slawekk napisał(a):Macedonia jest super, ludzie są super. (...)
Macedonia jest niezwykle zadbana i czysta, wszędzie widać porządek i to, że o niego dbają. Dotyczy to zwłaszcza terenów gdzie mieszkają chrześcijanie, bo tam gdzie muzułmańscy Albańczycy to nie jest już tak "różowo".
Wjeżdżałeś może autem na j.Prespę albo przez Ljubanishtę do Sv Naum ?
Natomiast podobno "ta" Albania w okolicach jez. ochrydzkiego i prespańskiego jest zupełnie inna, czyli lepsza. W Większości zamieszkują ją katolicy.
Jak to jest w praktyce z tym obowiązkiem meldunkowym w Macedonii.Bo trochę się zasiedziałem i dopiero teraz czytam , że ciąży on na turystach
mark_a34 napisał(a):pozdrawiam wszystkich Macedonia bardzo mnie interesuje dzięki za informację . Jeśli można proszę o namiary na noclegi nie lubię jeździć w ciemno . interesuje mnie Villa Geros .
ajdadi napisał(a):Beata jeżeli nic się nie zmieniło to w Macedonii kurs euro/denar wszędzie jest taki sam...
Jeżeli chcesz znać natomiast ceny autostrad ,ropy...ta zapraszam do mojej relacji na stronę 21
ajdadi napisał(a):1 euro - 61 denarów MKD
Ceny diesla za litr - 70 MKD
piekara114 napisał(a):A ile liczyć na jakąś kolację i drobne zakupy? Jakie są ceny w restauracjach?
marcines napisał(a):piekara114 napisał(a):Właśnie ze względu na to że za nocleg potrzebuję walutę no i na kolację w mieście. Zamierzam kupić denary zaraz za graicą i autostrady płacić w denarach. Czyli jakieś 80 eur do wymiany potrzebuję. Najwyżej na powrocie paliwo pójdzie kartą (zwykle tak robimy, ale na razie pko ma bandycki kurs )
Dlatego najlepiej miec karte walutową euro lub dolarową w zależności od waluty banku, wtedy przeliczenie z waluty idzie po kursie mastercard
VValdek napisał(a):ajdadi napisał(a):(...) przy stacji CPN (...)
W Macedonii uchował się jeszcze CPN ?
Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија