Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
Franz
Legenda
Re: Macedonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.08.2014 16:12

Ciapuś spogląda w przepaść, szacuje ryzyko i podejmuje decyzję. Wbiega pędem na śnieżny nawis, staje bliżej krawędzi, niż miało to miejsce w przypadku Młodego i spogląda w dal, jedynie kątem oka śledząc reakcję wojskowych.

- No, dobra, Ciapuś. Niby cywil, ale w porządku z ciebie gość - przyznaje Młody.

Ruszamy w dalszą drogę, podczas której Sierżant nadal wskazuje mi najlepsze punkty widokowe. To są te same, z których korzystałem, idąc na szczyt, więc nie zatrzymując się specjalnie, tylko dziękuję, żeby go nie urazić.

RIMG0291.JPG

RIMG0292.JPG

RIMG0294.JPG

RIMG0295.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.08.2014 21:17

Fajną miałeś obstawę . Te niebieskości z ostatniego zdjęcia też Ci pokazał :?: 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.08.2014 14:00

piotrf napisał(a):Fajną miałeś obstawę . Te niebieskości z ostatniego zdjęcia też Ci pokazał :?: 8)

W tym akurat przypadku było dokładnie odwrotnie. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.08.2014 20:17

Kiedy próbuję zrobić makro goryczce na tle gór i poprawiam pierwszą fotkę, z której nie do końca jestem zadowolony, w momencie naciśnięcia migawki w obiektywie zjawia się psia morda.

- Sierżancie! Co wy wyprawiacie?!
- Myślałem, że... wąchamy...

RIMG0296.JPG

RIMG0297.JPG

RIMG0300.JPG

RIMG0305.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.08.2014 20:25

Masz za to dwa w jednym - makro goryczki i nosa Sierżanta :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.08.2014 20:33

piotrf napisał(a):Masz za to dwa w jednym - makro goryczki i nosa Sierżanta :lol:

I najlepszy dowód, że Sierżant to ma nosa. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.08.2014 21:33

Wkrótce docieram do miejsca, gdzie szlak definitywnie opuszcza plateau, a psy ogólnowojskowe ani myślą zawrócić do bazy. Co więcej, po chwili dochodzi do incydentu, mającego niewątpliwie związek z agresją. Otóż na ścieżkę przed nami wbiega z boku pies, zatrzymuje się jedynie na moment, obrzucając nas szybko wzrokiem, po czym rusza pędem w dół, mniej więcej prostopadle do naszego kierunku. Sierżant natychmiast zrywa się do pościgu, a zaledwie moment później Młody i Ciapuś decydują się podążyć za nim, głośno szczekając. Momentalnie cała ekipa znika mi z oczu i tylko dochodzi do moich uszu głośne ujadanie. Wkrótce ujadanie się nasila, a dodatkowo powietrze przeszywa ostry, dramatyczny skowyt. Niedobrze...

RIMG0306.JPG

RIMG0307.JPG

RIMG0308.JPG

RIMG0309.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.08.2014 16:09

Nie wiem, jak się potoczyły losy tego incydentu - wszystko dzieje się poza zasięgiem mojego wzroku - i nie mam możliwości interwencji, czy mediacji. Schodzę sam, zastanawiając się, co się mogło zdarzyć i czy któryś z moich towarzyszy jeszcze do mnie powróci. jednak już po chwili Ciapuś jest przy mnie - pewnie wyszedł z założenia, że lepiej się trzymać z dala od konfliktów. Kiedy jestem jeszcze niżej, dobiegają Sierżant z Młodym. Nie widać po nich śladów bitwy, krwią też żaden nie ocieka - może nie było tak źle, jak mogło to wyglądać.

RIMG0312.JPG

RIMG0313.JPG

RIMG0314.JPG

RIMG0315.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 26.08.2014 18:26

Dogoniłam stadko :wink:

Pozdrawiam :D
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 26.08.2014 20:07

Zdjęcie psio-goryczkowe rewelka! :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.08.2014 22:10

ASIULA HK napisał(a):Dogoniłam stadko :wink:

Powiększyłaś procentową zawartość osobników ludzkich w tej ekipie. :)

DarCro napisał(a):Zdjęcie psio-goryczkowe rewelka! :D

Makro psiego nosa.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.09.2014 21:37

Pojawia się coraz więcej roślinności - najpierw trochę kosodrzewiny, potem już zarośla i niskie drzewa. Tymczasem Młody jakoś niefortunnie postawił łapę, na którą stoczył mu się nie taki znowu mały kamień. Zaskowyczał i zaczyna lizać tak obcesowo potraktowaną łapę. Podchodzę do niego, głaszczę go przez chwilę, starając się jakoś pocieszyć. I od tego momentu przed dłuższą chwilę Młody już nie będzie mnie na krok odstępował. Kupiłem go czułymi słówkami...

Przegrywam dopiero z Babiną Dupką, a dokładniej - z ujęciem wody w tym miejscu. Młody chłodzi łapę, a Sierżant wyciągnął się w korycie jak długi.

RIMG0316.JPG

RIMG0317.JPG

RIMG0318.JPG

RIMG0320.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.09.2014 15:37

Przyznaję - myślałem, ze najdalej tutaj nastąpi pożegnanie, po którym psy ogólnowojskowe zawrócą do bazy. Już się kawał drogi oddaliły - zakładam - bez zezwolenia; jednak kiedy ruszam dalej, cała ekipa mi towarzyszy. Ciapuś i Sierżant wybiegają czasami poza ścieżkę, Młody kroczy na ogół zaraz za mną, czasami nieznacznie się oddalając, ale wtedy raz po raz zerka czujnie w moją stronę. Wyraźnie mnie pilnuje. I tak oto zbliżamy się do Ceples, gdzie zasiądę do posiłku. Tylko... jak ja zniosę trzy pary psich ślepi, świdrujących mnie przy tej czynności?..

RIMG0321.JPG

RIMG0322.JPG

RIMG0323.JPG

RIMG0324.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 05.09.2014 15:59

Franz napisał(a): I tak oto zbliżamy się do Ceples, gdzie zasiądę do posiłku. Tylko... jak ja zniosę trzy pary psich ślepi, świdrujących mnie przy tej czynności?..

Ot...zagwozdka :roll: , chyba, że miałeś duże zapasy :wink:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.09.2014 17:32

ASIULA HK napisał(a):Ot...zagwozdka :roll: , chyba, że miałeś duże zapasy :wink:

Czołówkę zawsze noszę ze sobą, gdyby mnie noc w górach zastała.
Ale dodatkowym prowiantem już się nie obciążam...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone