzie do potoku wpada boczny strumień i tutaj wydostaję się na powierzchnię.

Odnalezienie ścieżki teraz to już pryszcz i wkrótce zasuwam w dół, mając tylko nadzieję, że więcej takich atrakcji mnie nie czeka. Straszy mnie wprawdzie kilka kolejnych, spadających po stromych zboczach, potoczków, jednak w bliższym poznaniu łagodnieją i pewne problemy pojawiają się dopiero dalej, w postaci powalonych drzew i gałęzi. Mam zatem chaszczowanie na ścieżce, następnie atrakcję w postaci wędrówki na krótkim odcinku korytem kolejnego strumienia - z pewnym trudem, ale jednak udaje mi się zachować suche stopy - po czym wychodzę na suchy ląd. I kiedy wydaje mi się, że trudności powinny już być za mną, kiedy widzę światła zabudowań nie dalej jak dwa kilometry, moja ścieżka... kończy bieg w rzece, płynącej dnem doliny...

RIMG0837.JPG

RIMG0838.JPG

RIMG0839.JPG

RIMG0842.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone