Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 23.08.2012 08:48

Jeśli dawałeś paszporty "gospodarzom" to prawdopodobnie oni sami wszystko już załatwili. W końcu to w ich interesie bo w przypadku kontroli mieliby kłopoty, że np. wynajmują "na czarno".
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 26.08.2012 21:41

slawekk napisał(a):Macedonia jest super, ludzie są super. (...)
Macedonia jest niezwykle zadbana i czysta, wszędzie widać porządek i to, że o niego dbają. Dotyczy to zwłaszcza terenów gdzie mieszkają chrześcijanie, bo tam gdzie muzułmańscy Albańczycy to nie jest już tak "różowo".

mamy chyba nieco inne pojęcie o czystości, bo jak dla mnie (dziś wróciłem) Macedonia do czystych i zadbanych krajów bynajmniej nie należy, ale też mi to specjalnie nie przeszkadzało - natomiast podpisuję się oboma rękami, że kraj i ludzie super. Jestem zachwycony.

Ceny faktycznie tanie, w miejscach mniej turystycznych czasami wręcz śmiesznie tanie. Co mnie też zaskoczyło - liczba osób mówiących po angielsku zdecydowanie przewyższała liczbę osób posługujących się tym językiem w Serbii czy Bośni. Jak nam powiedział facet z hostelu w Skopje, teraz dzieci się tam uczą go od 4 roku życia, więc przestało mnie to dziwić.

Wjeżdżałeś może autem na j.Prespę albo przez Ljubanishtę do Sv Naum ?

pewno już nieaktualne, bo pytanie sprzed paru dni, ale może komuś się przyda - dojazd przez góry z Ohridu nad Prespę bez problemów - co prawda wspinaczka autem na 1500 metrów, ale droga bardzo przyzwoita. Do św. Nauma również dojazd bez problemów.

Natomiast podobno "ta" Albania w okolicach jez. ochrydzkiego i prespańskiego jest zupełnie inna, czyli lepsza. W Większości zamieszkują ją katolicy.

Podgradec jest zaskakująco czysty, ale np. oznakowanie ulic jest typowo albańskie, to znaczy jedziesz na kompletnego "czuja". Odcinek drogi z Podgradca w kierunku Macedonii (Struga) również jakoś nie razi biedą (jak na albańskie warunki).

Jak to jest w praktyce z tym obowiązkiem meldunkowym w Macedonii.Bo trochę się zasiedziałem i dopiero teraz czytam , że ciąży on na turystach

nad Ohridem nie dostałem nic, oprócz zwykłego paragonu. Odpowiedni świstek wystawiono mi w hostelu w Skopje, ale oczywiście nikt go nie sprawdzał.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 03.09.2012 19:42

Fajnie czytać, że forumowicze są zadowoleni z noclegu w Villa Geros :) Gospodarze to bardzo zacni ludzie, a sama willa to miejscówka na naprawdę fajnym poziomie z super lokalizacją. Generalnie, przejrzystość wody i sam klimat miejscowości rekompensuje dość wąską plażę, choć z drugiej strony nie łatwo o miejsce gdzie można czytać gazetę i moczyć nogi w wodzie ciągle mając gazetę suchą ;) Ja w tym roku niestety nie miałem szczęścia by trafić do Macedonii, ale może w przyszłym roku :) Jeżeli jeszcze ktoś jest w Trpejcy, pozdrówcie proszę serdecznie gospodarzy ode mnie :)

Co do trasy na około Prespy... 3 kraje spokojnie można zrobić w jeden dzień - ja zrobiłem w zeszłym roku i mam nadzieję że wreszcie będę miał chwilkę by opisać ją w mojej ostatniej niedokończonej relacji :)

Pozdrawiam!
mark_a34
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mark_a34 » 21.10.2012 21:55

pozdrawiam wszystkich Macedonia bardzo mnie interesuje dzięki za informację . Jeśli można proszę o namiary na noclegi nie lubię jeździć w ciemno . interesuje mnie Villa Geros .
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.10.2012 22:24

mark_a34 napisał(a):pozdrawiam wszystkich Macedonia bardzo mnie interesuje dzięki za informację . Jeśli można proszę o namiary na noclegi nie lubię jeździć w ciemno . interesuje mnie Villa Geros .

Będą i namiary ... nie koniecznie jesteś skazany na Geros :wink:
Pozdrav .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.06.2016 20:56

Odkopuję stary wątek, bo po co zakładać nowy....
W tym roku kierunek Grecja, a po drodze jest Macedonia i tu pytanie ile dinarów potrzebuję na przejazd autostradami w obie strony oraz na kolację dla 3 osób w Skopje (mamy tu nocleg w hostelu - to sobie sama doliczę)?
No i oczywiście ile kosztuje ropa, skoro wszyscy polecają tu tankować.

Możecie polecić jakąś sprawdzoną knajpkę na wieczorną kolację w Skopje?
Walutę najlepiej pozyskać na granicy czy gdzieś dalej (wymiana EUR będize ok?)? Skoro będę na wieczór potrzebowała gotówki (restauracja, jakieś lody, owoce, może uda się jeszcze coś zobaczyć) to i paliwo i autostrady pójdą z gotówki. Nie chciałabym, aby mi zabrakło, ale żeby też nie zostało nie wiadomo jak dużo....
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 12.06.2016 09:34

Beata jeżeli nic się nie zmieniło to w Macedonii kurs euro/denar wszędzie jest taki sam...
Jeżeli chcesz znać natomiast ceny autostrad ,ropy...ta zapraszam do mojej relacji na stronę 21 :wink:

W Macedonii w odróżnieniu od Serbii nie opłaca się płacić za autostrady w euro
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.06.2016 19:38

ajdadi napisał(a):Beata jeżeli nic się nie zmieniło to w Macedonii kurs euro/denar wszędzie jest taki sam...
Jeżeli chcesz znać natomiast ceny autostrad ,ropy...ta zapraszam do mojej relacji na stronę 21 :wink:

Dzięki
Czyli autosrada to ok. 500 MKD, czyli ok. 8 eur
ajdadi napisał(a):1 euro - 61 denarów MKD
Ceny diesla za litr - 70 MKD

A ile liczyć na jakąś kolację i drobne zakupy? Jakie są ceny w restauracjach?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.06.2016 19:54

I jeszcze mogłabym prosić o mapkę ze Skopje z zaznaczonymi zabytkami? Niestety nic takiego nie znalazłam (chyba, że źle szukam :oops:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 12.06.2016 20:29

piekara114 napisał(a):A ile liczyć na jakąś kolację i drobne zakupy? Jakie są ceny w restauracjach?

Olbrzymia pizza rodzinna przy stacji CPN 5 euro czyli 300 denarów...w mieście jeszcze taniej

Nie płać za autostrady w euro bo mają...kosmiczny narzut
Jak wjedziesz do Macedonii z Serbii to po lewej stronie jest poczta ,a przy niej kantor...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.06.2016 21:48

Właśnie ze względu na to że za nocleg potrzebuję walutę no i na kolację w mieście. Zamierzam kupić denary zaraz za graicą i autostrady płacić w denarach. Czyli jakieś 80 eur do wymiany potrzebuję. Najwyżej na powrocie paliwo pójdzie kartą (zwykle tak robimy, ale na razie pko ma bandycki kurs :evil: )

Dzięki.
VValdek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 13.06.2016 13:45

ajdadi napisał(a):(...) przy stacji CPN (...)

W Macedonii uchował się jeszcze CPN ?
:wink:
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 13.06.2016 14:31

[quote="piekara114"]Właśnie ze względu na to że za nocleg potrzebuję walutę no i na kolację w mieście. Zamierzam kupić denary zaraz za graicą i autostrady płacić w denarach. Czyli jakieś 80 eur do wymiany potrzebuję. Najwyżej na powrocie paliwo pójdzie kartą (zwykle tak robimy, ale na razie pko ma bandycki kurs :evil: )

Dlatego najlepiej miec karte walutową euro lub dolarową w zależności od waluty banku, wtedy przeliczenie z waluty idzie po kursie mastercard
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.06.2016 14:49

marcines napisał(a):
piekara114 napisał(a):Właśnie ze względu na to że za nocleg potrzebuję walutę no i na kolację w mieście. Zamierzam kupić denary zaraz za graicą i autostrady płacić w denarach. Czyli jakieś 80 eur do wymiany potrzebuję. Najwyżej na powrocie paliwo pójdzie kartą (zwykle tak robimy, ale na razie pko ma bandycki kurs :evil: )

Dlatego najlepiej miec karte walutową euro lub dolarową w zależności od waluty banku, wtedy przeliczenie z waluty idzie po kursie mastercard

Nie chcę się w kolejną kartę bawić...
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 13.06.2016 14:58

VValdek napisał(a):
ajdadi napisał(a):(...) przy stacji CPN (...)

W Macedonii uchował się jeszcze CPN ?
:wink:

Tak ichniejszy "narodowy operator paliwowy" MAKPETROL http://makpetrol.mk,ceny urzędowe sprawdźcie po ile można taniej zatankować najlepszego diesla.
Kurs euro urzędowy ok.62 wymiana w bankach, jak za dawnych czasów u nas, jak się wybierzecie to zobaczycie ciekawie , spokojnie i bezpiecznie.
W godzinach urzędowania nie pamiętam jakie myśmy wymieniali rano następnego dnia w banku.
Wieczorem na starym bazarze - koniki po 50din/1e
Kartami można płacić, ale nie wszędzie i nie zawsze. warto więc wymienić w banku albo jak pisał kol.na przejściu granicznym w małej białej budce z napisem poczta ,mnie pani wymieniła po 60 za e.
Warto mieć lokalną gotówkę , lepiej się kupuje np. na targowiskach , chyba wiecie dlaczego....?
My co roku bywamy w Kumanowie na zakupach przy wyjeździe z tego małego ale fajnego kraju.
W Ochrydzie to Leszka z Poznania (i nie tego schłodzonego napoju) pozdrawiam kolegę przedmówcę z Poznania sprzedawcy znali i z tej okazji częstowali mocniejszym napitkiem.

Skopje wieczorkiem a rano do kanionu Matka polecam.
Widoki przednie.
Jedzenie dobre, chociażby tu zerknąć by wiedzieć co zamawiać
http://tropster.pl/macedonia/kuchnia, ja przed wyjazdem obejrzałem 3 programy Makłowicza
dot. Macedonii.
Pozdrawiam koleżankę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија