Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
Franz
Legenda
Re: Macedonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.08.2015 16:43

andeo napisał(a):Wojtku,może się mylę,pewnie tak,bo znawcą gór nie jestem ,ale jak tak oglądałam te ostatnie Twoje zdjęcia i zdjęcia córki ,która wróciła z Gór Stołowych ,to widzę podobieństwa ,czy słusznie? chodzi mi tylko o te rzeźby skalne .

Masz rację, jest podobieństwo, chociaż przypadkowe.
Pochodzenie tych gór jest zupełnie różne. Wypiętrzenie, do których należy Zlatovrv, zbudowane jest z liczącego sobie 300 milionów lat granitu. Zaś Góry Stołowe - oraz sporej wielkości pas, na który składają się grupy, rozsiane po Polsce, Czechach oraz Niemczech - to piaskowce, mające około 30 milionów lat.
Piękne piaskowce, jak chociażby te tutaj.

Pozdrawiam,
Wojtek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 20.08.2015 16:50

No tak G.Stołowe o wiele młodsze .Przepiękne te Góry Połabskie ,świetnie że pokazujesz też te bliższe rejony ,poczytam sobie ,może kiedyś mnie tam nogi poniosą ,bo już po powrocie córki upewniłam się,że chcę zobaczyć Góry Stołowe na własne oczy ,to może i do Niemiec się wybierzemy kiedyś :) ojjj tyle planów :roll:

Wojtku a widziałeś Meteory w Grecji? to też piaskowce prawda?
krzysiek bb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek bb » 20.08.2015 21:01

Jakbym miał opisać Macedonię i pobyt tam jednym słowem, użyłbym słowa "życzliwość". Uśmiechnięci, pomocni, dobrzy ludzi ( przynajmniej dla mnie).
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.08.2015 23:26

andeo napisał(a):Wojtku a widziałeś Meteory w Grecji? to też piaskowce prawda?

Byłem tam kilkanaście lat temu. Piękne.
Tak, to piaskowce i zlepieńce. Marzy mi się powrót w tamte rejony...

A podczas najnowszego wypadu zdarzyło mi się między innymi bliżej zapoznać z takimi formacjami skalnymi:

P2000137.JPG

krzysiek bb napisał(a):Jakbym miał opisać Macedonię i pobyt tam jednym słowem, użyłbym słowa "życzliwość". Uśmiechnięci, pomocni, dobrzy ludzi ( przynajmniej dla mnie).

Tez się spotkałem z życzliwością, chociaż osobiście najbardziej odczuwałem ją za każdym razem w Turcji oraz w Rumunii.

Pozdrawiam,
Wojtek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 21.08.2015 09:16

Ja bardzo bym chciała zobaczyć Meteory .Ostatnie zdjęcie gdzie robione ? z Twojej ostatniej podróży?dobrze zrozumiałam? Piękne.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.08.2015 15:15

andeo napisał(a):Ostatnie zdjęcie gdzie robione ? z Twojej ostatniej podróży?dobrze zrozumiałam? Piękne.

Zgadza się. Widzieliśmy je z daleka dziewięć lat temu. Tak nam przypadły do gustu, że tym razem zrobiliśmy po nich krótki spacer.

Nieco później odwiedziliśmy z kolei takie miejsce:

P2930635.JPG

P1070534.JPG
jacek_222
Turysta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_222 » 21.08.2015 21:01

Franz napisał(a):[img]

Obrazek
[/img]

Wojtku,
za 2 tygodnie wybieram się do Macedonii, na 2 tygodnie, zdradzisz, gdzie zostało zrobione to zdjęcie?
Czy to gdzieś na jeziorze Prespa?

Pozdrowienia!
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 21.08.2015 21:32

Czyli to tzw kręgle ?:) następne miejsce odwiedzone przez Was równie piękne ,ciekawą barwę mają skały.
Franz
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.08.2015 13:41

jacek_222 napisał(a):za 2 tygodnie wybieram się do Macedonii, na 2 tygodnie, zdradzisz, gdzie zostało zrobione to zdjęcie?
Czy to gdzieś na jeziorze Prespa?

Zgadza się. To zachodni brzeg jeziora Prespa, tuż przy szosie.

andeo napisał(a):Czyli to tzw kręgle ?:)

Jak najbardziej. :)
Te są nad wioską Riglos i po nich się teraz w lipcu przeszliśmy. Rzuciliśmy potem jeszcze okiem na blisko leżące kręgle ponad wioską Aguera.

andeo napisał(a):następne miejsce odwiedzone przez Was równie piękne ,ciekawą barwę mają skały.

To jest w ogóle bardzo ciekawe miejsce, gdzie na obecny wygląd zapracowała nie tylko natura, ale w znacznym stopniu człowiek. Rzymianie w przemyślny sposób rozwalili potężną górę w celu łatwiejszego wydobywania złota. Ten sposób nosi ciekawą nazwę: ruina montium.

A do skalnych form dorzucę jeszcze coś takiego:

Obrazek

Pochodzi z cyrku Pedriza.

Pozdrawiam,
Wojtek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 22.08.2015 15:02

No tak,doprowadzili góry do ruiny :lol:
ta skała na ostatnim zdjęciu przypomina mi czajniczek ,dzbanuszek na herbatę :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.08.2015 16:10

andeo napisał(a):ta skała na ostatnim zdjęciu przypomina mi czajniczek ,dzbanuszek na herbatę :)

Bez wątpienia czajniczek. :)
W tym cyrku można znaleźć mnóstwo fantazyjnych form skalnych.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.08.2015 15:31

W trawie widać mizerny ślad wydeptanej ścieżki - z braku czegoś lepszego decyduję się nią ruszyć. Mizeria ścieżyny narasta, pozwala jednak na dotarcie do podnóża skał. Ostrożnie wkraczam na twarde pochyłości, kierując się do zamykającego horyzont wyraźnego nosa. Zaglądam za niego - niestety, dalszych możliwości marszu nie widać. Spoglądam za siebie - rodzajem bardzo stromej, trawiastej rampy, rozdzielającej skalne obrywy, dałoby się trochę wysokości zdobyć.

Kiedy rampa się kończy, udaje mi się przedostać na podobną biegnącą powyżej. Wyżej pojawiają się problemy skała staje dęba, a rosnące w zagłębieniach kolczaste krzaki sprawy nie ułatwiają. Już prawie podejmuję decyzję odwrotu, kiedy zauważam nową możliwość - trzeba się zgrabnie wspiąć na niezbyt wysoki, chociaż obły głaz, z którego powinno był łatwiej. Za chwyty służą pomarszczone mchy i wiotkie gałęzie, jednak kiedy jestem w połowie, mchy decydują się na oderwanie od głazu, co u mnie skutkuje natychmiastowym obsunięciem się. Rozpaczliwym odruchem łapię wyżej rosnącą kępkę trawy, która zatrzymuje na moment ślizg, a kiedy i ona zaczyna się od podłoża odrywać, gwałtowny wiatrak w wykonaniu obu nóg przynosi połowiczny efekt. O ile lewa stopa daremnie próbuje znaleźć oparcie, to prawa trafia na przyjaźnie nachylony, szorstki fragment - wypuszczam z ręki wyrwaną kępkę, wyrzucając ją maksymalnie w przód i... jest! To był naprawdę ostatni moment na to, by wreszcie złapać uczciwy, skalny chwyt. Podciągam resztę i ciała i staję na tym głazie. Obym tylko nie musiał za chwilę tędy wracać...

Ale - nie! Podchodzę już znacznie łatwiej w kierunku wąskiej przełączki, skąd widać w dole odwiedzony chwilę wcześniej monastyr.

RIMG0571.JPG

RIMG0572.JPG

RIMG0574.JPG

RIMG0575.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.08.2015 23:27

Zaś tuż nad moją głową piętrzą się skały szczytowe. Tylko... czy ja tu na pewno dam radę wejść?...

RIMG0576.JPG

RIMG0577.JPG

RIMG0578.JPG

RIMG0580.JPG
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 07.09.2015 10:38

O kurcze,nie było wesoło 8O
Czy dasz radę? jasne ,że tak! podziwiam Twój upór i pasję .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.09.2015 17:35

andeo napisał(a):O kurcze,nie było wesoło 8O
Czy dasz radę? jasne ,że tak! podziwiam Twój upór i pasję .

To znaczy, że Cię zawiodę...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone