napisał(a) Gazda » 25.04.2011 12:12
Witam serdecznie
W maju po raz kolejny jadę na Peljesac, do Orebic. Trochę się dziwię Waszym wyliczeniom i czarnym prognozom. Jadę ja z żoną i córką, oraz nasza przyjaciółka. Mieszkać będziemy w apartamencie 2+2+1 (dwie sypialnie, pokój dzienny z sofą i tarasem). Za tydzień wynajęcia apartamentu płacę 210 euro, czyli na moją rodzinę przypada 3/4 tej kwoty, co daje 157,5 euro. Jeżdżę oszczędnie, więc przewiduję zużycie paliwa na poziomie 6,5 litra. Mieszkam w Beskidzie Sądeckim, więc przez Presov i Budapest mam około 1200 km w jedną stronę. W obie strony + wycieczka do Dubrovnika, Ston i okolicznych wioskach przyjmę 3000 km. Zużyję 195 litrów paliwa. Pierwsze tankowanie tuż przed wyjazdem za 5,12 pln x 65l - 333 pln. Następne tankowanie na Chorwacji tuż za granicą z Węgrami - cena na złotówki 5,32... przyjmijmy 5,50 pln. Dwa tankowania w Chorwacji - 715 pln. Łącznie daje to 1048 pln, z czego 3/4 (jedną czwartą dokłada koleżanka) to 786 pln. Oczywiscie, trzeba doliczyć winiety na Słowacji i Węgrzech, oraz opłaty autostradowe na Chorwacji. Około 300 pln łącznie w obie strony, z czego na nas przypada 225 pln. Jak na razie mamy na naszą trzyosobową rodzinę:
apartament - 630 pln
podróż - 1011 pln
Jako że uwielbiam gotować, kupował będę ryby na targu, następnie je grillował, gotował zupę rybną, grillował kurczaki i chorwackie kiełbaski. Produkty na śniadania zabieramy z Polski (płatki, mleko, dżemy, masło, wodę mineralną). Oczywiście odwiedzimy konobę w Ston, pójdziemy na lody, popłyniemy na Korculę, pojedziemy do Dubrovnika. Z całą pewnością nie będziemy głodować, ani "ubogo żyć". Na pewno kupował będę domace wino, rakliję, i doskonałe piwo Karlovacko, gotowe sosy do spagetti (córka przepada za tym czymś), jak również dojrzewający ser. I zmieszczę się w 3000 pln za cały, siedmiodniowy pobyt.
Pozdrawiam i życzę udanej końcówki świąt