Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lubin - Sveti Filip i Jakov

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
morto15
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morto15 » 11.06.2010 16:53

A ile płaciliście za apartament przed sezonem? :?:
player07
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) player07 » 12.06.2010 10:52

Apartament 3-osobowy, razem z ubezpieczeniem, wyniósł nas około 30 Euro za dzień.

Opis drogi na punkt widokowy, specjalnie dla Bolo :lol:
Teoretycznie można dojechać tam samochodem, ale od cmentarza droga jest szutrowa, z dość dużą ilością kamyczków, a wygląda tak:
Obrazek
Możesz spróbować zostawić samochód koło cmentarza i dalej pieszo. Tutaj już w większości jest płasko, a spacerek miałby około 1,5 km.
Przygotowałem specjalną mapkę z najłatwiejszą drogą:
Obrazek

Zjazd z głównej drogi (jadąc w kierunku Biogradu) następuje w lewo za przystankiem autobusowym (tam, skąd wyjeżdża samochód):
Obrazek

Skręt z drogi asfaltowej za ruinam domu:
Obrazek

Na tym skrzyżowaniu:
Obrazek

Cmentarz:
Obrazek
ArletaPrzemek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArletaPrzemek » 12.06.2010 12:33

opis trasy do pkt widokowego całkiem fajny i BARDZO szczegółowy z pewnością każdy tam teraz już trafi.

pozdrawiam i czekamy na kontynuację 8)
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 13.06.2010 19:41

player07 napisał(a):Opis drogi na punkt widokowy, specjalnie dla Bolo :lol:
Teoretycznie można dojechać tam samochodem, ale od cmentarza droga jest szutrowa, z dość dużą ilością kamyczków, a wygląda tak:

player07 Rewelka, bardzo dziękuję za pomoc i fachowy opis napewno skorzystamy w sierpniu. Pozdrav :wink:
PS. no i czekamy z niecierpliwością na c.d. relacji
player07
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) player07 » 18.06.2010 09:45

Kontynuuję relację po tygodniowej przerwie.

Dzień czwarty

W poniedziałek czekała nas przymusowa wycieczka do Biogradu, w celu wymiany Euro na Kuny.

Koniecznie chciałem zobaczyć jak wygląda na dziko brzeg morza i pojechaliśmy w pierwszej kolejności kilka km za Biograd i dotarliśmy do morza:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na kamieniu pozowała jaszczurka:
Obrazek

Po krótkiej wizycie nad morze, pojechaliśmy poszukiwać kantoru. Przy głównej ulicy Biogradu znaleźliśmy jeden, w którym był kurs 7,15 Kuny za Euro. W Polsce kurs był około 4 zł za Euro, więc Kuna wychodziła +/- 0,55 zł.
Te wszystkie obliczenia są po to, aby zacząć temat, który mnie najbardziej interesuje: CENY W SKLEPACH.
Przed wyjazdem do Cro, przeglądałem dojść często forum i czasem przerażały mnie podawane ceny w przeliczeniu na złotówki, np. Pepsi 2l - 8-9 zł, Chleb (pomijam, że opinie o jego smaku, dały mi do myślenia czy w ogóle kupować tam pieczywo) - 7-8 zł.

Podaję przykładowe ceny z marketu Mercator:
Chleb 650 g - 7,35 Kuny = 4 zł
Banany 1 kg - 7,47 Kuny = 4 zł
Cytryny 1 kg - 12,90 Kuny = 7 zł
Młode ziemniaki 1 kg - 6,97 Kuny = 4 zł
Ogórki 1 kg - 8,90 Kuny = 5 zł
Fanta 2 l - 9,99 Kuny = 5,50 zł
Woda mineralna Jana 1,5l - 4,99 Kuny = 2,5 zł
Woda mineralna Izvorska 1,5l- 3,67 Kuny = 2 zł
Woda cytrynowa Jana 1,5l - 7,45 Kuny = 4 zł
7 day's - 3,25 Kuny = 2 zł
Piwo Karlovacko 0,5l - 5,59 Kuny = 3 zł
Piwo Karlovacko 1l - 12,47 Kuny = 6,5 zł
Piwo Ożujsko 1l - 11,49 Kuny = 6 zł

Chleb 650 g w miejscowej piekarni - 5,80 Kuny = 3 zł

Patrząc na te ceny, ne widzę jakiejś wielkiej różnicy między turystycznymi miejscowościami w Polsce a Cro. Nie wiem kto i po co straszy cenami w Chorwacji, ale dzięki takim ludziom byłem miło zaskoczony w sklepach :wink:
Oczywiście muszę zdementować plotki o słonej wodzie mineralnej i twardym, nie do zjedzenia chlepie:
1) woda mineralna jak woda mineralna
2) tak dobrego chleba jak w Cro, w Polsce dawno nie jadłem.
Kazimierz
Podróżnik
"Croatia"

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazimierz » 18.06.2010 12:01

Artur wielkie dzięki za info. Ja też się wybieram pod koniec czerwca do tego właśnie ośrodka.Jak możesz napisz jeszcze jak z wyposażeniem kuchennym./ czajnik,łyżeczki,noże czy jest może ekspres do kawy itp/. Możesz pisać na priva; adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :D :D
player07
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) player07 » 19.06.2010 08:27

Kaziemierzu, sprawdź pocztę;-)
artekkavs
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artekkavs » 19.06.2010 11:51

We wrześniu również wybieram sie do tej miejscowości, tylko do hotelu alba. Byłbym wdzięczny o przekazanie wszystkich pomocnych wskazówek. Co zwiedzać, gdzie jechać itd.
Jadę również z żoną Anią :D i 9 miesięcznym synkiem. Podaje maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

z góry dziękuje za wszelkie rady.
player07
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) player07 » 19.06.2010 12:04

Widzę, że ne tylko masz żonę Anię, ale również takie samo imię jak ja :lol: Hotel Alba jest na terenie tego ośrodka, gdzie byłem. We wrześniu chcielbyśmy wrócić chociaż na kilka dn do Cro, może tym razem wyspa Pag lub Senj, ale tylko i wyłącznie we 2 pary, aby zredukować koszty podróży za ten krótki wyjazd. Jednak nie znaleźliśmy jeszcze chętnych :cry:
Gdzie jechać? Hmm... Do Twojego wyjazdu na pewno skończę relację, a tam będziesz miał wszystkie miejsca w jakich byłem. Na pewno polecam punkt widokowy, do którego masz mapkę.
Następną część z wyjazdu do Zatonu i wyspę Pag, planuję opisać w poniedziałek, więc cierpliwości :wink:
Kazimierz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazimierz » 19.06.2010 15:03

sprawdziłem i dzięki za informacje.Na pewno się przydadzą. :)
artekkavs
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artekkavs » 19.06.2010 18:18

No właśnie Artur i Ania :D
CZekam w takim razie na twoją relacje z niecierpliwością.
A propos cen żywności to jeżeli pamiętasz napisz po ile w Cro jest ser żółty.
Czy są w pobliżu sv filip i jakov jakieś ciekawe plaże gdzie można by było z dzieciakiem się popluskać ?
Kazimierz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazimierz » 20.06.2010 07:47

Pisz wszystko co się może przydać w podróży. :la:
player07
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) player07 » 21.06.2010 18:42

Dzień piąty

Praktycznie każdy dzień, w którym nie jechaliśmy na wycieczkę, spędzaliśmy podobnie.
Budziliśmy się około 8, wizyta w sklepie po świeże pieczywo, śniadanie i około 10 na kort.
Obrazek

Celowo napisałem, że szliśmy na kort, a nie, że szliśmy grać w tenisa :lol:
Obrazek

2-3 godziny, wymieniając się, na korcie. Następnie szybki prysznic i na plażę.
Na plaży również 2-3 godziny poświęcone na opalanie, granie w siatkówkę na boisku i moczenie się w wodzie. Niestety, woda była jeszcze chłodna, miała około 20 stopni (dzisiaj jak sprawdzałem ma 24 stopnie :x ). Już wiem, że następny urlop w Cro zaplanuję najwcześniej od około 10 czerwca.
Dziewczynom chłodna woda, nie przeszkadzała i praktycznie codzienne były w wodzie.
Obrazek

Plaża jak na warunki Chorwackie, była bardzo przyjazna. 5-6 metrów szerokości i drobne kamyczki. Łagodne wejście do wody, ale 4 metry od brzegu zaczynały się spore kamienie, a między nimi pełno jeżowców. Pas kamieni miał 3 metry, a dalej znowu drobne kamyczki. Woda oczywiście czysta, zachęcała do nurkowania.
Obrazek

Błędem był zakup plastikowych płetw, jedna pękła już przy pierwszej wizycie w wodzie, a raczej kontakcie z kamieniem.
Rada: płetwy tylko gumowe.
Jak już nie ma się płetw, zawsze można zrobić fotki na kamieniu, który jakby specjalnie po to był tam ustawiony :wink:
Obrazek
Obrazek

Około 16 wracaliśmy do domku zjeść obiad. Krótki odpoczynek i na kort. Wieczorem obowiązkowy spacer brzegiem morza na lody i zbieranie muszelek :wink:
Obrazek

Jak widać po koszulce, Kinga polubiła Cro :)
Obrazek

Nam podobał się widok na wyspy, nawet ne zauważyliśmy, że ktoś w nas wycelował obiektyw :wink:
Obrazek
artekkavs
Turysta
ehh, przyjemnie sie czyta.

Nieprzeczytany postnapisał(a) artekkavs » 21.06.2010 18:55

szkoda tylko ze tak mało...
Czy wiesz moze jakie warunki sa w hotelu alba (czy jest np. lodówka)?
player07
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) player07 » 21.06.2010 19:36

O hotelu Alba nie wiem nic. Byłem tam tylko w recepcji.
Mało? Powiedz, co jeszcze chciałbyś mieć opisane, może podołam Twojej prośbie :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Lubin - Sveti Filip i Jakov - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies