Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Macedonia - Góry Korab, ale nie Golem Korab

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 23.03.2014 13:06

Witam. Forum czytuje namiętnie od kilku lat, zawsze udało mi sie znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, ale tym razem niestety nie dałam sobie rady ;)
W sierpniu wybieram się na dwa dni w gory Korab. Planuje wejście na Golem Korab, ale oprócz tego potrzebuje czegos łatwego i krótkiego na "rozbieg" po dwóch dniach jazdy samochodem. No i problem w tym, że za nic nie mogę nic wykombinować. Myślałam o kanionie DLaboka Reka z wioski Zuznje, ale na moje oko to z 8 km dreptania w jedną stronę,w dodatku nie mam pojęcia, czy w ogóle dotrę do wodospadu, bo o tej porze roku może go nie być. Doradźcie coś, proszę. Będę tez wdzięczna za propozycję miejscowości, w której mogę się zahaczyć na te 2 noce. Zalezy mi na bliskości szlaków, czy w Nicpur cos znajdę? Namiot niestety odpada.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.03.2014 15:05

katja_24 napisał(a):Planuje wejście na Golem Korab, ale oprócz tego potrzebuje czegos łatwego i krótkiego na "rozbieg" po dwóch dniach jazdy samochodem.

W południowej części, również na granicy z Albanią znajduje się Krcin - podejście z Bituse, przy czym różnica wysokości: ok. 1200m.
Po drugiej stronie doliny rzeki Radika, czyli na wschód od Korabia, znajduje się Mavrovo, miły teren na włóczęgę w ramach rozruszania kosci, np. na Medenicę.

Przykładowe fotki znajdziesz w wątku o Macedonii: na dwóch ostatnich Mavrovo,
na siódmym Krcin, na ostatnim Mavrovo

Znajdziesz tam również fotki z innych rejonów Macedonii; niektóre góry warte grzechu. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 24.03.2014 10:49

Wielkie dzięki Wojtku :)
Czytałam Twoje relacje, ale fotki nie są podpisane, więc nie wiedziałam, co to za miejsca...
Możesz mi jeszcze podpowiedzieć, gdzie warto poszukać noclegu? Będziemy jechać z Suboticy, tam mamy poprzedni nocleg na trasie i nie chciałabym zbyt długo szukać bazy w górach. Chodzi mi tylko o przykładową miejscowość, nie namiar na konkretna kwaterę. Czy Mavrovi Anovi to ostatni dzwonek, czy znajdę coś bliżej Koraba?
Na summitposcie znalazłam info, że na Medenice idzie sie z Galicnika (ok 2,5 h pod górę), gdzies indziej,że mozna też z Mavrova. Nie orientujesz sie, jaki byłby czas podejścia? Nie ukrywam, że do Mavrova będę miała znacznie bliżej.
Planuje tez podejście na Magaro, ale tutaj znalazłąm chyba juz wszystko, co będzie mi potrzebne :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.03.2014 14:36

katja_24 napisał(a):Czytałam Twoje relacje, ale fotki nie są podpisane, więc nie wiedziałam, co to za miejsca...

Z przyjemnością poleciłbym Ci jeszcze góry Karadzica, leżące na południe od Skopje. Trzecia fotka na pierwszej stronie mojego macedońskim wątku przedstawia widok z trasy podejściowej na Solunską Glavę, a trzecia fotka tutaj - widok na sam szczyt.
Szczegóły trasy już w najbliższych odcinkach relacji - może się skusisz, skoro Cię góry pociągają.

katja_24 napisał(a):Możesz mi jeszcze podpowiedzieć, gdzie warto poszukać noclegu?

Tu Ci już nie pomogę - zdecydowanie preferuję dzikie noclegi. Najczęściej w samochodzie, a jeśli to niemożliwe, to w namiocie lub jakimś przygodnym, wolnostojącym obiekcie.

Pozdrawiam,
Wojtek
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 24.03.2014 15:42

Dzięki.
Twoją relacje z Macedonii śledzę na bieżąco. Zauważyłam, że preferujesz inny sposób spędzania urlopu niz my ;)
Oczywiście rozumiem, że w związku z tym nie rozglądałeś się za noclegiem, ale czy nie pamiętasz przynajmniej, jak wygladały miejscowości powyżej Mavrovi Anovi (Nicpur, Trnica, Brodec). Chodzi mi o to, czy ktoś tam żyje, czy to wioski zabite dechami, w których na pewno nie znajdę jakiegoś pokoju do przespania się po dniu w górach? nie szukam kurortów ani imprezowni, miejscowość może byc mała, byle to nie był odpowiednik naszego PGRu ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.03.2014 15:57

katja_24 napisał(a):Na summitposcie znalazłam info, że na Medenice idzie sie z Galicnika (ok 2,5 h pod górę), gdzies indziej,że mozna też z Mavrova. Nie orientujesz sie, jaki byłby czas podejścia? Nie ukrywam, że do Mavrova będę miała znacznie bliżej.

Mając samochód, warto się z Mavrovi przejechać do Galicnika. Ładne tereny. Ja szedłem z Galicnika, ale tam po prostu można się powłóczyć wszędzie, nawet bez ścieżek.

katja_24 napisał(a):Oczywiście rozumiem, że w związku z tym nie rozglądałeś się za noclegiem, ale czy nie pamiętasz przynajmniej, jak wygladały miejscowości powyżej Mavrovi Anovi (Nicpur, Trnica, Brodec). Chodzi mi o to, czy ktoś tam żyje, czy to wioski zabite dechami, w których na pewno nie znajdę jakiegoś pokoju do przespania się po dniu w górach? nie szukam kurortów ani imprezowni, miejscowość może byc mała, byle to nie był odpowiednik naszego PGRu ;)

Niestety, nie zwracałem na to uwagi.
Jakieś noclegi pokazuje na przykład na booking.com.

Pozdrawiam,
Wojtek
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 25.03.2014 10:20

Ceny noclegów z bookinga troche mnie przerażają, więc raczej poszukam na miejscu.
Dziekuję za pomoc Wojtku, chyba zdecydujemy sie na Medenice z Galicnika.
Pozdrawiam :papa:

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone