MWN napisał(a):Jak pojedziesz rano przez Polskę i kawałek dróg lokalnych na początku w Czechach przejedziesz sprawnie i szybko. Przez Boboszów oczywiście, bez sensu przez Sośnicę. Od Mohelnic masz już dwupasmówkę. Tam też na kupisz bez problemu winietę. Przez Słowenię nie próbuj omijać autostrad, bo chyba nie planujesz jazdy na 3 dni.
Ja tak jeżdżę i żyję! Pozdrawiam i szerokiej drogi.
walp napisał(a):Na ostatnim, czyli Vrgorac. Następnie przez mieściny Dusina, Staševica dojeżdżasz do Jadranki, czyli drogi nr 8 w okolicy Ploče. Stamtąd możesz wziąć prom, lub pojechać lądem, ale ja polecam drugą opcję, niezapomniane widoki, wrażenia.
AdamBeata napisał(a):Kilka dni temu wróciłem z Chorwacji, dokładnie z Peljesaca. Oczywiście to moja trasa ale wydaje mi się optymalna.
Z Wrocławia na kłodzko i Międzylesie. Za granicą czeską na Crvena Voda i potem trasą 11 aż do drogi 43, przez Stity, Lanskorun i Svitavy do Brna.
W Brnie cały czas na Wiedeń. Odcinek 20 km płatnej drogi od Brna w stronę Mikulova omijam zjazdem nr 9 na Rajhrad i wzdłuż płatnej ekspresówki do Pohorelic.
W Pohorelicah spowrotem na ekspresówkę i do Mikulova. Śmiesznie prosto można zaoszczędzić na czeskiej winietce, która na 30 dni kosztuje 440 koron. Wolę to dołożyć następnym razem do Słoweńskiej.
Przed granicą ostatni LPG na Shellu po lewej stronie, cena 18,20 koron.
W Austrii to oczywiście Wiedeń i Graz. Dla gazowników jest stacja przed Grazem za zjazdem Pinkafeld kolejny na stację nazywa się Loipersdorf, cena ok. 0.85e.
Winiety kupiłem na BP zaraz za granicą, od razu dwie po 10 dni. To bardziej opłacalne. Potem jak kto woli.
Ja w pierwszą stronę nie brałem winiety na Słowenię bo jechałem do Ljubljany do znajomych na kilka dni i jechałem do Słowenii od strony Klagenfurtu małą górską drogą.
Serpentyny masakryczne ale widoki były.
Jednak powiem szczerze następnym razem biorę winietę na Słowenię na całe 30 dni bo trochę za bardzo ręce mnie bolały po górskich serpentynach.
bargoo napisał(a):jak się ma wysiłkowo skierowanie do Ploce - prom - Trpanij (60 minut) w porównaniu do drogi lądowej. Cel - Orebic.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi