napisał(a) Idzik » 20.07.2010 00:13
serciu napisał(a):Idzik napisał(a):serciu napisał(a):dzięki za radę postaramy się w takim razie wczesniej wyjechać
a poza Budapesztem jakieś korki jeszcze nas czekają?
jak jest na granicy węgiersko-chorwackiej?
Trzeba się uśmiechnąć - dowód osobisty pokazać i "Dobrodosli u Hrvatsku"
Raczej nie powinno byc już korków -mówie tu o Zagrzebiu (bo bedziecie ok 12 najwczesniej).
aaa i bym zapomnial o SLowacji!!! tam są roboty miedzy Barlinkiem a Presovem bodajże- zwężenia oraz gdzieniegdzie ruch wahadlowy ale to 1-2postoje. 2ga sprawa Autostrada slowacka 6e (lub 26pln) - lub równolegle bezplatna krajówka.
wlasnie zamierzamy skorzystać z ów bezpłatnej krajówki
ponieważ będziemy mieć na pokładzie znawców słowacji
a jak Węgry? jakieś ciekawe miejsca na postój polecacie?
gdzie lepiej tankować? macie jakieś stacje godne ze względu na cenę w stosunku do jakości
Co do jakości LPG (bo na takim jeżdze ...) to na większości lub na części stacji AGIP , Aviaa jest LPG w miare dobrej jakości. Jak zatankowalem na stacji u ziomka (na nawigacjach np Igo 8-stacje widoczne jako AUTOGAS) to lekko strzelalo, nie ma takich osiągów ale zawsze to lepiej niż zatankować unas pod marketem).
Barlinek to mi krąży po glowie i to jest związane z PLN Polski
Co do noclegu- --> Ostatnio nocowaliśmy w Balatonlette czy cuś albo 2-3km wczesniej ale też na B
w samochodzie, na krzywy ryj a obok rumuncy chrapiąc. Ceny takich noclegów-na kampingu dla 4osób w 1namiocie to 7000FORINTÓW!!! (100forintów=1,5pln)
PS. Co do paliwa to mogę się wypowiedzieć co do LPG!
Postoje: - Barwinek , Koszyce, Miszkolc, Balaton ...przystanki Autostradowe
nad Balatonem mozna się odświeżyć
na Węgrzech to innych polecanych pkt-ów nie mam- są jeszcze niedaleko EGER, TOKAJ ale to sie klóci z szybkim dotarciem do chorwacji.
Polecam np TOKAJ (szeroka gama dobrych win) do zwiedzania , odpoczynku i zjedzenia Gulaszu
w drodze powrotnej (Albo w drodze na chorwacje się zaopatrzeć-wina,piwa-bo wiadomo pogranicznycy sprawdzają czy ilość dowodów osobistych się zgadza z ilością osób w samochodzie-i ostatnio się śmieją na widok paszportu).