elfik99 napisał(a):Super!!!
Również bardzo lubię tego typu urozmaicenia.
Pozdrawiam,
Wojtek
trajano napisał(a):Jak wygląda sprawa wypłat w bankomatach w Macedonii. Będę tam spędzał wakacje w pierwszej połowie sierpnia, a konkretnie w Ochrydzie nad jeziorem Ochrydzkim. Czytałem że zaleca się brać Euro ale można wypłacać w bankomatach. W moim banku mam wypłatę za granicą bez prowizji, konto mam i walutowe EUR i zwykły ROR w złotówkach. Wypłata w Macedonii zapewne w dinarach, i zastanawiam się, czy ktoś na własnej skórze doświadczył tego typu operacji, i jak to wygląda kosztowo?
mariuszgw napisał(a):trajano napisał(a):Jak wygląda sprawa wypłat w bankomatach w Macedonii.
Co prawda nie korzystaliśmy z bankomatów, natomiast jest ich mnóstwo. Praktycznie wszystkie płatności realizowaliśmy za pomocą kart płatniczych, dla bezpieczeństwa wymieniliśmy w kantorze 100 Euro na Dinary
Krupi3r napisał(a):Revolut powinien się sprawdzić natomiast ja dodatkowo zawsze biorę jeszcze kartę w USD z T-Mobile. Jej główna zaleta to darmowe i nielimitowane wypłaty z bankomatów na całym świecie po korzystnym kursie. Więc tak naprawdę każdy bankomat staje się kantorem.
Tak samo działa zwykła karta debetowa w złotówkach w Pekao, kursy takie same jak na Revolut. Do płacenia w obcej walucie nadaje się też karta debetowa Visa z Getinu i debetowa z Envelobank.
Generalnie zawsze najlepiej mieć przynajmniej dwie karty + jakąś gotówkę.
Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија