Tankowalem na stacji w macedonii, w Grecji na Lefkadzie i 2x w Albanii. Za każdym razem odmawiali przyjecia żapłaty kartą mastercard i płaciłem Visa, jak sie wyraził gosc na stacji w Albanii, "only Visa is OK", owszem w Girojcastre wybieralem pieniadze z banku Reifeisen z karty Master, więc może wprowadzam w błąd, ale gdybym nie miał Visy to miałbym z kilka razy problem.
Akurat przy tym wyjeździezwracałem uwagę na karty bankowe, bo mialem tylko dwie. Na ewentualną okazję mam kredytową, która dla bezpieczeństwa zawsze żona bierze do portfela, jakby mnie opendzlowali to mielibyśmy za co wrócić. Tym razem w Serbii koło Niszu żona chciała sobie pokierować autem i...... zaginął jej portfel z wszystkimi dokumentami! Po około godzinie nerwów, 50 zł na połączenia telefoniczne z Polską, okazało się, że portfel leży w domu na stole w kuchni Skutkiem tego sam musiałem przejechać te 4500 km ( jako jedyny mialem przy sobie prawo jazdy), nie wydalismy kasy ponad stan. Na szczescie paszporty mialem predzej wlożone do schowka w aucie. A wracając do tematu.... na wszelki wypadek warto mieć dwie różne karty, zapas gotówki (jakby nie dzialal terminal), ubezpieczenie itd.... Są tez fajne karty prepaid EURO z WBK ale nie wiem jak one działają.