Piotrek Byrdziak napisał(a):Mam wrażenie że wejście zostało dobudowane w późniejszym okresie.
Wyraźnie odstaje stylem.
Pozdrawiam,
Wojtek
rbogi napisał(a):A to nie mieli "galot" do wypożyczenia?
rbogi napisał(a):W Bigorskim Monastyrze w kasie (niestety wstęp płatny) użyczali bardzo gustowne galoty na gumce.
rbogi napisał(a):Moje (jak i szwagra) miały rozdarcie w kroku na kilkanaście centymetrów - galoty z klimą
Łatwo potrzebę fizjologiczna załatwić.
miałem spory problem, żeby sobie jakąś foto-pamiątkę załatwić
rbogi napisał(a):Z fotkami problem był tylko w samej cerkwi, w krużgankach przed wejściem do cerkwi i w samym obejściu monastyru problemów nie mieliśmy.
Pudelek napisał(a):opłata to chyba było 100 denarów, czyli z 7 złotych - zaryzykuję stwierdzenie, że jak na tą część Bałkanów to nie jest to symboliczna kwota...
Pudelek napisał(a):w ogóle Macedonia wyróżnia się in minus pod tym względem, bo wstęp do większości cerkwi mają płatnych - u sąsiadów tego nie ma...
Franz napisał(a):Pudelek napisał(a):w ogóle Macedonia wyróżnia się in minus pod tym względem, bo wstęp do większości cerkwi mają płatnych - u sąsiadów tego nie ma...
W dniu, który właśnie opisuję, wchodziłem do trzech monastyrów. Dwa gratis, trzeci - na moje wyraźne zapytanie do braciszka, który mi sporo opowiadał o cerkwi - wolne datki, a dostałem jeszcze dodatkowo bardzo ładny folderek.
Pudelek napisał(a):Zapewne wynika to z położenia tych cerkwi i ich popularności, ale jednak niezbyt mi się to podobało, jak zawsze, gdy ktoś próbuje zarabiać w ten sposób na miejscach kultu.
Pudelek napisał(a):No to miałeś faktycznie szczęście
Pudelek napisał(a):Mnie to w Macedonii drażni (jedna z niewielu rzeczy w tym kraju), że dla kontrastu w np. Serbii nie płaciłem prawie nigdzie za wstęp do cerkwi/monastyru, również do tych wpisanych na UNESCO. A zapewne tamte obiekty też potrzebują pieniędzy na remonty (bo tak się tłumaczą zazwyczaj ci, którzy żądają kasy)...
Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија