Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lubin - Sveti Filip i Jakov

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
player07
Globtroter

Postnapisał(a) player07 » 06.06.2010 09:05

Witam wszystkich 8)
9 godzin temu wróciliśmy z Cro, gdzie byliśmy przez 2 tygodnie. My, czyli 7 osób:

Artur (czyli ja):
Obrazek

Ania (moja żona):
Obrazek

Kinga (moja siostra):
Obrazek

Była z nami również rodzina Ani, czyli tato, mama, siostra i brat. Jechali drugim samochodem, mieszkali w osobnym apartamencie. Dlatego w relacji skupię się na naszej trójce.

Pozdrawiam i postaram się jeszcze dzisiaj wieczorem napisać pierwszą część z naszego wyjazdu :)
Aneta.K
Cromaniak

Postnapisał(a) Aneta.K » 06.06.2010 09:07

Zasiadam w pierwszym rzędzie i czekam co było dalej :wink:
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 06.06.2010 10:39

Z przyjemnością usiądę obok Anety.K i poczekam na dalszy ciąg :D
Kacper111
Cromaniak

Postnapisał(a) Kacper111 » 06.06.2010 10:42

czekamy na dalszy ciąg
ArletaPrzemek
Globtroter

Postnapisał(a) ArletaPrzemek » 06.06.2010 10:59

witam i zapisujemy się do czytania (znajoma okolica)
Leszek W
Cromaniak

Postnapisał(a) Leszek W » 06.06.2010 12:09

Witam! Chętnie poczytam , co tam w Chorwacji w tym roku nowego! 8)
Aneta.K
Cromaniak

Postnapisał(a) Aneta.K » 06.06.2010 12:28

piotrf jak już tak siedzimy w tym pierwszym rzędzie to fajnie będzie posiedzieć przy popcornie i czekać :wink:

Obrazek
Adam.B
Cromaniak

Postnapisał(a) Adam.B » 06.06.2010 12:39

Aneta.K napisał(a):piotrf jak już tak siedzimy w tym pierwszym rzędzie to fajnie będzie posiedzieć przy popcornie i czekać :wink:

Obrazek

:D :D
Aneta.K
Cromaniak

Postnapisał(a) Aneta.K » 06.06.2010 12:44

Adaś siadaj obok Nas i też sie załapiesz na popcorna :wink:
player07
Globtroter

Postnapisał(a) player07 » 06.06.2010 19:06

Dzień wyjazdu.

Na ten dzień czekaliśmy od kilku tygodni, aby nie powiedzieć miesięcy. 2 tygodnie odpoczynku od pracy, szkoły i... deszczowej pogody.
Mieliśmy zaplanowaną każdą godzinę tego dnia:
1. Pobudka około 5 rano.
2. Pakowanie do auta wcześniej przygotowanych bagaży.
3. Odwiedzenie najbardziej przeżywających ten wyjazd osób: babć i dziadków :wink:
4. Popołudniowa drzemka (około 4 godzin).
5. Przyjazd do nas mojej siostry.
6. Przed 20 wyjazd i wstąpienie po teściów.
7. O 20 wyjazd na 2 auta w kierunku Cro.
Wszystko udało się zrealizować w 100 procentach. Najwięcej obaw miałem o swój sen w nocy i popołudniu przed wyjazdem. Emocje robiły swoje, ale o dziwo mogłem spać.

Nawigacja z Automapą, przy której ustawieniu przy pomocy google maps, forum z radami jak ominąć płatne drogi w Słowenii i 20 punktów przelotowych, nie miała wyjścia i spisywała się bez zarzutów.

Założenia przy wyborze trasy miałem takie:
1. Jechać przez Czechy, Austrię, Słowenię.
2. Jechać jak najwięcej autostradami.
3. Ominąć płatne drogi w Słowenii.

Trasa przebiegała następująco:
Lubin - Legnica - Zgorzelec - Zawidów - Liberec - Praga - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - autostrada A1 do zjazdu Zadar II - Sukosan - Sveti Filip i Jakov

Czytając forum przed wyjazdem, założyłem, że droga powinna zająć od 14 do 17 godzin. Jechaliśmy na 2 samochody i ja z teściem byliśmy jedynymi kierowcami. Bałem się czy wytrzymamy całą drogę bez żadnego przystanku na spanie. Zdziwiłem się, że poza 3 minutowym kryzysem między Libercem a Pragą, wytrzymałem całą drogę bez problemu. Co więcej, po przyjeździe położyłem się spać dopiero wieczorem, około 23. Skoro tak świetnie zniosłem nocną jazdę, wiem jak planować następną wizytę w Cro :lol: a wiem, że na pewno tam wrócę.

Zatrzymywaliśmy się tylko na wizytach w wykafelkowanych, kwadratowych pomieszczeniach na stacjach benzynowych, z wejściem głównie od tyłu :lol: i na tankowaniu. Z tym ostatnim to przyznam, że jestem bardzo zdziwiony dość niskim zapotrzebowaniem swojego Mondi, na paliwo. Przynajmniej ja tak oceniam wynik (zależy od odcinka między "cpn-ami") na poziomie 7,8 - 8,4 l/100 km przy pełnym bagażniku, 3 osobach w środku i silniku 2,5 V6 i 170 KM.

Wyjazd o 20. O 22 w Zawidowie wyjeżdżaliśmy z Polski, przed północą byliśmy w Pradze, o 3 w Wiedniu, przed 5 wjechaliśmy do Słowenii, przed 7 byliśmy w Chorwacji, a o 10:30 ukazał nam się taki widok:
Obrazek
Leszek W
Cromaniak

Postnapisał(a) Leszek W » 06.06.2010 20:40

Uwielbiam ten widok z ostatniej fotki: po lewo mój ukochany Vinjerac(4 razy tam byłem), po lewej Seline i Starigrad-Paklenica. Czy w tym miejscu był o tej porze roku efekt wjazdu do innej strefy klimatycznej?
player07
Globtroter

Postnapisał(a) player07 » 07.06.2010 04:41

Był efekt, ale nie taki jakiego spodziewałem się po czytaniu dziesiątek relacji. Zatrzymaliśmy się przed górami, a później dopiero z drugiej strony już przy samym morzu. Różnica w temperaturze była znaczna, moim zdaniem 7-8 stopni. Chmury były po obu stronach, ale po przejeździe przez tunele, słońce zaczęło przebijać się przez chmury.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.06.2010 10:47

Aneta.K napisał(a):Adaś siadaj obok Nas i też sie załapiesz na popcorna :wink:

Wystarczy dla mnie :?: :wink:
trinity
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trinity » 07.06.2010 10:53

trasę już poznałam i widzę, że droga bez problemów :D
a teraz zasiadam i czekam na przebieg wydarzeń :wink:
sroczka66
Cromaniak

Postnapisał(a) sroczka66 » 07.06.2010 11:04

Też sie piszę na czytanie :wink: i oglądanie
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies