Witam
Nie dawno przerabiałem temat, więc mam nadzieję, że trochę pomogę.
Pierwsze zagadnienie to:
- czy masz ambicje bawić się w artystyczne fotografowanie?
- czy raczej ci zależy na dobrej jakości fotoreportażach (i czasem na jakimś fajniejszym ujęciu typu: piękny jeleń na tle zachodu lub śliczny robak.. itp.)?
Jeśli to pierwsze, to zdecydowanie polecam lustrzankę i tutaj radziłbym bez pośpiechu pozwiedzać trochę fora fotograficzne i poczytać. Pomoże ci to w uniknięciu niepotrzebnego wydatku na coś, co w efekcie okaże się dobrze "zareklamowanym" szajcem.
Z powyższego jednak wnioskuję, że bliższy jesteś drugiej opcji. Jeśli tak, to zdecydowanie polecam jedną z niżej wymienionych hybryd:
1. Canon S5 is (powyżej polecany); ma go moja siostra i jest to naprawdę kawał solidnego aparatu. Canony robią dość "ciepłe" i "pastelowe" zdjęcia. Oczywiście można je potem dowolnie "obrabiać" na kompie i zmienić "ciepło" na "zimno".. he he.
2. Fuji s6500 lub s9600 - b. dobre aparaty polecane przez większość forumowiczów. Kolorystyka naturalna.
3. Panasonic Lumix fz18 lub fz28 - świetna optyka, szeroki kąt (co nie każdemu się podoba, ale dla amatora jest super). W porównaniu z powyższymi, to kolorystyka "zimniejsza", co akurat mi się podoba. Poza tym b. "przyjazny" w obsłudze. Idealny do 'reportaży z wakacji". Dobra automatyka dla "przygłupów", ale zarazem szeroko rozbudowane możliwości manualne. Ja zdecydowałem się na fz18 i jestem b. zadowolony.
Mój Lumix reaguje na naciśniecie spustu migawki całkiem szybko!
4. Nikon D80 - nie wiele wiem, nie wiele czytałem, ale jest to jeden z b. polecanych na forach aparatów.
Oczywiście jest jeszcze kilka podobnych aparatów. Ale te w/w są według opinii wielu "fachowców" bardzo przyzwoitymi hybrydami.
Aha.. i bardzo ważne (z czego najpierw się śmiałem) jest to jak "leży w ręce".. he he .. W moim wyborze odegrało to znaczącą rolę.
Ceny tych aparatów wahają się od 1 do 1,5 tys zł., więc mógłbyś zainwestować w kilka "gadżetów", takich jak: filtry, obiektywy itp. Warto.
Tutaj masz fajną stronkę z opiniami użytkowników (dot. aparatów):
http://foto.recenzja.pl/recenzje.html
Życzę powodzenia w wyborze.
pzodro