Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Cro jest lepiej niż myślałem.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 09.07.2005 15:42

Byłem w Omisiu tam z gazem nie ma problemu.Na autostradzie też mają gaz zwłaszcza między Bosilievem a Splitem, natomiast między Bosilievem a granicą zauważyłem tylko jedną ,jadąc w stronę Splitu - koło Karlovca.
A w ogóle autostrada super.
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 09.07.2005 21:38

jak cenowo z gazem i co zaraz koło granicy ze słowenią??
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 09.07.2005 22:24

swiniakk napisał(a):jak cenowo z gazem i co zaraz koło granicy ze słowenią??

Cena 3,05HRK(około1,75-1,8 zł).Ja nie widziałem przy autostradzie dopiero około Karlowac(ale tylko w tamtą stronę).Podobno jest w Zagrzebiu nie jedna stacja ,ale komu by się chciało tam zjeżdżać. Jadąc ze Splitu autostradą od razu pierwsza i druga stacja po obu stronach ma LPG ,póżniej trochę przerwy i znowu coś jest,Trzeba się patrzeć czy mają butle bo nie wszędzie pisze wcześniej, że mają "PLIN". LPG jest np.między Splitem a Trogirem dwa razy,za Trogirem od razu też jest,za Omisiem 30km stronę Makarskiej zjężdża się 2km w stronę gór(Baśka Woda)
Na jednej ze stacji dostałem ulotkę z adresami: www.proplin.hr
Ostatnio edytowano 12.07.2005 16:00 przez tthomass0, łącznie edytowano 2 razy
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 10.07.2005 11:15

Co się tyczy LPG, proponuje dotankowac w Czechach, bo w Austrii tak sobie, ja jadąc przez Austrie, zajechałem chyba na 70% stacji żeby dotankować i LPG był chyba na pozostałych 30% na które nie wjechałem, lub nie znalazłem go wcale, co do Słowenii to podobnie, na całej trasie nie znalazłem żadnej stacji z LPG, był gaz ale ziemny.
Co do Chorwacji to rewelacja, w każdym miasteczku przynajmniej jedna stacja, po za tym na trasie też są. Cena to od 2,99 - 3,08 kuny, czyli jak kupisz kuny w chorwacji to po około 1,68zł za litr. Gaz troszkę gorszy jak u nas, no może taki sam jak na stacjach " no name "
Za to Czeski rewelacja, auto idzie znakomicie a cena od 11,90-14,30 koron, ( 1 korona 0,14zł )
art05
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) art05 » 10.07.2005 19:48

Potwierdzam wypowiedź Tbreka, najlepiej wziąśc gaz w Czechach, ja zawsze biorę w Mikulovie na shellu. Kiedyś szukałem gazu w Austrii a konkretnie w Grazu i nawet prowdzony prze austriacką policję bo tacy byli mili dotarłem na stację z gazem, gdzie okazało że jednak można znaleźć gaz! ale ziemny, he, he. Nawiązując do Zagrzebia to znalazłem stację z Pliną ale cholernie się namęczyłem żeby dotrzeć - miałem mapkę sieci INA PLINA i wg niej się kierowałem, starciłem około 1,5h i myślę że nie warto zbaczać z trasy.
art05 :D
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 11.07.2005 07:28

W Chorwacji od tego roku nie ma większego problemu z LPG. Jeśli chcesz zatankować to praktycznie zawsze coś znajdziesz.
anka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka » 11.07.2005 11:47

RadekS napisał(a):W Chorwacji od tego roku nie ma większego problemu z LPG. Jeśli chcesz zatankować to praktycznie zawsze coś znajdziesz.

A co jest nowego w porównaniu z poprzednim rokiem??
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 11.07.2005 12:25

tbrek napisał(a):Co się tyczy LPG, proponuje dotankowac w Czechach, bo w Austrii tak sobie, ja jadąc przez Austrie, zajechałem chyba na 70% stacji żeby dotankować i LPG był chyba na pozostałych 30% na które nie wjechałem, lub nie znalazłem go wcale, co do Słowenii to podobnie, na całej trasie nie znalazłem żadnej stacji z LPG, był gaz ale ziemny.

LPG w Austrii na pewno jest kilkadziesiąt kilometrów za Wiedniem (w stronę Grazu) po prawej stronie. Nie pamiętam tylko jakiego koncernu jest to stacja (zupełnie wypadło mi to z głowy (!!!)). W logo ma czarnego lwa chyba.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 11.07.2005 12:47

Życzę powodzenia ( " napewno coś znajdziesz").
Np. na autostradzie Zagreb Karlowac jest jedna stacja i akurat może nie mieć gazu, następna jest za Bosilievem. W Karlowacu też jest przy zjeździe na starą drogę do Splitu ale np. może im źle działać dystrybutor itp. (tych problemów nie zmyślam tylko mnie spotkały) albo akurat nie przyjmują kart.
W Porecu jest jedna stacja tylko trzeba podjechać około 10 km krętymi wwąskimi drogami pomiędzy willami i akurat nie zbłądzić.
Tak więc oczywiście gaz w Chorwacji jest ale bez zbytniego optymizmu.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 11.07.2005 14:23

qqryq napisał(a):
tbrek napisał(a):Co się tyczy LPG, proponuje dotankowac w Czechach, bo w Austrii tak sobie, ja jadąc przez Austrie, zajechałem chyba na 70% stacji żeby dotankować i LPG był chyba na pozostałych 30% na które nie wjechałem, lub nie znalazłem go wcale, co do Słowenii to podobnie, na całej trasie nie znalazłem żadnej stacji z LPG, był gaz ale ziemny.

LPG w Austrii na pewno jest kilkadziesiąt kilometrów za Wiedniem (w stronę Grazu) po prawej stronie. Nie pamiętam tylko jakiego koncernu jest to stacja (zupełnie wypadło mi to z głowy (!!!)). W logo ma czarnego lwa chyba.

Jak czarny lew to pewnie na żóltym tle i pewnie to był Agip :wink:
Makaroni wiadomo - gazownicy nr 2 w EU :lol:
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 11.07.2005 14:40

dg napisał(a): Jak czarny lew to pewnie na żóltym tle i pewnie to był Agip :wink:
Makaroni wiadomo - gazownicy nr 2 w EU :lol:

Tak to Agip !!! Nazwa wypadła mi z głowy !
rzuku
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzuku » 11.07.2005 14:50

tthomass0 napisał(a):
swiniakk napisał(a):jak cenowo z gazem i co zaraz koło granicy ze słowenią??

Jadąc ze Splitu autostradą od razu pierwsza i druga stacja po obu stronach ma LPG ,póżniej trochę przerwy i znowu coś jest,Trzeba się patrzeć czy mają butle bo nie wszędzie pisze wcześniej, że mają "PLIN".

Jak już pisałem tydzień temu, to że przy autostradzie mają, butle i dystrybutory wcale nie oznacza, że LPG na tej stacji jest. Zahaczyłem tak z 5 stacji i i na żadnej nie było, dopiero na stacji Tiffon był.
Jak jedziesz z Makarskiej/Dubrownika wart zatankować w Baska Voda, tylko że ona otwarta od 7.00 do 22.00, ja się więc nie załapałem, bo jechałem wczesnym rankiem i przejchałem z 200 km na benzynie :(
slk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slk » 11.07.2005 16:58

Gaz bardziej sie opłaca tankowac w czechach ale na 25 litrach zrobilem 270 km natomiast na gazie tankowanym w austriii (tez 25 litrów) zrobilem 350km.
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 12.07.2005 15:57

art05 napisał(a):Potwierdzam wypowiedź Tbreka, najlepiej wziąśc gaz w Czechach, ja zawsze biorę w Mikulovie na shellu. Kiedyś szukałem gazu w Austrii a konkretnie w Grazu i nawet prowdzony prze austriacką policję bo tacy byli mili dotarłem na stację z gazem, gdzie okazało że jednak można znaleźć gaz! ale ziemny, he, he. Nawiązując do Zagrzebia to znalazłem stację z Pliną ale cholernie się namęczyłem żeby dotrzeć - miałem mapkę sieci INA PLINA i wg niej się kierowałem, starciłem około 1,5h i myślę że nie warto zbaczać z trasy.
art05 :D

W Mikulovie(10km przed) jest też po lewej stronie jadąc tam -czerwona stacja BENZINA,jest tam zawsze pełno Polaków. Gaz jest tam tańszy ,ale jak ma się korony.W Euro też przyjmują ale trochę niekorzystnie przeliczają.
kopaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopaj » 12.07.2005 18:30

Dla tych, którzy muszą zatankowć w Austrii - przypominam stacje Agip - na 105 km za Wiedniem w stronę Grazu. Wystarczy śledzić tabliczki rozstawione na autostradzie które odmierzają odległość od Wiednia. Wówczas nie przegapisz zjazdu na prawo do tej stacji, między drzewami. Ale uwaga! radzę zwolnić bo wielu przejechało nie zauważając... :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone