Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lubuskie (Południowe) i Karkonosze - Anno Domini 2017

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 16.01.2018 21:25

Nefer napisał(a):Och, Ty, Sherlocku

... no to już nie mogę się doczekać - moje ulubione góry ... :) ...
Pozdrawiam.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 16.01.2018 23:08

słoma79 napisał(a):okolice MRU znam i bardzo lubię...ze świętej wojny...chyba jednak jestem stalowy :wink:

O tak, MRU jest super, a i okolica bardzo przyjemna :) .
Ja w sprawie "świętej" wojny nie mam zdania :wink: .

kmichal napisał(a):no to już nie mogę się doczekać - moje ulubione góry ... :) ...

Proszę zatem o trochę cierpliwości, teraz na trzy dni muszę wyjechać (niestety nie jest to wyjazd turystyczny...), a po powrocie (gdy już dokończę Lubuskie) będziemy zmierzać w kierunku Karkonoszy. :)

Pozdrawiam
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.01.2018 23:52

Nefer napisał(a):Polecam także północną część Lubuskiego z MRU, Łagowem i Międzyrzeczem.

Ja również. Do tego piękne i czyste jeziora. Jeszcze parę lat temu nad Jeziorem Lubikowskim spędzaliśmy rokrocznie przynajmniej po kilka dni :D .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 18.01.2018 08:26

Wracając do tematów militarnych; od rana przeczytałem takie INFO... :wink: ...
Pozdrawiam.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 25.01.2018 12:12

kmichal napisał(a):Wracając do tematów militarnych; od rana przeczytałem takie INFO... :wink: ...
Pozdrawiam.

Nic to, trzeba będzie Poznań koniecznie odwiedzić :) .

Przepraszam za przestój w relacji, ale nawarstwiło mi się trochę spraw prywatnych i zawodowych. :? Postaram się w przyszłym tygodniu ruszyć dalej :wink: .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 25.01.2018 12:28

Nefer napisał(a):Nic to, trzeba będzie Poznań koniecznie odwiedzić .

... teraz to już nie masz wyjścia - trzy nowe pojazdy czekają ... :wink: ...

Nefer napisał(a):Przepraszam za przestój w relacji, ale nawarstwiło mi się trochę spraw prywatnych i zawodowych. Postaram się w przyszłym tygodniu ruszyć dalej .

... po prostu - życie ... :roll: ...
Pozdrawiam.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 28.01.2018 20:57

No cóż sprawy rodzinne to priorytet . :mrgreen:

Relacja super i czekamy na góry. :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 09.02.2018 21:30

kmichal napisał(a):... po prostu - życie ... :roll: ...

21monika napisał(a):No cóż sprawy rodzinne to priorytet .

Niestety nawarstwiło się trochę problemów i przestój był dłuższy, niż zakładałem, ale oto i następny odcinek relacji. :wink:

18 sierpnia

Ten dzień śmiało możemy określić mianem – dzień „ż”. :) Tego właśnie bowiem dnia w planach, które – uprzedzę nieco fakty – z powodzeniem udało się zrealizować, mieliśmy dwa miasta na „ż”, czyli Żary i Żagań. Pogoda dopisywała, było ciepło, choć nieupalnie, czyli bardzo dobre warunki do peregrynacji. :)

Na pierwszy ogień poszły Żary. Zaparkowaliśmy na dużym bezpłatnym parkingu nieopodal starostwa powiatowego i Powiatowego Urzędu Pracy, właściwie pod murem Pałacu Promnitzów i zamku Dewinów-Bibersteinów.
https://www.google.pl/maps/@51.6404728, ... 312!8i6656

I właśnie w pierwszym rzucie na te właśnie budowle spojrzeliśmy. Spojrzeliśmy tylko z zewnątrz, gdyż większa część tego kompleksu zamkowo-pałacowego jest zrujnowana. :? Podobno są plany, by zrobić tam w jednej części muzeum, a w drugiej - hotel i ekskluzywne centrum handlowe. Obecnie przy tej części starszej (zamkowej) działa jakaś restauracja, ale poza tym jest to raczej w kiepskim stanie.

Rezydencja w Żarach składa się z dwóch wyraźnie różniących się części: średniowiecznego zamku wybudowanego w połowie XIII wieku przez Albrechta Dewina i przebudowanego w XVI wieku przez Hieronima Bibersteina na renesansowy pałac oraz osiemnastowiecznego pałacu zbudowanego przez ród Promnitzów w pierwszej połowie XVIII wieku. Dzieje tego kompleksu w późniejszych latach były bardzo burzliwe, było to m.in. pruskie więzienie, a w części pałacowej różne urzędy pruskich władz. W czasie II wojny światowej budynki bardzo nie ucierpiały, ale niestety po wojnie rozpoczęła się ich powolna dewastacja.

palac.JPG

palac1.JPG

palac2.JPG

palac3.JPG

palac4.JPG

Z okolic pałacu ruszyliśmy w kierunku kościoła Podwyższenie Krzyża Świętego, mijając m.in. takie pięknie zdobione kamieniczki.

kamieniczki.JPG

Potem doszliśmy do rzeczonego kościoła, niestety, jak to bywa zamkniętego. Historia kościoła i klasztoru sięga roku 1264, kiedy to do miasta zostali sprowadzeni franciszkanie i rozpoczęli budowę kościoła oraz klasztoru. Kościół miał wtedy wezwanie św. Barbary. Wybudowano także kaplicę św. Anny (w drugiej połowie XV wieku). W połowie XVI wieku kościół i klasztor spłonęły. Wtedy też franciszkanie opuścili Żary i dopiero w pierwszej połowie XVIII wieku kościół został odbudowany w stylu barokowym. Ufundowano też nowy dzwon, działający do dzisiaj. W późniejszych latach kościół był wielokrotnie przebudowywany i utracił swój barokowy styl. Chyba jedynie w wieży, tak mi się przynajmniej zdaje, można dostrzec ten barokowy ryt.
Bardzo przyjemne jest też bezpośrednie otoczenie kościoła. Z jednej strony graniczy on bowiem z dawnymi (i dobrze się teraz prezentującymi) murami miejskimi. Teren kościelny jest też ładnie zadbany, z przystrzyżoną trawką, przyjemnym cieniem. Ostatnie zdjęcie w tym odcinku, to właśnie te mury miejskie, ale widziane już nie z terenu kościelnego, tylko z drugiej strony.

kosciol.JPG

kosciol1.JPG

kosciol2.JPG

mury.JPG

Z kościoła ruszyliśmy najpierw wzdłuż murów, a później ładnym i bardzo przyjemnym deptakiem w kierunku ratusza i rynku, ale o tym już w następnym odcinku. :wink:

Cdn. :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.02.2018 21:57

Nefer napisał(a):ale oto i następny odcinek relacji.

... no to ruszamy dalej ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 09.02.2018 22:27

kmichal napisał(a):... no to ruszamy dalej ... :wink: ...

Mam nadzieję, że jakoś pójdzie :wink: .
A Ty chyba ruszasz zaraz w ciepłe kraje, bo u Was się ferie teraz zaczęły :) :?: .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.02.2018 22:32

Nefer napisał(a):A Ty chyba ruszasz zaraz w ciepłe kraje, bo u Was się ferie teraz zaczęły

... czy aż takie ciepłe to się okaże ... :roll: ... wylot we wtorek ... :lol: ...
Pozdrawiam.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 10.02.2018 12:40

Dobrze, że był przestój, bo przynajmniej nie musiałam zbyt dużo nadrabiać :wink:

Co do lubuskiego to rzeczywiście zgadzam się z przedmówcami- Łagów jest super, MRU też.

A Bytom Odrzański to mi już parę lat chodzi po głowie, tylko, że na jednodniową wycieczkę to od nas trochę daleko :roll:

Czekam na te Karkonosze, które w zeszłym tygodniu widzieliśmy w wersji białej :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.02.2018 20:12

18 sierpnia cd

Nadal jesteśmy w Żarach i idziemy deptakiem w kierunku rynku. Jest bardzo przyjemnie i spokojnie. Na deptaku znajdują się różne punkty usługowe, w tym także knajpki. Zatrzymujemy się w jednej z kawiarni i konsumujemy całkiem dobre lody oraz kawę.

deptak.JPG

deptak1.JPG

I ruszamy dalej. Na deptaku natykamy się na taki „muzyczny” pomnik.

Wodstok.JPG

Jest to pomnik upamiętniający Przystanek Woodstock, który sześć razy odbył się właśnie w Żarach. Nie jest to zresztą jedyny „muzyczny” pomnik w Żarach. Na rynku znajduje się bowiem ławeczka-pomnik upamiętniająca Georga Philippa Telemanna, wybitnego skrzypka i kompozytora epoki baroku.

muzyk.JPG

Docieramy na rynek. Nie jest on może tak piękny, jak ten w Bytomiu Odrzańskim, ale i tak jest całkiem przyjemnie. Centralne miejsce na rynku zajmuje ratusz. Nie jest on taką perełką architektoniczną, jak np. ten w Zamościu, ale i tak prezentuje się ładnie. Ratusz pochodzi z przełomu XIV i XV wieku. Później był wielokrotnie przebudowywany. Z pierwotnego wystroju posiada renesansowy portal ozdobiony dwudziestowieczną mozaiką. Pierwotnie miał on wieżę drewnianą, która w początkach XVIII wieku została zastąpiona przez wieżę murowaną. Na rynku (na tyłach ratusza) można też zobaczyć starą studnię z bazyliszkiem.

ratusz.JPG

rynek1.JPG

rynek.JPG

rynek2.JPG

Na wschód od rynku położony jest najciekawszy i najstarszy obiekt sakralny w Żarach, kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa. I ku niemu właśnie skierowaliśmy nasze dalsze kroki. Kościół farny w Żarach zaczęto wznosić w początkach XIII wieku, prawdopodobnie około 1207 roku. Romańska, a później gotycka budowla przez około trzysta lat była rozbudowywana do swoich obecnych rozmiarów. Kościół ukończono w XVI wieku. W 1524 r. stał się świątynią ewangelicką i był nią do 1945 roku. Kościół uległ znacznemu zniszczeniu w czasie alianckiego nalotu w kwietniu 1944 roku i został odbudowany dopiero w latach 1975–1984. Niestety był zamknięty :? i nie mieliśmy możliwości zobaczyć go wewnątrz. Ale i z zewnątrz prezentuje się bardzo imponująco. Jego rozmiar niewątpliwie robi wrażenie. :wink: Uwagę zwraca też piękny i zdobny portal przy wejściu do kościoła.

kosciol.JPG

kosciol1.JPG

kosciol2.JPG

kosciol3.JPG

W kolejnym odcinku parę jeszcze obrazków z Żar i ruszymy w stronę Żagania :papa: .
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.02.2018 20:39

kmichal napisał(a):... czy aż takie ciepłe to się okaże ... :roll: ... wylot we wtorek ... :lol: ...

Dobrze będzie, najważniejsze, że urlop przed Tobą. :)

ruzica napisał(a):Czekam na te Karkonosze, które w zeszłym tygodniu widzieliśmy w wersji białej

Jeszcze chwilę Was pomęczę Lubuskiem :wink: , ale Karkonosze już też się zbliżają :) .

Pozdrawiam :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.02.2018 22:04

Nefer napisał(a):W kolejnym odcinku parę jeszcze obrazków z Żar

... fajnie tak pospacerować bez zbędnego pośpiechu ... :) ...

Nefer napisał(a):najważniejsze, że urlop przed Tobą.

... o tak - już nie mogę się doczekać, zdecydowanie się przyda ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska