Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
leoncjo1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoncjo1 » 02.01.2011 14:37

piter83pl napisał(a):Jest absolutnie bezpiecznie. Na pewno bezpieczniej niż w Polsce, pamiętaj że Ohrid to kurort, mimo wszystko nie ma tam pijanych band jak w niektórych miejscach na naszym wybrzeżu. Pisałem kiedyś w jakiejś relacji jak to mnie Czarnogórzec straszył, że jak pojadę do Albanii mercedesem to mi go na pewno ukradną, jak nie całego to części. Nic takiego się nie stało, co więcej nie czułem się w żaden sposób zagrożony, a Macedonia jest moim zdaniem dużo bardziej spokojna i tam obaw nie miałem absolutnie żadnych. Zdarzało mi się nawet nie zamykać dachu na krótszych postojach, czego w Warszawie raczej nie robię. Ja mam wyższe poczucie bezpieczeństwa w Macedonii niż w Polsce. Jedyne co może na początku trochę zaniepokoić to żebracy pojawiający się przy bramkach w okolicach Skopje - nie należy się tym absolutnie przejmować.
Tu artykuł który mam nadzieję jeszcze Cię uspokoi
http://www.globalpolitician.com/25027-balkans
Pozdrawiam

dzięki
już się cieszę że wybrałem ten kraj
seboc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) seboc » 11.01.2011 14:50

leoncjo1 napisał(a):już się cieszę że wybrałem ten kraj

To i ja coś dodam,
oto kilka słów o naszej wycieczce noworocznej:
http://olecko.wm.pl/31717,Powitanie-201 ... ropie.html

Byłem tam 4. raz i wciąż mi mało.

zdrówko
S.
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 15.02.2012 12:22

Witam,

Troszkę odgrzeję temat Macedonii ponieważ zaczynam już snuć plany urlopowe i ciągnie mnie w tamtą stronę. Niestety w internecie nie ma zbyt wielu informacji o MK, a jeśli już, to suche dane i statystyki lub oferty biur podróży.
Bardzo mało jest relacji osób, które tam były na dłużej, czyli ok. 7-10 dni, większość opisuje jako jeden z etapów podróży do Grecji lub "objazdówkę" po Bałkanach. Dopiero na "starym" sprawdzonym Cro.pl znalazłem więcej informacji, które w zasadzie zaspokajają moją ciekawość natomiast chciałbym uzyskać kilka informacji z Waszego własnego doświadczenia. Gdzieś wyczytałem, że na macedońskich stacjach benzynowych nie można płacić kartami, czy to prawda? Ile trzeba realnie czasu przeznaczyć na podróż? Route plannery wskazują 21-24 godziny, czy jeden nocleg po drodze wystarczy i gdzie mniej więcej najlepiej go zrobić? Gdy jeźdźiłem do Czarnogóry to pauzowałem przy granicy HU/SRB. Czy lepiej jechać przez HU i RO, czy HU i SRB ?
Chciałbym się wybrać do Ohridu, znalazłem w necie oferty wynajmu apartamentów za ok. 340 euro (3 osoby/11 nocy), to chyba dobra cena - zwykle do HR, CG, BG jeźdźiłem "w ciemno" i nie wiem, czy opłaca się tracić czas na miejscu na szukanie noclegów, tym bardziej, że nie wiem o której godzinie wylądujemy w Ohridzie.
A jeszcze wyczytałem, że plaże nad jeziorem są bardzo zatłoczone, czy są jakieś ustronne miejsca do kąpieli, zdala od turystycznego zgiełku?

Pozdrawiam
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 15.02.2012 16:11

slawekk napisał(a):Witam,

Troszkę odgrzeję temat Macedonii ponieważ zaczynam już snuć plany urlopowe i ciągnie mnie w tamtą stronę. Niestety w internecie nie ma zbyt wielu informacji o MK, a jeśli już, to suche dane i statystyki lub oferty biur podróży.

Pozdrawiam

Cześć,
Polecam wszystkim stronę Magdy
http://magdalenaprask.pl/category/europa/macedonia/
Dużo tam ładnych zdjęć z Macedonii (i nie tylko), na pewno znajdziesz coś interesującego.

Pzdr
K2
Defensor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Defensor » 15.02.2012 19:12

Byłem w Macedonii w lipcu 2010. Konkretnie w Ohrydzie..
Polecam z całego serca.
Kwatera i klimat rewelacja.
Do tego kapitalna plaża Kaneo.... :D :D

Jedyny mankament to trochę dłuuuuga droga.
Ale dla chcącego nic trudnego :D

Wiem jedno - na pewno tam jeszcze kiedyś pojedziemy...
Bo kto tam był choć raz zawsze będzie chciał wrócić..

Pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 15.02.2012 19:19

slawekk napisał(a):Witam,

Bardzo mało jest relacji osób, które tam były na dłużej, czyli ok. 7-10 dni, większość opisuje jako jeden z etapów podróży do Grecji lub "objazdówkę" po Bałkanach. Dopiero na "starym" sprawdzonym Cro.pl znalazłem więcej informacji, które w zasadzie zaspokajają moją ciekawość natomiast chciałbym uzyskać kilka informacji z Waszego własnego doświadczenia. Gdzieś wyczytałem, że na macedońskich stacjach benzynowych nie można płacić kartami, czy to prawda? Ile trzeba realnie czasu przeznaczyć na podróż? Route plannery wskazują 21-24 godziny, czy jeden nocleg po drodze wystarczy i gdzie mniej więcej najlepiej go zrobić? Gdy jeźdźiłem do Czarnogóry to pauzowałem przy granicy HU/SRB. Czy lepiej jechać przez HU i RO, czy HU i SRB ?
Chciałbym się wybrać do Ohridu, znalazłem w necie oferty wynajmu apartamentów za ok. 340 euro (3 osoby/11 nocy), to chyba dobra cena - zwykle do HR, CG, BG jeźdźiłem "w ciemno" i nie wiem, czy opłaca się tracić czas na miejscu na szukanie noclegów, tym bardziej, że nie wiem o której godzinie wylądujemy w Ohridzie.
A jeszcze wyczytałem, że plaże nad jeziorem są bardzo zatłoczone, czy są jakieś ustronne miejsca do kąpieli, zdala od turystycznego zgiełku?

Pozdrawiam

Hej,

A więc tak, najlepiej jest moim skromnym zdaniem na Węgrzech, ewentualnie np. na północy Serbii. Ja nocuję na Węgrzech(Tatabanya) dlatego że wyjeżdżam z reguły po pracy, natomiast moi Rodzice nocują na północy Serbii bo wyjeżdżają rano. Kiedyś zdarzyło mi się jechać z Golubaca w Serbii do Polski, ale moim zdaniem to za daleko by spokojnie przejechać. Realnie to nie powiem Ci ile można przeznaczyć na podróż, bo niestety ale może zdarzyć się że postoisz 2-3h na przejściu, a z drugiej strony Serbię można przejechać w 4h. Absolutnie niech Cię nie kusi jazda przez RO, tylko Serbia - b.dobra autostrada, ewentualnie warto rozważyć wariant przez HR omijasz dość drażliwą granicę HU/SRB. Ze Skopje do Ohridu jest jakieś 1,5-2h też b.dobrą drogą. Kiedy planujesz jechać? Ja bym odpuścił raczej pobyt w Ochrydzie, jezioro jest dużo ładniejsze w Trpejcy - jest to mała wioseczka z kilkoma knajpkami, mała wąską plażą ale też bez tłumu. Dla mnie absolutnie najfajniejsze miejsce nad jeziorem. Poza tym położone jest b.fajnie, rzut beretem do Albanii, do Ochrydu i dużo bliżej na Prespę. Ja w swoich relacjach opisałem Macedonię chyba z 3 razy i jeszcze opiszę ;)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=310 ... c&start=48
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=298 ... c&start=24
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=259 ... c&start=15
Co do szukania noclegu, to raczej nie będziesz miał problemu cena która jest Ci proponowana jest raczej normalna, a przy tak długim pobycie można ją spokojnie negocjować. W okolicy jest b.dużo miejsc do zobaczenia :) Ja byłem już 4 razy i ciągle czuje niedosyt i mnie tam ciągnie.
Pozdrawiam
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 16.02.2012 14:01

Dzięki za szybką odpowiedź.
Planuję podróż akurat w szczycie sezonu, bo na przełomie lipca i sierpnia.
Początkowo myślałem o Ochrydzie ale piter "zapłodnił" mnie Trpejcą. Właśnie takie małe i niezatłoczone miejscowości preferuję. Wolę wyskakiwać do większych i bardziej atrakcyjnych turystycznie miejsc, niż w nich mieszkać. Muszę gdzieś w necie poszukać zdjęć Trpejcy, a może nawet będą oferty noclegów (znalazłem link w jednym z Twoich opisów - niestety fotki mi się nie wyświetlają :cry: )
Zwykle jeżdżę z ok. Warszawy przez Słowację i Węgry.
Podczas moich wyjazdów do Czarnogóry nocowałem w miejscowości Mako, blisko granicy RO i SRB http://www.campingmako.hu/?p=cost
http://autoscsarda.hu/en/node/27
Niestety granica HU/SRB w Roszke/Horgos jest nieprzewidywalna i czasem trzeba tam odstać kilka godzin (przytrafiło mi się 5 w drodze powrotnej), dlatego następnym razem pojechałem przez pobliską granicę Kelebija SRB / Tompa HU. Raz też aby uniknąć korka przy jeźdźie "tam" liznąłem przejazd przez Rumunię i granicę HU/RO Kiszombor/Cenad. Tylko przy wjeździe z RO do SRB celnicy mieli jakieś wąty (oglądanie bagaży, skrupulatne sprawdzanie dokumentów itp.)
Tak na marginesie, w 2010 roku z miejscowości Bar w MNE do Suboticy (SRB) wracaliśmy pociągiem a nasze autko na lawecie w ostatnim wagonie.
Piter, czy mógłbyś wypisać na zasadzie listy miejsca/miejscowości, które odwiedziłeś podczas Twoich wypraw opisanych na forum?
Mam plan, aby "stacjonując" np. w Trpejcy zrobić kilka dalszych, całodniowych wycieczek - Skopje, Popova Kula (myślę też o Meteorach w Grecji). Nie wiem, czy zdecyduję się (zwłaszcza moja żona) na Albanię, bo moja pierwsza i jedyna wizyta (w Szkoderze) wywarła bardzo negatywne wrażenie.
Zakładając, że do Mako jest (od mojego domu) ok. 900 km i 15 godz. jazdy a z Mako do Trpejcy ok. 860 km i 12 godz. jazdy (wg. plannera) to chyba jeszcze zdążę znaleźć za widoku jakieś "lokum".
A jeszcze, jak to jest z paliwem na stacjach, można płacić kartą czy nie - na stronie PZM niedawno wyczytałem, że nie można ale była to informacja chyba z 2008 roku.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 16.02.2012 15:32

slawekk napisał(a):A jeszcze, jak to jest z paliwem na stacjach, można płacić kartą czy nie - na stronie PZM niedawno wyczytałem, że nie można ale była to informacja chyba z 2008 roku.

Oczywiście, że można płacić kartą. Nie powiem Ci czy każda stacja ma terminale ale tankowałem i w Ohrydzie i przed granicą grecką i przed serbską i wszędzie tam płaciłem kartą. A jako miejsce na nocleg mogę z całą odpowiedzialnością polecić Palić obok Suboticy. Chociażby i dlatego, że jest bardziej po drodze. Jeszcze pierwszego dnia jazdy przekraczasz sobie granicę w Tompie/Kelebii. Do Palicia masz może z 10 km, a rano na spokojnie bez stresu wskakujesz na autostradę i podziwiasz płaską jak stół Vojvodinę :)
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 16.02.2012 23:08

slawekk napisał(a):Dzięki za szybką odpowiedź.
Planuję podróż akurat w szczycie sezonu, bo na przełomie lipca i sierpnia.
Początkowo myślałem o Ochrydzie ale piter "zapłodnił" mnie Trpejcą. Właśnie takie małe i niezatłoczone miejscowości preferuję. Wolę wyskakiwać do większych i bardziej atrakcyjnych turystycznie miejsc, niż w nich mieszkać. Muszę gdzieś w necie poszukać zdjęć Trpejcy, a może nawet będą oferty noclegów (znalazłem link w jednym z Twoich opisów - niestety fotki mi się nie wyświetlają :cry: )
Zwykle jeżdżę z ok. Warszawy przez Słowację i Węgry.
Podczas moich wyjazdów do Czarnogóry nocowałem w miejscowości Mako, blisko granicy RO i SRB http://www.campingmako.hu/?p=cost
http://autoscsarda.hu/en/node/27
Niestety granica HU/SRB w Roszke/Horgos jest nieprzewidywalna i czasem trzeba tam odstać kilka godzin (przytrafiło mi się 5 w drodze powrotnej), dlatego następnym razem pojechałem przez pobliską granicę Kelebija SRB / Tompa HU. Raz też aby uniknąć korka przy jeźdźie "tam" liznąłem przejazd przez Rumunię i granicę HU/RO Kiszombor/Cenad. Tylko przy wjeździe z RO do SRB celnicy mieli jakieś wąty (oglądanie bagaży, skrupulatne sprawdzanie dokumentów itp.)
Tak na marginesie, w 2010 roku z miejscowości Bar w MNE do Suboticy (SRB) wracaliśmy pociągiem a nasze autko na lawecie w ostatnim wagonie.
Piter, czy mógłbyś wypisać na zasadzie listy miejsca/miejscowości, które odwiedziłeś podczas Twoich wypraw opisanych na forum?
Mam plan, aby "stacjonując" np. w Trpejcy zrobić kilka dalszych, całodniowych wycieczek - Skopje, Popova Kula (myślę też o Meteorach w Grecji). Nie wiem, czy zdecyduję się (zwłaszcza moja żona) na Albanię, bo moja pierwsza i jedyna wizyta (w Szkoderze) wywarła bardzo negatywne wrażenie.
Zakładając, że do Mako jest (od mojego domu) ok. 900 km i 15 godz. jazdy a z Mako do Trpejcy ok. 860 km i 12 godz. jazdy (wg. plannera) to chyba jeszcze zdążę znaleźć za widoku jakieś "lokum".
A jeszcze, jak to jest z paliwem na stacjach, można płacić kartą czy nie - na stronie PZM niedawno wyczytałem, że nie można ale była to informacja chyba z 2008 roku.

Przegladnij to co Ci podesłałem - tam jest dużo informacji odnośnie tych okolic. Albanii ja bym się absolutnie nie bał - ten rejon jest zupełnie inny niż północ, Korca jest nazywana Paryżem Albanii i to ładne miasto, a okolica b.ciekawa. Warto rano odwiedzić np. bazar a potem zwiedzić Voskopoje (jedno z ciekawszych miejsc w okolicy).
Ja bym Ci sugerował nie nocować cały czas w Macedonii - moim zdaniem warto skoczyć do Grecji nad morze na 2-3 dni odwiedzając Meteory, a wracając przespać się noc czy dwie w Popovej Kuli i zwiedzić okolice (Strumica, Dojran, Stobi). Chyba, że Grecję planujesz na inny rok to zamiast jeździć po 300 km aby pojechać do Popovej Kuli, lepiej zaplanuj tam noclegi ew. gdzieś w okolicy. Jeżeli chcesz zobaczyć Meteory to zahacz o jakieś spokojne miasteczko riwiery olimpijskiej w Grecji ... czasem lepiej się spakować i zobaczyć/skorzystać więcej niż jeździć w dwie strony tą samą drogą. Co do zdjęć to nie wyświetlają Ci się żadne w moich relacjach? Dziwne...
Pozdrawiam!
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 17.02.2012 00:46

slawekk napisał(a):A jeszcze, jak to jest z paliwem na stacjach, można płacić kartą czy nie - na stronie PZM niedawno wyczytałem, że nie można ale była to informacja chyba z 2008 roku.

Oczywiście, że można płacić kartą. Nie powiem Ci czy każda stacja ma terminale ale tankowałem i w Ohrydzie i przed granicą grecką i przed serbską i wszędzie tam płaciłem kartą. A jako miejsce na nocleg mogę z całą odpowiedzialnością polecić Palić obok Suboticy. Chociażby i dlatego, że jest bardziej po drodze. Jeszcze pierwszego dnia jazdy przekraczasz sobie granicę w Tompie/Kelebii. Do Palicia masz może z 10 km, a rano na spokojnie bez stresu wskakujesz na autostradę i podziwiasz płaską jak stół Vojvodinę :)

Przyłączam się do zdania demi-duox ,Palić dobre miejsce na nocleg tranzytowy, w moim przypadku to 1100km z haczykiem , nocowałem w http://vilamadams.com/,
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.02.2012 07:24

slawekk napisał(a):Mam plan, aby "stacjonując" np. w Trpejcy zrobić kilka dalszych, całodniowych wycieczek - Skopje, Popova Kula (myślę też o Meteorach w Grecji). Nie wiem, czy zdecyduję się (zwłaszcza moja żona) na Albanię, bo moja pierwsza i jedyna wizyta (w Szkoderze) wywarła bardzo negatywne wrażenie.

Jak będziesz w Skopje, koniecznie zaglądnij do kanionu Matka tuż obok miasta, ładne miejsce.

Piter dobrze radzi. Posiedź np tydzień w Macedonii zwiedzając okolicę, pojedź też do Albanii. Potem możesz przejechać pod Meteory (po drodze warto zaglądnąć do Kastorii, ładnie położonej nad jeziorem). No i jeszcze kilka dni możesz spędzić nad greckim morzem, z tym że dużo fajniejsza niż riviera olimpijska jest Sithonia. Z Meteorów przejedziesz tam w jeden dzień po drodze zaglądając np do grobowców w Werginie czy ruin w Dionie.
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 17.02.2012 11:10

Jeszcze raz dziękuję za wszelkie informacje i sugestie.
Piter, chodziło mi o to, że nie wyświetlają się zdjęcia ze strony http://www.villa-geros.blog.com.mk , którą podałeś w jednej ze swoich relacji, zresztą bardzo dokładnie je przeczytałem i obejrzałem zamieszczone w nich foty.
Chodziło mi też o to abyś Ty lub inni forumowicze w punktach wypisali najciekawsz miejsca (bez ich opisów - te znajdę sobie sam). Planuję podczas pobytu "tam" zrobić 4-5 dłuższych wycieczek i muszę sam zdecydować dokąd, aby jak najwięcej wszelakich doznań zyskać.
Niestety chyba nie zdecyduję się na podróżowanie po Grecji, raczej będziemy mieszkać przez cały pobyt w jednym miejscu i tylko wyskakiwać na wycieczki w promieniu ok. 150-200 km. Myślałem aby jadąc z Trpejcy do Skopje zahaczyć o Popovą Kulę a wrócić najszybszą drogą. Tak samo z Trpejcy do Meteorów a w powrocie (jak czas pozwoli) coś "przy okazji".
Nie chciałbym aby ta nasza wyprawa miała charakter cygańskiego taboru (dzisiaj tu - jutro tam) choć wiem, że wiele tracimy nie ukrywam, że aspekt finansowy ma duże znaczenie. Może następnym razem.

Pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 19.02.2012 22:01

slawekk napisał(a):Jeszcze raz dziękuję za wszelkie informacje i sugestie.
Piter, chodziło mi o to, że nie wyświetlają się zdjęcia ze strony http://www.villa-geros.blog.com.mk , którą podałeś w jednej ze swoich relacji, zresztą bardzo dokładnie je przeczytałem i obejrzałem zamieszczone w nich foty.
Chodziło mi też o to abyś Ty lub inni forumowicze w punktach wypisali najciekawsz miejsca (bez ich opisów - te znajdę sobie sam). Planuję podczas pobytu "tam" zrobić 4-5 dłuższych wycieczek i muszę sam zdecydować dokąd, aby jak najwięcej wszelakich doznań zyskać.
Niestety chyba nie zdecyduję się na podróżowanie po Grecji, raczej będziemy mieszkać przez cały pobyt w jednym miejscu i tylko wyskakiwać na wycieczki w promieniu ok. 150-200 km. Myślałem aby jadąc z Trpejcy do Skopje zahaczyć o Popovą Kulę a wrócić najszybszą drogą. Tak samo z Trpejcy do Meteorów a w powrocie (jak czas pozwoli) coś "przy okazji".
Nie chciałbym aby ta nasza wyprawa miała charakter cygańskiego taboru (dzisiaj tu - jutro tam) choć wiem, że wiele tracimy nie ukrywam, że aspekt finansowy ma duże znaczenie. Może następnym razem.

Pozdrawiam

Hmmm... rzeczywiście mi też się tam fotki nie wyświetlają. Dziwne jeszcze niedawno działało. A więc co do miejsc:

- Skopje - b.fajny stary bazar, choć mi się samo miasto też podoba(ale jestem wyjątkiem)
- Matka - kanion - koniecznie
- Stara droga nad Ochryd przez Święty Jovan Bigorski
- Zalew nad Debarem
- Ochryd
- Gradiste - muzeum nad Ochrydem
- Trpejca
- Święty Naum
- Stara droga z Trpejcy do Stenje - bardzo widowiskowa
- Konjsko (kiepska droga, ale dobre miejsce na rozpoczęcie wycieczki na wyspę węży)
- Bitola - fajny deptak i wieża zegarowa
- Demir Kapija - winiarnia Popova Kula i przełom Vardaru
- Dojran - niesowicie ciepłe jezioro
- Stobi (ja nie byłem ale podobno warto)

Albania w okolicy Ochrydu
- Pogradec - b.ładna promenada szczególnie o poranku (rzut beretem)
- Korcza - Paryż Albanii - ciekawy bazar (olbrzymi wybór ciekawego jedzenia, zachowany stary Han), muzeum ikon, bardzo ładna stara część (choć miejscami zaniedbana)
- Voskopoja - raj utracony plemion arubijskich - kilkaset pozostałych osób z 30000 ok.250 lat temu.
- Shipska

Grecja
- Kastoria - ładne i pięknie położone miasto

Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 20.02.2012 10:24

Wieeeeelkie dzięki.

No, tego mi było trzeba.

:papa:
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 19.06.2012 20:38

odświeżę nieco temat, ponieważ w wakacje mam zamiar zajrzeć do Ochrydu...

dużo się pisze, że najlepiej jechać na ślepo i szukać kwatery na miejscu. Jakiej ceny mogę się spodziewać za nocleg dla 2 osób? zamierzam zostać 3-4 noce. Jak na razie poważnie biorę pod uwagę opcję spania pod namiotem nad którym z pobliskich kempingów (jeśli ktoś miałby jakieś informacje o nich to też będę wdzięczny), ale jeśli cena na kwaterze byłaby atrakcyjna, to mogę się zastanowić
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone