Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
Franz
Legenda
Re: Macedonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.05.2014 14:41

ArliJ napisał(a):piękne kadry...
zamierzamy troszkę liznąć w tym roku Macedonię w drodze na Lefkadę (pobyt na około 3-4 dni) ale cały czas śledząc tą relację odkrywam kolejne piękne miejsca i wiem że to musi być kraj do którego wrócimy, może ze starszymi dziećmi.

W mojej relacji będzie kilka wycieczek górskich - to Cię pewnie może mniej interesować. Ale już w kolejnym dniu będą ładne monastyry, godne polecenia.

ArliJ napisał(a):Życzę sobie żebym kiedyś miała tyle czasu, pieniędzy i zdrowia żeby chociaż troszkę zwiedzić z tej listy ciekawych miejsc jakie nam tu pokazujesz.
Tobie życzę kolejnych odkryć:)

Dziękuję. :)
Ja już swoje dzieciaki odchowałem. Ty też zapewne będziesz miała kiedyś więcej czasu dla siebie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 08.05.2014 19:01

ArliJ napisał(a):piękne kadry...
zamierzamy troszkę liznąć w tym roku Macedonię w drodze na Lefkadę (pobyt na około 3-4 dni) ale cały czas śledząc tą relację odkrywam kolejne piękne miejsca i wiem że to musi być kraj do którego wrócimy, może ze starszymi dziećmi.
Życzę sobie żebym kiedyś miała tyle czasu, pieniędzy i zdrowia żeby chociaż troszkę zwiedzić z tej listy ciekawych miejsc jakie nam tu pokazujesz.
Tobie życzę kolejnych odkryć:)

no i chęci...:) bo ja z każdym rokiem staję się np. coraz bardziej wygodny...:)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.05.2014 21:11

Sol-Wagon napisał(a):ja z każdym rokiem staję się np. coraz bardziej wygodny...:)

Przyznam się, że ja... też.

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 11.05.2014 20:12

Franz napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):ja z każdym rokiem staję się np. coraz bardziej wygodny...:)

Przyznam się, że ja... też.

Bardzo ładny eufemizm na zramolenie. 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.05.2014 22:19

DarCro napisał(a):Bardzo ładny eufemizm na zramolenie. 8)

:lol: Masz rację. W moim przypadku tak właśnie jest.
Pocieszam się, że niektórzy tak mają w wieku dwudziestu lat...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.05.2014 15:17

Ścieżka prowadzi to niezbyt stromo w górę, to nawet połogami odcinkami, pośród przyjemnego lasu, upstrzonego gęsto mniejszymi i większymi polanami. Przecinam kilka mało wyraźnych, trawiastych dróg i wychodzę na duży bezleśny teren z tabliczką informacyjną: Babina Dupka. Żeby nie było jakichś dwuznaczności - nie chodzi o pośladki, dupka w tutejszym języku, to bardziej rodzaj dziury.
Znajduje się tu ujęcie wody z tablicą pamiątkową a wokół roztacza się wspaniały widok na opadające potężnymi skalnymi ścianami Solunską Glavę i sąsiednie wierzchołki. Dalej ścieżka zakręca w lewo, drzewa karłowacieją i stopniowo ustępują miejsca kosodrzewinie. Wkrótce zaś teren zaczyna się zupełnie otwierać.

RIMG0135.JPG

RIMG0136.JPG

RIMG0137.JPG

RIMG0139.JPG

RIMG0141.JPG

RIMG0142.JPG

RIMG0143.JPG

RIMG0144.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.05.2014 20:05

Ufff...tutaj chociaż widoczność lepsza :wink:
I nie pogonią :roll: :wink:

Pozdrawiam. :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.05.2014 00:08

ASIULA HK napisał(a):Ufff...tutaj chociaż widoczność lepsza :wink:

Klarowna. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.05.2014 20:11

Początkowo ocieram się jeszcze o twarde gałęzie kosodrzewiny, potem jednak zaczyna się ona rozstępować, a ścieżka zakosami pozwala szybko zdobywać wysokość.

Nagle jakiś gwałtowny ruch z lewej, powyżej mnie - pokazuje się sarna, która błyskawicznie przecina moją ścieżkę, biegnąc dalej w dół. Wiedziony instynktem Ciapuś zrywa się za nią, ale po przebiegnięciu kilkunastu metrów chyba zdaje sobie sprawę z bezsensu tej akcji - jego krótkie nóżki nie dają mu najmniejszych szans. Tymczasem pojawia się kolejne zwierzę - tym razem pies, najwyraźniej ścigający sarnę. Większy od Ciapusia, tylko na moment zwraca łeb w naszą stronę i już znika pomiędzy krzakami kosówki. Tego Ciapusiowi już zbyt wiele - rusza w ślad za wyścigiem. Zostaję sam, zastanawiając się, czy to już koniec wspólnej wędrówki. Ale nie - kiedy jestem niewiele wyżej, wraca Ciapuś. Jestem dla niego bardziej interesującym towarzystwem, już choćby z tej przyczyny, że nie biegam tak szybko, jak sarna.

Docieram do płytkiej niecki, nad którą rozciąga się spory płat starego śniegu. Korzystam z faktu, że nie muszę wkraczać na śnieg, natomiast dla Ciapusia jest to ewidentna atrakcja.

RIMG0145.JPG

RIMG0146.JPG

RIMG0147.JPG

RIMG0148.JPG

RIMG0149.JPG

RIMG0150.JPG

RIMG0151.JPG

RIMG0152.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.05.2014 23:38

Zaczyna się istne psie szaleństwo - skoki, koziołki, tarzanie się w śniegu. Ba! Coś, co widzę po raz pierwszy w życiu: Ciapuś podbiega w górę, po czym odwraca się, rozpędza i rzuca na bok, ślizgając się po śnieżnym płacie, obracając się i koziołkując...

RIMG0153.JPG

RIMG0154.JPG

RIMG0155.JPG

RIMG0156.JPG

RIMG0158.JPG

RIMG0159.JPG

RIMG0160.JPG

RIMG0161.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.05.2014 23:44

No tak - pomyślał Ciapuś - jeden , dwa razy w sezonie pies sobie zafunduje dobrą ślizgawkę i zawsze jakiś obserwatowr się trafi :roll:

:wink:
Pozdrawiam
Piotr
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 25.05.2014 23:47

no i Ciapuś CI zwariował.... :cry:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.05.2014 14:14

piotrf napisał(a):No tak - pomyślał Ciapuś - jeden , dwa razy w sezonie pies sobie zafunduje dobrą ślizgawkę i zawsze jakiś obserwatowr się trafi :roll:

Po co mnie wyciągał na tę wędrówkę?!

Torac napisał(a):no i Ciapuś CI zwariował.... :cry:

Może się dziwił, że ja się nie przyłączam do tej zabawy.

;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.05.2014 14:01

Zostawiam Ciapusia z jego radością i powoli podchodzę w górę. Powyżej widać tyczki - czyli szlak bywa używany również w zimie - podążam jednak dalej ścieżką, na której od czasu do czasu trafia się kamień z namalowanym szlakiem. Osiągam grzbiet, a właściwie rodzaj płaskowyżu, nawet lekko nieckowatego. Tyczki omijają prawe wzniesienie, sugerując trawers tuż ponad dnem płaskowyżu, ale ja się kieruję właśnie na to wybrzuszenie po prawej, mając nadzieję na wspaniały widok z niego. Wysiłek niewielki i już po chwili nagrodzony z naddatkiem - staję na krawędzi, a u stóp mam zalesioną dolinę, do której skalnymi zerwami opada wschodnia ściana Solunskej Glavy.

RIMG0162.JPG

RIMG0163.JPG

RIMG0164.JPG

RIMG0165.JPG

RIMG0166.JPG

RIMG0167.JPG

RIMG0168.JPG

RIMG0169.JPG
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 30.05.2014 19:27

Czym Ciapusia nakarmiłeś, że mu tak odbiło? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

Macedonia - Sveti Naum, Ochryda - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone