Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
ASIULA HK
Legenda
Re: Macedonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.01.2016 20:49

Wtopione w otoczenie :)
To lubię, a nie jakieś wybryki :wink:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.01.2016 23:41

ASIULA HK napisał(a):Wtopione w otoczenie :)

Bardzo pozytywne wrażenia estetyczne.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.01.2016 01:01

Wracając do samochodu, ponownie spotykam znajomego chłopaka - stale tutaj krąży, czy co? Tym razem mnie zagaduje o wczorajszy dzień - czy byłem na Markovi kuli, czy jeszcze gdzieś? Relacjonuję krótko, na co on zadaje pytanie, czy było ubo. Zdążyłem już to słowo poznać, ale bawi mnie jego brzmienie.

- Ubo - potwierdzam, uśmiechając się serdecznie.

Żegnam się i opuszczam Prilep. Obieram trasę prowadzącą w kierunku północno-zachodnim, wyszukując odbicia w kierunku Zrze. Kiedy pojawia się drogowskaz, informujący jedynie o Monastyrze Preobrażenia, zakładam, że to jest informacja właśnie dla mnie i skręcam w prawo w drogę z raczej średnią nawierzchnią. Po około ośmiu kilometrach zrzuca mnie w lewo w polną, dziurawą drogę. Miałem informacje o asfalcie, ale nie ma rady - są polne dziury. Jadę powoli i kiedy pojawiają się zabudowania, pozostaje mi jedynie domysł, że to już Zrze, zwłaszcza, że w przedzie, na skraju urwiska wznosi się najprawdopodobniej mój cel.

RIMG0649.JPG

RIMG0650.JPG

RIMG0651.JPG

RIMG0652.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.01.2016 00:30

Po chwili widać już wyraźnie zabudowania monastyru sterczące na skraju zieleni, obrywającej się pionową, bardzo podziurawioną skałą. Droga zaczyna się wspinać zakosami - zatrzymuję się po drodze, by przestudiować ustawiony na poboczu plan, informujący, że jest tu znacznie więcej do zobaczenia - i po chwili parkuję w cieniu pod monastyrem. Wchodzę do środka przez otwartą bramę i od razu kieruję się w lewo, do niskiego budynku, który z daleka cerkwi nie przypomina.

RIMG0653.JPG

RIMG0654.JPG

RIMG0655.JPG

RIMG0656.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.02.2016 00:59

RIMG0657.JPG

RIMG0658.JPG

RIMG0659.JPG

RIMG0660.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 04.02.2016 22:22

Chyba ciut ciemno wewnątrz :roll:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.02.2016 00:12

ASIULA HK napisał(a):Chyba ciut ciemno wewnątrz :roll:

Nie ciut. Bardzo ciemno.

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 26.02.2016 09:01

Fajne te malunki.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.02.2016 00:38

korbaczik napisał(a):Fajne te malunki.

Należą do najładniejszych w Macedonii. A przy tym rzadko są odwiedzane.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.03.2016 01:04

Z bliska widać jednak już przepiękne malowidła na zewnętrznej ścianie, osłonionej daszkiem podpartym drewnianymi kolumienkami tak, że bardziej to nasze soboty przypomina, niźli rasowy narteks.

Zatrzymuję się na dłuższą chwilę, podziwiając wspaniałe freski, potem zaglądam do otwartego bocznego wejścia, skąd dobiegają stłumione głosy. Trwa remont, a rozmowę toczą robotnik i młody zakonnik z czarną brodą. Pytam, czy można się do cerkwi dostać, na co braciszek wychodzi do mnie i zdejmuje zasuwę z drzwi kościoła. Wewnątrz jest raczej ciemno, ale i tak zdjęć robić nie wolno. Zakonnik opowiada mi o cerkwi, między innymi historię ikon - ich zmieniona w stosunku do ustalonego porządku kolejność wynika z upartości Matki Boskiej. Nie chciała być plecami do syna obrócona i za każdym razem, gdy zakonnicy ustawiali ikony według kanonu, zastawali je następnego dnia na innych miejscach. Po trzech próbach dali za wygraną, zakładając że na upór kobiety, do tego tak wysoko w boskiej hierarchii usytuowanej, nie ma sposobu.

Potem przechodzimy do sąsiedniego pomieszczenia, w którym trwa remont - okazuje się, że to druga cerkiew, tyle, że obie kryte są jednym wspólnym dachem. Dostaję od sympatycznego mnicha folderek w języku angielskim, a kiedy chcę zapłacić za poświęcony mi czas, ten odmawia, wskazując skarbonkę przy ikonach. Wracam zatem do upartej matki Boskiej, wrzucając jej pieniążek, a przy okazji próbuję jakąś fotkę w tych ciemnościach ustrzelić.

RIMG0662.JPG

RIMG0663.JPG

RIMG0664.JPG

RIMG0665.JPG
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.03.2016 07:23

A juz myślałem, że w Goereme jesteś w dolinie gołębi.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.03.2016 09:24

Macedonia jest piękna i myślałem, że może uda się zwiedzić ją w tym roku. Planowałem nawet na 4 dni do Grecji. Ale sytuacja jest taka, że decyzję podejmę dopiero kilka dni przed.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.03.2016 16:18

FUX napisał(a):A juz myślałem, że w Goereme jesteś w dolinie gołębi.

Są pewne analogie.

MWN napisał(a):Macedonia jest piękna i myślałem, że może uda się zwiedzić ją w tym roku. Planowałem nawet na 4 dni do Grecji. Ale sytuacja jest taka, że decyzję podejmę dopiero kilka dni przed.

Ano, trochę się sprawa w tych rejonach komplikuje.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.03.2016 01:00

Po wyjściu pytam zakonnika, czy można robić zdjęcia. Można wszędzie za wyjątkiem cerkwi - tak wewnątrz, jak i z zewnątrz. Aha, dobrze, że spytałem dopiero teraz...

RIMG0666.JPG

RIMG0667.JPG

RIMG0668.JPG

RIMG0669.JPG
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.03.2016 18:04

Franz napisał(a):
RIMG0669.JPG

Park miniatur?

8)

Pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone