Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
Franz
Legenda
Re: Macedonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.04.2015 00:13

Piotrek Byrdziak napisał(a):Mam wrażenie że wejście zostało dobudowane w późniejszym okresie.

Wyraźnie odstaje stylem.

Pozdrawiam,
Wojtek
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 10.04.2015 21:51

A to nie mieli "galot" do wypożyczenia?
W Bigorskim Monastyrze w kasie (niestety wstęp płatny) użyczali bardzo gustowne galoty na gumce.

Obrazek

Moje (jak i szwagra) miały rozdarcie w kroku na kilkanaście centymetrów - galoty z klimą :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.04.2015 14:16

rbogi napisał(a):A to nie mieli "galot" do wypożyczenia?

Może, jakbym gdzieś zapukał, kogoś zapytał, to jakiś habit bym dostał. ;)

rbogi napisał(a):W Bigorskim Monastyrze w kasie (niestety wstęp płatny) użyczali bardzo gustowne galoty na gumce.

W tej chwili nawet nie pamiętam, czy w Bigorskim płaciłem za wejście - muszę sprawdzić w notatkach.

rbogi napisał(a):Moje (jak i szwagra) miały rozdarcie w kroku na kilkanaście centymetrów - galoty z klimą :wink:

Łatwo potrzebę fizjologiczna załatwić. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 12.04.2015 13:24

a ja w Bigorskim chodziłem w krótkich galotkach :) bardziej ich interesowało, aby zdjęć nie robić w środku :(
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.04.2015 18:31

Pudelek napisał(a):a ja w Bigorskim chodziłem w krótkich galotkach :) bardziej ich interesowało, aby zdjęć nie robić w środku :(

Ano, miałem spory problem, żeby sobie jakąś foto-pamiątkę załatwić. Coś tam się udało...

Pozdrawiam,
Wojtek
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 13.04.2015 00:30

Łatwo potrzebę fizjologiczna załatwić.

Ano racja, bo w tych portkach a la chłop pańszczyźniany rozporka nie było. :wink:
W lipcu 2014 za wstęp do monastyru kazali sobie płacić, z tego co pamiętam opłata była niewielka, no i gustowne galoty były w cenie :)
miałem spory problem, żeby sobie jakąś foto-pamiątkę załatwić

Z fotkami problem był tylko w samej cerkwi, w krużgankach przed wejściem do cerkwi i w samym obejściu monastyru problemów nie mieliśmy.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 13.04.2015 09:09

opłata to chyba było 100 denarów, czyli z 7 złotych - zaryzykuję stwierdzenie, że jak na tą część Bałkanów to nie jest to symboliczna kwota...

w ogóle Macedonia wyróżnia się in minus pod tym względem, bo wstęp do większości cerkwi mają płatnych - u sąsiadów tego nie ma...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.04.2015 14:27

rbogi napisał(a):Z fotkami problem był tylko w samej cerkwi, w krużgankach przed wejściem do cerkwi i w samym obejściu monastyru problemów nie mieliśmy.

Ikonostas - drewniany, polichromowany - mają przepiękny! Ileż się tam nagimnastykowałem, żeby w obecności pilnującego zakonnika coś jednak ustrzelić:

RIMG1561.JPG

Pudelek napisał(a):opłata to chyba było 100 denarów, czyli z 7 złotych - zaryzykuję stwierdzenie, że jak na tą część Bałkanów to nie jest to symboliczna kwota...

Sprawdziłem w notatkach - płaciłem 120 dinarów.

Pudelek napisał(a):w ogóle Macedonia wyróżnia się in minus pod tym względem, bo wstęp do większości cerkwi mają płatnych - u sąsiadów tego nie ma...

W dniu, który właśnie opisuję, wchodziłem do trzech monastyrów. Dwa gratis, trzeci - na moje wyraźne zapytanie do braciszka, który mi sporo opowiadał o cerkwi - wolne datki, a dostałem jeszcze dodatkowo bardzo ładny folderek.

Pozdrawiam,
Wojtek
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 13.04.2015 14:53

Franz napisał(a):
Pudelek napisał(a):w ogóle Macedonia wyróżnia się in minus pod tym względem, bo wstęp do większości cerkwi mają płatnych - u sąsiadów tego nie ma...

W dniu, który właśnie opisuję, wchodziłem do trzech monastyrów. Dwa gratis, trzeci - na moje wyraźne zapytanie do braciszka, który mi sporo opowiadał o cerkwi - wolne datki, a dostałem jeszcze dodatkowo bardzo ładny folderek.

w Ochrydzie zdaje się, że wszystkie cerkwie płatne. Sv. Naum - wiadomo. Bigorski - też. Kanion Matka, cerkiewka na samym początku, przy zaporze, niezbyt duża - płatna. W Bitoli nie jestem pewien, czy św. Demetriusz był płatny. W Skopje, gdzie pochowano Delczewa - też opłata. Zapewne wynika to z położenia tych cerkwi i ich popularności, ale jednak niezbyt mi się to podobało, jak zawsze, gdy ktoś próbuje zarabiać w ten sposób na miejscach kultu.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.04.2015 16:53

Pudelek napisał(a):Zapewne wynika to z położenia tych cerkwi i ich popularności, ale jednak niezbyt mi się to podobało, jak zawsze, gdy ktoś próbuje zarabiać w ten sposób na miejscach kultu.

Najprawdopodobniej wolne od biletów wstępu są te, które są trudniej dostępne, rzadziej przez turystów odwiedzane. W Ohrydzie z kolei udało mi się nie tylko wejść za darmo pomimo kasy biletowej, ale również - widząc błyski fleszy dookoła - spokojnie mogłem sobie fotki popstrykać. Akurat był ślub. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 13.04.2015 18:05

No to miałeś faktycznie szczęście :)

Mnie to w Macedonii drażni (jedna z niewielu rzeczy w tym kraju), że dla kontrastu w np. Serbii nie płaciłem prawie nigdzie za wstęp do cerkwi/monastyru, również do tych wpisanych na UNESCO. A zapewne tamte obiekty też potrzebują pieniędzy na remonty (bo tak się tłumaczą zazwyczaj ci, którzy żądają kasy)...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.04.2015 18:19

Pudelek napisał(a):No to miałeś faktycznie szczęście :)

I jak tu nie lubić ślubów. ;)

Pudelek napisał(a):Mnie to w Macedonii drażni (jedna z niewielu rzeczy w tym kraju), że dla kontrastu w np. Serbii nie płaciłem prawie nigdzie za wstęp do cerkwi/monastyru, również do tych wpisanych na UNESCO. A zapewne tamte obiekty też potrzebują pieniędzy na remonty (bo tak się tłumaczą zazwyczaj ci, którzy żądają kasy)...

No, niestety - też wolałbym, żeby nie było opłat za zwiedzanie tego typu obiektów, ale zdążyłem się już przyzwyczaić. Płaciłem już wielokrotnie za wejścia do różnych kościołów, a zwłaszcza katedr. Nie wszystkich i nie zauważyłem jakiejś wyraźnej reguły klasyfikującej.

Kiedyś zdarzyło mi się, że zaproponowałem pani w kasie, że zajrzę na moment i podejmę decyzję, czy chcę zapłacić i zwiedzać, czy też zrezygnuję.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.04.2015 20:49

Wchodzę na teren monastyru, gdzie cisza aż dzwoni w uszach i kieruję się prosto do cerkwi. W przedsionku widzę na ścianie przekreślony aparat fotograficzny, wchodzę głębiej i... natychmiast o tym zapominam.

RIMG0529.JPG

P1010296.JPG

P1010297.JPG

P1010297a.JPG

P1010298.JPG
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 15.04.2015 21:03

Robi wrażenie,te kolory,sklepienie chyba odrestaurowane.
Pozdrawiam.
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.04.2015 21:08

Piotrek Byrdziak napisał(a):Robi wrażenie,te kolory,sklepienie chyba odrestaurowane.

Bez restauracji nie dałoby rady. Farba wyblaknie, tynk odpadnie - wszystko by poznikało...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone