Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
DarCro
Cromaniak
Re: Macedonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 05.09.2014 20:53

Franz napisał(a):Przegrywam dopiero z Babiną Dupką,

Nic sie nie martw.
Z taką konkurencją to nie wstyd przegrać.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.09.2014 23:30

DarCro napisał(a):Z taką konkurencją to nie wstyd przegrać.

Również doceniałem jej zalety.
Chociaż, jedynie wzrokowo...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2014 15:51

Zasiadam do stołu przed nadal na cztery spusty zamkniętym budynkiem i zabieram się za kolejny posiłek. Próbuję wprawdzie zasugerować wojskowym towarzyszom, że najwyższa pora, by odtrąbiły odwrót, ale nic to nie daje. Trudno, dla jednego Ciapusia może bym wykroił coś z mojej porcji żywieniowej, ale w tej sytuacji nie ma mowy o żadnym poczęstunku. A tu, niespodzianka - mogę spokojnie się posilać, nawet bez nachalnego, proszącego spojrzenia z żadnej strony. Ciapuś lokuje się w małym cieniu, Sierżant w dużym, a Młody u moich stóp pod stołem. Kiedy już kończę, rozrywam ostatni kawałek kajzerki na trzy części - jeden daję Młodemu, potem idę do Ciapusia, który wyciąga mordę do mojej ręki, a z trzecim podchodzę do Sierżanta, który przyjmuje pozycję świadczącą o najwyższym stopniu rewolucyjnej czujności.

Już wcześniej, na trasie, zauważyłem jego bardzo ograniczone zaufanie, kiedy w którymś momencie, idąc tuż przede mną, odwrócił łeb w moją stronę i widząc, że akurat nie podpieram się kijkami, tylko trzymam je w dłoni, gwałtownie odskoczył. Najwyraźniej ma złe doświadczenie w tym względzie. Psia musztra chyba nie jest lekka...

Teraz więc powoli zbliżam do niego dłoń z ostatnim kawałkiem kajzerki. Gdy jestem już dosyć blisko, wykonuje szybki skok do przodu, łapie poczęstunek i błyskawicznie wycofuje się na bezpieczną odległość, a mnie dopiero w tym momencie nieco zaspane ciarki przelatują po plecach. Trochę późno - przecież ręka cała i nawet nie draśnięta.

RIMG0325.JPG

RIMG0326.JPG

RIMG0327.JPG

RIMG0328.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 11.09.2014 16:07

Franz napisał(a):Gdy jestem już dosyć blisko, wykonuje szybki skok do przodu...

Oj, nie wiem, czy ja nie wykonałabym ... skoku do tyłu, gdybym była na Twoim miejscu :roll: :wink:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2014 16:12

ASIULA HK napisał(a):Oj, nie wiem, czy ja nie wykonałabym ... skoku do tyłu, gdybym była na Twoim miejscu :roll: :wink:

Myślisz, że byś zdążyła? ;)
Ja nie miałem szans - nie spodziewałem się takiego gwałtownego ruchu. Poza tym, już się przecież zdążyliśmy trochę zżyć. Jakieś zaufanie było wskazane...

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 11.09.2014 16:17

Franz napisał(a):Myślisz, że byś zdążyła?

Tego nie wiem :roll: ...ale jak znam siebie :roll: :oczko_usmiech:

Franz napisał(a):Jakieś zaufanie było wskazane...

Ograniczone :wink:

Pozdrawiam.
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 11.09.2014 16:36

Może to był skundlony Skoker Spaniel? :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2014 19:30

ASIULA HK napisał(a):
Franz napisał(a):Jakieś zaufanie było wskazane...

Ograniczone :wink:

Kiedyś mnie jakiś kundel wielkości pekińczyka za nogawkę targał. Coś mu się we mnie nie spodobało.
Sierżant jednak wyglądał bardziej dostojnie. ;)

DarCro napisał(a):Może to był skundlony Skoker Spaniel? :)

Może przeszedł szkolenie dla komandosów...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.09.2014 16:24

Przed wyruszeniem w drogę, próbuję ostatecznie się pożegnać z psami ogólnowojskowymi. Tłumaczę, że muszą wrócić natychmiast do koszar, bo ryzykują długotrwały zakaz ich opuszczania. Podpieram się też argumentem, że mogę zostać oskarżony - i ścigany listem gończym - o uprowadzenie żywego mienia wmacedońskiej armii. Wszystko na próżno. Ekipa w niezmienionym składzie opuszcza Ceples.

Ciapuś i Sierżant nadal biegają na różne strony, Młody twardo nie oddala się nazbyt ode mnie. Na rozstajach tamci dwaj pędem ruszają na Nezilovo, ja kontynuuję marsz do Papradiste. Młody tylko na moment spogląda w stronę, gdzie zniknęli czworonożni towarzysze, ale konsekwentnie podąża za mną.
Wkrótce rejwach w krzakach sygnalizuje, że ekipa znowu w komplecie - czyli psiaki nie wracały do rozstajów, tylko poszły po psiej krzywej. Miejsce, które sprawiło mi rano odrobinę kłopotu w drodze w górę, teraz pokonuję bez problemu - okazuje się, że przed feralnym mostem należało zejść z drogi jeszcze przed ostatnim namalowanym szlakiem. Któż to mógł wiedzieć... Sierżant wykorzystuje okazję, by znowu chłodzić w potoku swoje podwozie, ale bez ociągania rusza za mną, gdy już uporałem się z przeszkodą.

Ostatnie metry wędrówki i oto już pojawiają się pierwsze chałupy wioski.

RIMG0329.JPG

RIMG0332.JPG

RIMG0335.JPG

RIMG0337.JPG
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.09.2014 18:26

Z wojskiem nie wygrasz...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.09.2014 17:21

DarCro napisał(a):Z wojskiem nie wygrasz...

Psy uzbrojone po zęby.

Albo... w zęby...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.09.2014 23:11

Docieram do samochodu, ściągam przepoconą bluzkę, łapię się za piwo. Psy poukładały się w cieniu, czekając zapewne na wyznaczenie dalszej marszruty. A ja się zastanawiam, kiedy zacznie mnie macedońska armia ścigać za uprowadzenie dwóch jej członków.

W tym momencie z dołu dojeżdża taksówka, z której wysiada dwoje młodych ludzi. Przychodzi mi pewna myśl do głowy, więc zagaduję:

- Znacie Solunską Glavę?
- Tak, oczywiście.
- Wiecie, że tam mieszkają również psy?
- Owszem.
- A myślicie, że one są w stanie trafić tam z powrotem, bo właśnie znalazły się tu na dole? - wskazuję ręką i jak na komendę wysuwają się dwa ciekawskie nosy.
- A co, chciałbyś wziąć któregoś ze sobą?
- Nie! - nie mam przecież niecnych zamiarów, a wojskowej własności tym bardziej nie tknę.

Ale czy one potrafią same wrócić, tego moi rozmówcy nie wiedzą. Całej tej konwersacji towarzyszą dwie
psie mordy, podczas gdy Ciapuś obwąchuje wszystko w najbliższej okolicy, by zapoznać się z zaszłymi w ciągu dnia zmianami.
Pytam jeszcze o dopuszczalną zawartość alkoholu we krwi.

- Dwa piwa możesz spokojnie wypić - otrzymuję odpowiedź. Czyli mieszczę się w połowie limitu.

Odchodzą, ciągnąc po wyboistej drodze walizkę na kółkach, a psy ogólnowojskowe, wyciągając z naszej rozmowy sobie tylko wiadome wnioski, ruszają za nimi. Świetnie! Odpada kłopotliwe pożegnanie. Zatem przed odjazdem głaszczę Ciapusia - ten przynajmniej zostaje u siebie - a on macha mi na pożegnanie ogonem.

Mam zamiar pojechać zgodnie ze wskazówkami Macedończyków, czyli drogą, której nie mam na mapie.
Powinienem minąć most na Babunie, most na Oreszce, i potem skręcić w prawo. Tymczasem nie mogę się mostów doliczyć - zatrzymuję się przy jednym, gdzie ma miejsce jakieś dziwne zjawisko wodnej natury. Wali prawie pionowo potężny strumień, wzbijając w górę tumany drobnych kropelek wokół jakby fontanny. Załóżmy, że to jest któraś z wymienionych rzek, chociaż sztucznie i podejrzanie to wygląda.

RIMG0338.JPG

RIMG0339.JPG

RIMG0340.JPG

RIMG0341.JPG
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 19.09.2014 10:00

Zaraz wyjdzie, że to szambo spuszczają... :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.09.2014 14:47

DarCro napisał(a):Zaraz wyjdzie, że to szambo spuszczają... :)

Nie dociekałem, ale jeśli to był spust szamba, to musieli użyć którejś z reklamowanych kostek zapachowych, bo taka świeżość od tego biła... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 19.09.2014 15:02

DarCro napisał(a):Zaraz wyjdzie, że to szambo spuszczają... :)

W Chinatown Polańskiego też wodę spuszczali.
Do tego czystą. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone