Dzień dobry wszystkim.
W tym roku ponownie będę potrzebował Waszego wsparcia.
( W zeszłym roku społeczność forum spisała się na medal, dzięki czemu spędziłem super czas na Pagu )
Mam nadzieję, że i tym razem z Waszą pomocą uda mi się zaplanować niezapomniany urlop
Zachęcony greckimi relacjami w tym roku obrałem tenże kierunek.
To dopiero początek planowania więc będę miał sporo pytań
Urlop będzie miał charakter w połowie objazdowy, a w drugiej połowie bardziej leniwy.
Pierwszym miejscem noclegowym na mojej trasie jest Skopje, chcę wyjechać na noc, żeby po około 15 godzinach jazdy w okolicach godziny 12 być już w stolicy Macedonii. Zameldowanie w hotelu, krótki odpoczynek i popołudniowe szwędanie się po mieście.
Następnego dnia chcielibyśmy zobaczyć to miejsce, a następnie udać się do Kanionu Matka.
Teraz przyszedł czas na pytania Czy dam radę czasowo odwiedzić kamienne miasteczko w Kuklicy i Kanion Matka po czym dojechać jeszcze w miarę przyzwoitej porze do miejscowości Trpejca oddalonej o jakieś 3 godziny drogi?
Ile mniej więcej potrzebuję czasu na Kanion?
Czy lepiej po prostu zarezerwować dwa noclegi w Skopje i następnego dnia z rana udać się do Trpejcy?
Następny punkt wycieczki do Trpejca i zwiedzanie okolicznych miejsc. Tam planuję 2 lub 3 noclegi.
Jeden dzień chcemy poświęcić na zwiedzanie Ochrydy ( czy jest tam, aż tyle to zwiedzania żeby przeznaczyć na to miasteczko cały dzień??)
Drugi dzień to wizyta w Klasztorze św. Nauma i przejazd malowniczą drogą nad jezioro Prespa.
Jeśli w tej okolicy jest jeszcze coś wartego do zobaczenia jestem otwarty na wszystkie propozycje
Kolejny etap to Meteory w Grecji.
I tutaj w największym stopniu będę potrzebował pomocy, a mianowicie ile czasu trzeba przeznaczyć, aby w spokojny sposób zwiedzić to miejsce? O której godzinie najlepiej rozpocząć zwiedzanie? Czy pod każdym klasztorem jest osobny parking? Czy jest jeden wspólny i odległości między poszczególnymi pokonuje się jakimś transportem zorganizowanym? Czy po prostu na piechotę Bo z tego co widzę na mapie to są one dość sporo od siebie oddalone.
Ostatni etap to już Lefkada i odpoczynek
Nie mam jeszcze wybranego dokładnego miejsca pobytu dlatego w tym momencie także chętnie wysłucham waszych porad. Tutaj w planach mamy głównie plażowanie, więc na pewno odwiedzimy wiele różnych plaż, ale przecież nie samym plażowaniem żyje człowiek, więc tutaj znowu prośba do Was, jakie ciekawe miejsca, atrakcje(także na niepogodę) ma do zaoferowania ten rejon Grecji??
Z góry dziękuję za Waszą pomoc
Jeśli znacie jakieś ciekawe miejsca wzdłuż mojej trasy to piszcie