Dzięki za szybką odpowiedź.
Planuję podróż akurat w szczycie sezonu, bo na przełomie lipca i sierpnia.
Początkowo myślałem o Ochrydzie ale piter "zapłodnił" mnie Trpejcą. Właśnie takie małe i niezatłoczone miejscowości preferuję. Wolę wyskakiwać do większych i bardziej atrakcyjnych turystycznie miejsc, niż w nich mieszkać. Muszę gdzieś w necie poszukać zdjęć Trpejcy, a może nawet będą oferty noclegów (znalazłem link w jednym z Twoich opisów - niestety fotki mi się nie wyświetlają
)
Zwykle jeżdżę z ok. Warszawy przez Słowację i Węgry.
Podczas moich wyjazdów do Czarnogóry nocowałem w miejscowości Mako, blisko granicy RO i SRB
http://www.campingmako.hu/?p=cost
http://autoscsarda.hu/en/node/27
Niestety granica HU/SRB w Roszke/Horgos jest nieprzewidywalna i czasem trzeba tam odstać kilka godzin (przytrafiło mi się 5 w drodze powrotnej), dlatego następnym razem pojechałem przez pobliską granicę Kelebija SRB / Tompa HU. Raz też aby uniknąć korka przy jeźdźie "tam" liznąłem przejazd przez Rumunię i granicę HU/RO Kiszombor/Cenad. Tylko przy wjeździe z RO do SRB celnicy mieli jakieś wąty (oglądanie bagaży, skrupulatne sprawdzanie dokumentów itp.)
Tak na marginesie, w 2010 roku z miejscowości Bar w MNE do Suboticy (SRB) wracaliśmy pociągiem a nasze autko na lawecie w ostatnim wagonie.
Piter, czy mógłbyś wypisać na zasadzie listy miejsca/miejscowości, które odwiedziłeś podczas Twoich wypraw opisanych na forum?
Mam plan, aby "stacjonując" np. w Trpejcy zrobić kilka dalszych, całodniowych wycieczek - Skopje, Popova Kula (myślę też o Meteorach w Grecji). Nie wiem, czy zdecyduję się (zwłaszcza moja żona) na Albanię, bo moja pierwsza i jedyna wizyta (w Szkoderze) wywarła bardzo negatywne wrażenie.
Zakładając, że do Mako jest (od mojego domu) ok. 900 km i 15 godz. jazdy a z Mako do Trpejcy ok. 860 km i 12 godz. jazdy (wg. plannera) to chyba jeszcze zdążę znaleźć za widoku jakieś "lokum".
A jeszcze, jak to jest z paliwem na stacjach, można płacić kartą czy nie - na stronie PZM niedawno wyczytałem, że nie można ale była to informacja chyba z 2008 roku.