Kontynuuję relację po tygodniowej przerwie.
Dzień czwarty
W poniedziałek czekała nas przymusowa wycieczka do Biogradu, w celu wymiany Euro na Kuny.
Koniecznie chciałem zobaczyć jak wygląda na dziko brzeg morza i pojechaliśmy w pierwszej kolejności kilka km za Biograd i dotarliśmy do morza:
Na kamieniu pozowała jaszczurka:
Po krótkiej wizycie nad morze, pojechaliśmy poszukiwać kantoru. Przy głównej ulicy Biogradu znaleźliśmy jeden, w którym był kurs 7,15 Kuny za Euro. W Polsce kurs był około 4 zł za Euro, więc Kuna wychodziła +/- 0,55 zł.
Te wszystkie obliczenia są po to, aby zacząć temat, który mnie najbardziej interesuje: CENY W SKLEPACH.
Przed wyjazdem do Cro, przeglądałem dojść często forum i czasem przerażały mnie podawane ceny w przeliczeniu na złotówki, np. Pepsi 2l - 8-9 zł, Chleb (pomijam, że opinie o jego smaku, dały mi do myślenia czy w ogóle kupować tam pieczywo) - 7-8 zł.
Podaję przykładowe ceny z marketu Mercator:
Chleb 650 g - 7,35 Kuny = 4 zł
Banany 1 kg - 7,47 Kuny = 4 zł
Cytryny 1 kg - 12,90 Kuny = 7 zł
Młode ziemniaki 1 kg - 6,97 Kuny = 4 zł
Ogórki 1 kg - 8,90 Kuny = 5 zł
Fanta 2 l - 9,99 Kuny = 5,50 zł
Woda mineralna Jana 1,5l - 4,99 Kuny = 2,5 zł
Woda mineralna Izvorska 1,5l- 3,67 Kuny = 2 zł
Woda cytrynowa Jana 1,5l - 7,45 Kuny = 4 zł
7 day's - 3,25 Kuny = 2 zł
Piwo Karlovacko 0,5l - 5,59 Kuny = 3 zł
Piwo Karlovacko 1l - 12,47 Kuny = 6,5 zł
Piwo Ożujsko 1l - 11,49 Kuny = 6 zł
Chleb 650 g w miejscowej piekarni - 5,80 Kuny = 3 zł
Patrząc na te ceny, ne widzę jakiejś wielkiej różnicy między turystycznymi miejscowościami w Polsce a Cro. Nie wiem kto i po co straszy cenami w Chorwacji, ale dzięki takim ludziom byłem miło zaskoczony w sklepach
Oczywiście muszę zdementować plotki o słonej wodzie mineralnej i twardym, nie do zjedzenia chlepie:
1) woda mineralna jak woda mineralna
2) tak dobrego chleba jak w Cro, w Polsce dawno nie jadłem.