Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
katja_24
Odkrywca
Re: Macedonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 20.06.2014 10:07

Franz napisał(a):
katja_24 napisał(a):My jedziemy pod koniec sierpnia. Mam nadzieję, że nie zejdziemy na zawał :wink: W Durmitorze kilka lat temu o tej porze roku potrafiło być 10 stopni i 30 :roll:

Powyżej 1500m zbyt gorąco nie powinno być.

katja_24 napisał(a):Wątek o BiH równiez śledze na bieżąco, interesuje mnie wszystko, co mozna sie dowiedziec o Sarajewie.

Mówiąc o moście, miałem na myśli ten koło Szkodry. Tak na oko, to jakieś 6km od miasta.

Pozdrawiam,
Wojtek

Tak, tak, wiem o tym. Chodziło mi tylko o to, że ze względu na planowany pobyt w stolicy BiH śledze również tamten wątek. I albański też :mrgreen: Będzie w nim cos jeszcze?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.06.2014 14:38

katja_24 napisał(a):Chodziło mi tylko o to, że ze względu na planowany pobyt w stolicy BiH śledze również tamten wątek. I albański też :mrgreen: Będzie w nim cos jeszcze?

O tym moście? W najbliższym odcinku (jeszcze dziś) wrzucę ostatnie fotki.

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 21.06.2014 06:56

A rzucać w psy kiełbasą próbowałeś? :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.06.2014 13:26

DarCro napisał(a):A rzucać w psy kiełbasą próbowałeś? :)

Nie. :lol:

Rozważałem kiedyś noszenie ze sobą jakichś psich przysmaków, ale żeby to przybrało realne kształty, zważywszy, ile można po drodze psów spotkać, to kilka kilogramów trzeba by ze sobą tachać. A w przypadku, kiedy się łakomych czworonogów nie spotka, trzeba potem tę kiełbachę pochłonąć... :roll:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.06.2014 13:51

Pstrykam kilka fotek, żeby na wypadek ostrej kontroli nie wzbudzić podejrzeń pustą kartą, po czym ruszam w górę. Po prawej nieustannie towarzyszą mi ściany Solunskej Glavy, przeryte licznymi żlebami, po lewej typowy krajobraz krasowego płaskowyżu, sponad którego w dali przeświecają białe grzbiety Sar Planiny. Wkrótce docieram do płotu kolczastego, chroniącego teren wojskowy ze znajdującymi się na nim zabudowaniami. Ciapuś bez wahania przeczołguje się pod płotem i zaczyna węszyć u macedońskiej armii, a do moich uszu dolatuje nagły jazgot wściekłego ujadania. Kieruję wzrok w stronę źródła i dostrzegam dwa psy, pędzące w szaleńczym tempie w moją stronę...

P1010266.JPG

P1010267.JPG

P1010272.JPG

P1010274.JPG

P1010277.JPG

P1010282.JPG

P1010289.JPG

P1010292.JPG
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 26.06.2014 09:33

Widzę, że przerwałeś w strategicznym momencie ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.06.2014 14:28

katja_24 napisał(a):Widzę, że przerwałeś w strategicznym momencie ;)

Zamarłem w bezruchu. Tysiące myśli przebiegało mi przez głowę - tak szybko, ze żadnej nie potrafiłem zrozumieć. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 27.06.2014 16:34

Franz napisał(a):
katja_24 napisał(a):Widzę, że przerwałeś w strategicznym momencie ;)

Zamarłem w bezruchu. Tysiące myśli przebiegało mi przez głowę - tak szybko, ze żadnej nie potrafiłem zrozumieć. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

I co? I co bylo dalej???? 8O :oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.06.2014 17:35

katja_24 napisał(a):I co? I co bylo dalej???? 8O :oczko_usmiech:

Skoro mnie poganiasz, to postaram się zamieścić kolejny odcinek jak najszybciej. ;)
Mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.06.2014 20:04

Zatrzymuję się niepewnie, nie wiedząc, jak się sytuacja rozwinie, ale psy nagle skręcają i zdając się mnie zupełnie ignorować, zatrzymują się przy Ciapusiu. Oby mu nic nie zrobiły!

Oo! Wszelka agresja gdzieś znika i najwyraźniej zapanowuje jakiś duch ogólnej przyjaźni. Zwłaszcza, że Ciapuś jest suką, a psy ogólnowojskowe najwyraźniej należą do rodzaju męskiego. Ruszam więc uspokojony w górę i zatrzymuję sie przy dwóch siedzących żołnierzach - chyba zrobili sobie przerwę w odśnieżaniu. Wstają na mój widok i ucinamy sobie krótką pogawędkę. pytam również, czy mogę tu robić zdjęcia. Nie ma z tym problemu, pod warunkiem, ze nie skieruję obiektywu na zabudowania wojskowe. przychodzi mi do głowy, by pstryknąć sobie fotkę razem z wojakami, ale chyba zostaję źle zrozumiany, bo jeden z nich, ochoczo się zgadzając, bierze z moich rąk aparat i robi mi zdjęcie. Trudno, niech będzie i tak. A może personel macedońskiej armii również podlega zakazowi fotografowania.

RIMG0014.JPG

RIMG0015.JPG

RIMG0214.JPG

RIMG0215.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.06.2014 20:10

Pytam o możliwość wejścia na sam wierzchołek, ale to nie wchodzi w rachubę - teren wojskowy. A tą drogą, która jeszcze wiedzie w górę, żeby zajrzeć za ten wasz wojskowy teren? Owszem, tyle mogę.
Ruszam w górę, częściowo zaśnieżoną drogą - tak że przejechać nią w tej chwili nijak by się nie dało - zaś za mną rusza psia kawalkada. najwyraźniej dostałem obstawę.

RIMG0217.JPG

RIMG0219.JPG

RIMG0220.JPG

RIMG0221.JPG
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 28.06.2014 10:02

Gdzieżbym śmiała Cię poganiać :mrgreen:
No tak, Ciapuś okazała się kobietą, a psy wojskowe pewnie były na głodzie :wink: Ten wielki kudłaty wygląda jak kaukaz. A ten mniejszy chyba młody jeszcze, bo jakiś taki nieopierzony. Koniecznie pisz dalej,Twoje relacje świetnie sie czyta.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2014 22:31

katja_24 napisał(a):Gdzieżbym śmiała Cię poganiać :mrgreen:

Znacznie lepiej się pisze kolejne odcinki, kiedy się wie, że ktoś na nie oczekuje. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 30.06.2014 09:13

Franz napisał(a):Znacznie lepiej się pisze kolejne odcinki, kiedy się wie, że ktoś na nie oczekuje

A myślisz, że nie ? :wink:
Pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.06.2014 09:53

W drodze powrotnej z Grecji dwa dni spędziliśmy w Macedonii.
Śniegu nie widzieliśmy.
Na psią obstawę też się nie załapaliśmy. :D

pzdr :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone