jackiller napisał(a):Co oferowane jest w Chorwacji... a może jakieś aquaparki, lunaparki ??
Jadran to aquapark w dzień a lunapark w nocy
Ale jeśli chcesz koniecznie do aquaparku , to możesz pojechać do Sveti Martin
jackiller napisał(a):Co oferowane jest w Chorwacji... a może jakieś aquaparki, lunaparki ??
Popiel napisał(a):...
piotrulex rodzinka przy granicy fajna sprawa!
W powrotnej drodze było ciężko (do tego burze) i z pewnością bym ich odwiedził.
Witam mam pytanie poraz pierwszy wybieram się z rodziną na chorwację w lipcu może doradzicie mi jakieś nie drogie noclegi,oczywiście bez wyżywienia,blisko plaży.Bardzo się zastanawiam czy na rodzinę 4osobową z przejazdem samochodem i noclegiem wystarczy nam na złotówki ok.7tys.pozdrawiamJeanette napisał(a):Chetnie podzielę się naszymi doswiadczeniami z zeszłego roku, ale równiez proszę o wyrozumiałość w tym roku chcemy wydatki mieć na mniej więcej tym samym poziomie co, w zeszłym.
Po kolei :
rodzina - 2 dorosłe osoby + troje dzieci 13, 10 i 7 lat
pobyt 2 tygodnie =13 noclegów - 700 eur + 42 klimatska
przejazdy sś podobnie jak u Ciebie Bahama (autostrady, benzyna, winiety)
ubezpieczenie - 300PLN
jedzenie - i tu proszę o zrozumienie - zabieramy ze sobą- wydatek przed wyjazdem rzędu 400 PLN (sosy, makarony, gotowe dania...)wędliny też
wydatki na miejscu na cały pobyt ok.500 EUR (bilety, wejściówki, i wszelkie przyjemności, przede wszytkim lody, Rumke Cola, piwko dla mamy i taty)
I chyba średnio to jest własnie ok.3000 PLN na tydzień.
Czyli można ale warunek, że stołujemy sie w domu - śn, obiad i kol.
Ale jak wiele innych osób, wolę poleżeć na plaży, popływać i zwiedzać, niż tracić czas i szukać konoby, żeby sie najeść. Z dziećmi to wcale nie jest takie łatwe.
Lijepe pozdrav
agusia1980 napisał(a):Witam mam pytanie poraz pierwszy wybieram się z rodziną na chorwację w lipcu może doradzicie mi jakieś nie drogie noclegi,oczywiście bez wyżywienia,blisko plaży.Bardzo się zastanawiam czy na rodzinę 4osobową z przejazdem samochodem i noclegiem wystarczy nam na złotówki ok.7tys.pozdrawiam
micglo napisał(a):Na początek można troche zaoszczędzić na samym pobycie - jesli skorzystacie z rezerwacji na www.adriatic.hr ....
Piotrek_B napisał(a):...więcej byś zaoszczędził na starcie szukając ofert bez pośredników
polecam swoj kod polecajacy: micgl1
jackiller napisał(a):Wracając do kosztów, subiektywnie na NIE !!
Ja może w kontekście rodziny z dzieckiem (2.5 roku)
Chciałem, w oparciu o wiedzę nabyta na tym forum, wyjechać pierwszy raz do Chorwacji z dzieciakiem. Wiek juz taki, że mozna mu cos "kazać" i dodatkowo taki, że liczą go już jako "prawie" (80%) dorosłego w wycieczkach samolotowych.
Ale niestety - odpuszczam temat CRO ze względu na stosunek jakości do ceny
Z dzieciakiem jest kilka determinantów
1) plaża
2) bliskość od plaży
3) podróż (czas)
4) przystosowanie miejsca pobytu dla dziecka (jak by mu się nagle odwidziało kąpanie codzienne w morzu)
5)... i inne
6) w ciemno - odpada. nie będę ryzykował tułaczki z dzieciakiem po dwu dniowej podroży w poszukiwaniu kwatery
i teraz kalkulacja
Droga
(Warszawa-Chorwacja-Warszawa) jakieś 3000km się uzbiera. Spalanie 12 l gazu. Cena 2 zł/l
Droga suma = 720 zł + opłaty
Myślę że skromnie 1000 zł
Nocleg
Spełniając warunki powyżej, przeglądając oferty biur z Adriatykiem w nazwie to ok 40-50E za dzień się uzbiera tak skromnie (wiem ze sa i po 20 ale nie o to chodzi)
14 dni * 45E * 4 zł = 2520zł
Pokarm
Przyjmując że trochę na śniadania wezmę z Polski a obiady w knajpach.
Ktoś w tym wątku napisał, że jadąc z dziećmi nie wyobraża sobie szukania codziennego knajpek... ja nie wyobrażam sobie stania nad kuchnią (akurat ja gotuję w rodzinie) a żona zmywania po mnie i tracenia na to pół, jak ze krótkiego z 2.5 rocznym dzieckiem, dnia.
"Normalny" obiad dla dwóch osób - 25E tak minimum (nie jakaś tam pizza) + poranne zakupy, pieczywo, napoje, pifko, lody, bilety wstępu... to czego nie wzięliśmy z PL...
Przyjmuje 40E dziennie na wszelakie wydatki
40E*14*4 = 2240zł
Proste koszty po zsumowaniu dają
5760 zł
Koszty te uznaję za absolutne minimum i znając życie o czymś zapomniałem (np: ew. noclegu po drodze) , ale potwierdza się to średnią 5-6 tysi za 2 tygodnie na rodzinę.
To w takim razie SORRY !!
Poza tym (tu się pewnie narażę) że jest to TYLKO Chorwacja... to co Ona mi możne za te pieniądze zaproponować ?? Fakt... widoki... ale one są wszędzie piękne. Równie piękne są w południowych Włoszech i na Sycylii, na Krecie, w Grecji kontynentalnej i innych wyspach greckich czy Turcji.
Wystarczy wejść do wyszukiwarki wczasów i dostaniemy kilkanaście (jak nie dziesiąt) wyników ALL INCLUSIVE i do tego samolotem gdzie w 3-4 godziny jesteśmy na miejscu, i nic nas nie obchodzi.
Nie forsuje tu niczego, ale uważam, że to porażka, ze człowiek jadąc autem tracąc 4 dni, mając dostęp do piaskownic (bo trudno to nazwać plażami)... tyle musi na to wybulic
Nie jest to korzystna oferta dla rodziny z dzieckiem IMHO. Śmigamy na wyspy greckie.
... ale "kochaj albo rzuć"
Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Jeśli chodzi o "kaucjowane" butelki, to rzeczywiście tylko tam, gdzie kupowaliśmy.
Wystarczy wejść do wyszukiwarki wczasów i dostaniemy kilkanaście (jak nie dziesiąt) wyników ALL INCLUSIVE i do tego samolotem gdzie w 3-4 godziny jesteśmy na miejscu, i nic nas nie obchodzi. (...)Śmigamy na wyspy greckie