Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
typ
Cromaniak
Re: Macedonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 09.10.2014 22:16

Franz napisał(a):
typ napisał(a):Na BiH już nie wystarczyło czasu, tylko wyskoczyłem na Maglic. Piknie. Na nogach. Kolana się sprawdziły :-)

Oo! Świetnie, że kolana Ci na to pozwoliły! :)

Którędy szedłeś? Od Czarnogóry?
Moje wejście oraz powrót innym wariantem opisałem w hercegbośniackim wątku.

Pozdrawiam,
Wojtek

Z BiH, z Tjentiste, ale w sumie też z Czarnogóry, bo częściowo idzie się tym wariantem po stronie Czarnogóry.
Nie pamiętam dokładnie nazwy miejsca skąd ruszaliśmy, jakaś polana, nie na wprost od północy tylko nieco naokoło. Mam wszystko w śladach. Zrobiłem zdjęcie mapy parku w Tjentiste z obszarami zaminowanymi :-) i poszliśmy. W górach tych obszarów nie zaznaczyli, tylko bliżej miejsc zamieszkanych, więc było bezpiecznie.
To był przedostatni dzień wyjazdu. Zaryzykowałem z kolanami i opłaciło się. Powoli łażę znów, ale już ostrożniej... W październiku jeszcze może gdzieś wyskoczę tu na miejscu połazić...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.10.2014 23:07

typ napisał(a):Z BiH, z Tjentiste, ale w sumie też z Czarnogóry, bo częściowo idzie się tym wariantem po stronie Czarnogóry.
Nie pamiętam dokładnie nazwy miejsca skąd ruszaliśmy, jakaś polana, nie na wprost od północy tylko nieco naokoło.

Może z Prijevora? Przez Trnovacko jezero?
Moja trasa na Maglic jest opisana tutaj (jest tam trochę nienajgorszych fotek, bo warunki były rewelacyjne).

typ napisał(a):Zaryzykowałem z kolanami i opłaciło się. Powoli łażę znów, ale już ostrożniej... W październiku jeszcze może gdzieś wyskoczę tu na miejscu połazić...

Świetnie, że znowu możesz robić trasy takie, jak na Maglic! Oby tak dalej i coraz lepiej! 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 10.10.2014 07:19

Franz napisał(a):
Może z Prijevora? Przez Trnovacko jezero?
Moja trasa na Maglic jest opisana tutaj (jest tam trochę nienajgorszych fotek, bo warunki były rewelacyjne).

Choć się pewnie tam nie odzywałem to przeglądałem :-) i pamiętałem że szedłeś w dół na wprost Na Prijevor. My szliśmy naokoło, ale też nie przez Trnovacko, start był w punkcie Lokva coś tam (na D chyba :-)). Nie mieliśmy aż tyle czasu. Część załogi została w Tjentiste i nie chcieliśmy żeby więcej niż pół dnia leniuchowali... Dlatego około południa byliśmy już na dole.
Tutaj ślad
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.10.2014 13:39

typ napisał(a):My szliśmy naokoło, ale też nie przez Trnovacko, start był w punkcie Lokva coś tam (na D chyba :-)). Nie mieliśmy aż tyle czasu. Część załogi została w Tjentiste i nie chcieliśmy żeby więcej niż pół dnia leniuchowali... Dlatego około południa byliśmy już na dole.
Tutaj ślad

To faktycznie z Tjentiste! Kawał drogi! Ja sobie znacznie ułatwiłem.
To żeś dał kolanom wycisk! Dobrze, że Cię nie zwyzywały. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 10.10.2014 14:02

Franz napisał(a):
typ napisał(a):My szliśmy naokoło, ale też nie przez Trnovacko, start był w punkcie Lokva coś tam (na D chyba :-)). Nie mieliśmy aż tyle czasu. Część załogi została w Tjentiste i nie chcieliśmy żeby więcej niż pół dnia leniuchowali... Dlatego około południa byliśmy już na dole.
Tutaj ślad

To faktycznie z Tjentiste! Kawał drogi! Ja sobie znacznie ułatwiłem.
To żeś dał kolanom wycisk! Dobrze, że Cię nie zwyzywały. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

E tam, gdzieżbym tyle szedł nudną drogą :-)
Podjechałem sobie do tego Lokva coś tam. Samochód zostawiłem i w górę.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.10.2014 15:19

typ napisał(a):Podjechałem sobie do tego Lokva coś tam. Samochód zostawiłem i w górę.

Aaa... to OK. :)
To chyba szedłeś tak, jak Piotrek (Plavac). Ja nie wiedziałem o takiej drodze, jednak nie żałuję, bo Trnovacko jezero mnie oczarowało.
No, i miałem pętelkę. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 11.10.2014 07:27

Oczywiście że Twoja trasa była ciekawsza. Nie ma wątpliwości. Tylko my mieliśmy bardzo ograniczony czas. Czas to jest coś czego zazdroszcze tym którzy go mają w nadmiarze. Chyba jesteś jednym z takich :-)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2014 17:34

typ napisał(a):Czas to jest coś czego zazdroszcze tym którzy go mają w nadmiarze. Chyba jesteś jednym z takich :-)

Oprócz czasu, jeszcze potrzebne są możliwości spożytkowania go w sposób, w jaki by się chciało. A tego właśnie ostatnio już nie mam...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2014 22:36

Słoń jest ciekawa skałą - z jednej strony bardziej jakieś ptaszysko przypomina, ale od drugiej można go ewentualnie ze słoniem skojarzyć. Niestety, jest już całkowicie w cieniu, może jeszcze jutro wrócę do niego przy lepszym oświetleniu.

Ruszam samochodem w stronę Markovi kuli - droga nie jest w najlepszym stanie, zdarza się, że muszę się zatrzymać i obmyślać bezpieczny sposób przejazdu trudniejszego odcinka. Jeden większy skalny uskok próbuję ostrożnie pokonać, ale gaśnie mi silnik. Cofam i ponawiam próbę - znowu gaśnie. Boję się dodawać mocno gazu, bo nie chciałbym znowu przyrżnąć, tym razem w skałę z braku drzewa. Przy trzeciej próbie wreszcie się udaje.

Podjeżdżam drogą tak daleko, jak tylko się daje i zostawiam wóz na drodze. Wygląda na to, że zostało jakieś piętnaście, może dwadzieścia minut do zachodu słońca. Zatem ruszam szybkim krokiem w górę.

RIMG0371.JPG

RIMG0372.JPG

RIMG0373.JPG

RIMG0374.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.10.2014 15:49

Zarówno zachowane fragmenty murów, jak i porozrzucane luźno głazy przybierają stopniowo czerwonawy odcień.

RIMG0375.JPG

RIMG0376.JPG

RIMG0377.JPG

RIMG0378.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.10.2014 15:41

RIMG0379.JPG

RIMG0380.JPG

RIMG0381.JPG

RIMG0382.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.11.2014 20:56

Wchodzę na teren ruin trzynastowiecznej twierdzy, której nazwa - Markovi kuli, czyli Wieże Marka - pochodzi od księcia Marko, syna serbskiego króla Vukasina, a więc z czasów o jedno stulecie późniejszych.

RIMG0383.JPG

RIMG0384.JPG

RIMG0386.JPG

RIMG0387.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.11.2014 16:16

RIMG0388.JPG

RIMG0389.JPG

RIMG0390.JPG

RIMG0391.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.11.2014 20:06

Pięnie w tych kolorach twierdza się prezentuje 8)

Kto późno przychodzi , ten ma fajne światło . . . tak mi się :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.11.2014 20:29

piotrf napisał(a):Pięnie w tych kolorach twierdza się prezentuje 8)

Kto późno przychodzi , ten ma fajne światło . . . tak mi się :wink:

Trochę fotek w kierunku zachodnim się nie udało - lepszy sprzęt byłby potrzebny, jakiś filtr...
Ale trochę innych jakoś tam wyszło.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone