Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Cro jest lepiej niż myślałem.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rob81
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rob81 » 13.07.2005 01:06

kopaj napisał(a):Dla tych, którzy muszą zatankowć w Austrii - przypominam stacje Agip - na 105 km za Wiedniem w stronę Grazu. Wystarczy śledzić tabliczki rozstawione na autostradzie które odmierzają odległość od Wiednia. Wówczas nie przegapisz zjazdu na prawo do tej stacji, między drzewami. Ale uwaga! radzę zwolnić bo wielu przejechało nie zauważając... :)

Mozesz napisac ile ten gaz tam kosztuje? Warto napelniac do pelna, czy tylko tyle zeby przeleciec Austrie i zatankowac w Slowenii/Chorwacji?
Pozdrawiam
RK
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 13.07.2005 07:52

anka napisał(a):
RadekS napisał(a):W Chorwacji od tego roku nie ma większego problemu z LPG. Jeśli chcesz zatankować to praktycznie zawsze coś znajdziesz.

A co jest nowego w porównaniu z poprzednim rokiem??

W porównaniu z poprzednim rokiem jest kilka nowych stacji z LPG przy autostradzie. To pozwala na płynny przejazd przez całą Chorwacje bez konieczności zbaczania z drogi. Tyczy się to zarówno drogi w jedną jak i w drugą stronę.

P.S. Nie wiem czy nowych, ale napewno w tym roku uzbrojonych w LPG.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 13.07.2005 11:02

W Czechach kosztuje około 13 KC chyba, że w Mikulovie to wtedy powyżej 15
cwrobert
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cwrobert » 13.07.2005 16:26

Witam... Czy jadąc przez Węgry jest możliwość tankowania gazu przed granicą Chorwacką.
Rob81
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rob81 » 14.07.2005 03:11

Moze sie podepne i zadam dwa pytania:

Czy stacja Tifon - Lucko ( http://www.tifon.hr/default.asp?ru=89&sid=&akcija=&jezik=1 ) jest przy autostradzie, czy trzeba zjechac? Jesli trzeba zjechac - to czy jakas inna w okolicach Zagrzebia albo przed co by nie trzeba bylo zjezdzac? Nastepna dopiero w Koralovacu, gdzie akurat z autostrady bedziemy zjezdzac.

Co ze stacja w Banja Luka (to juz w drodze powrotnej - BiH)? Latwo trafic? Zawsze jest gaz, czy czesto go brakuje? Mam tylko ogolny opis jak tam trafic.

Czy LPG na stacji w Metkovic przed granica z BiH jest pewne, czy raczej zatankowac w Dubrovniku? Tyle, ze wtedy moze nie starczyc do Banja Luki.

Jak wyglada sprawa z tankowaniem w Mikulovie - przed granica Czechy-Austria? Czy ostatnia stacja w Czechach to jest wlasnie ten slynny Shell? Ale tam drogo podobno - czy moze 10 kilometrow wczesniej warto na czerwonej czeskiej 'benzince'?

Z gory dziekuje za odpowiedzi
RK
rzuku
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzuku » 14.07.2005 08:22

1. Stacja Tifon w Zagrzebiu.
Nie jest przy samej atuostradzie, ale naprawdę niewiele trzeba zboczyć. Trzeba zjechać na Zagrzeb Jug i zaraz za zjazdem ona jest.
Polecam tą stację, łatwo trafić, blisko, ja tankowałem w obie strony.
Potem jakbyś chciał to możesz jechać do Karlovaca nacjonalką. Po wyjeździe ze stacji, na takim nieoznakowanym skrzyzowaniu zaraz przy niej, trzeba pojechać w lewo, a potem są znaki Karlovac/Split/Rijeka.
Jak wrócić na autostradę, zapytaj się obsługi to Ci wyjaśnią.
2. Stacja w Metkovic
Choć na mapie Europy wygląda, że to przy samej drodze na Dubrownik, to w rzeczywistości trzeba od niej odbić jakieś 15km czyli w sumie nadkładasz 30km. Jeżeli możesz to najlepeij zatankować w Baska Voda, albo pod Dubrownikiem. Ta stacja LPG niby w Dubrowniku, jest przy starej drodze do Dubrownika, tzn. nie wjeżdżasz na most im. Franjo Tudżmana tylko jedziesz w lewo i tam w jakiejś miejscowości jest stacja Proplin.
Rob81
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rob81 » 14.07.2005 09:22

rzuku napisał(a):1. Stacja Tifon w Zagrzebiu.
Nie jest przy samej atuostradzie, ale naprawdę niewiele trzeba zboczyć. Trzeba zjechać na Zagrzeb Jug i zaraz za zjazdem ona jest.
Polecam tą stację, łatwo trafić, blisko, ja tankowałem w obie strony.
Potem jakbyś chciał to możesz jechać do Karlovaca nacjonalką. Po wyjeździe ze stacji, na takim nieoznakowanym skrzyzowaniu zaraz przy niej, trzeba pojechać w lewo, a potem są znaki Karlovac/Split/Rijeka.
Jak wrócić na autostradę, zapytaj się obsługi to Ci wyjaśnią.
2. Stacja w Metkovic
Choć na mapie Europy wygląda, że to przy samej drodze na Dubrownik, to w rzeczywistości trzeba od niej odbić jakieś 15km czyli w sumie nadkładasz 30km. Jeżeli możesz to najlepeij zatankować w Baska Voda, albo pod Dubrownikiem. Ta stacja LPG niby w Dubrowniku, jest przy starej drodze do Dubrownika, tzn. nie wjeżdżasz na most im. Franjo Tudżmana tylko jedziesz w lewo i tam w jakiejś miejscowości jest stacja Proplin.

Dzieki za odpowiedzi.
Stacja w Metkovic nie jest przy drodze Split Dubrovnik, ale jak sie chce jechac w drodze powrotnej przez BiH i skreca sie na Mostar i jedzie przez samo miasteczko Metkovic, to juz jest przy drodze i nie trzeba nigdzie zbaczac? Dobrze rozumiem?
rzuku
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzuku » 14.07.2005 10:19

Nie tankowałem na styacji w Metkovic, więc nie wiem, czy jest ona w samym mieście czy nie. Z tego co pamiętam co czytałem kiedyś w jakimś wątku, ponoć nigdzie nie trzeba zbaczać, ale to tylko "z tego co pamiętam" :)
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 18.07.2005 21:41

rzuku napisał(a):Nie tankowałem na styacji w Metkovic, więc nie wiem, czy jest ona w samym mieście czy nie. Z tego co pamiętam co czytałem kiedyś w jakimś wątku, ponoć nigdzie nie trzeba zbaczać, ale to tylko "z tego co pamiętam" :)

Czyli jadąc od Mariboru przez Zagrzeb w kierunku Zadaru gdzie można znaleźć pierwszą stację LPG? W Zagrzebiu czy jeszcze w jakiejś mniejszej mieścince?
Czy za Zagrzebiem stacje są przy autostradzie czy trzeba zjeżdżać?
umbertoq
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) umbertoq » 18.07.2005 22:15

rzuku napisał(a):Nie tankowałem na styacji w Metkovic, więc nie wiem, czy jest ona w samym mieście czy nie. Z tego co pamiętam co czytałem kiedyś w jakimś wątku, ponoć nigdzie nie trzeba zbaczać, ale to tylko "z tego co pamiętam" :)

Tankowałem w Metkovacu - jedziesz wzdłuż rzeki przejeżdżasz przez most w środku miasta i skręcasz w prawo za mostem jest tam jakaś baza paliwowa i rozlewnia gazu ciężko trochę trafić bo oznaczenia marne ale koniec języka za przewodnika,
aha fajna rzecz mi się przypomniała - ta droga za mostem kończy się przejściem granicznym (to chyba nie to główne) błądząc po tej uliczce mało nie wjechaliśmy do BiH tuż przed granicą szlabanu żadnego nie było - granicznik chyba bośniacki albo chorwacki na zydelku gazetę czytał jak podjechaliśmy to się zerwał na równe nogi - wtedy się połapaliśmy, że to granica i zgrabnie tyłem wycofaliśmy zostawiając go z nieco zdziwioną i zawiedzioną miną - ruchu zero facet nastawiony proklientowsko a tu goście rezygnują - taka sobie śmiszna historyjka przy okazji LPG - aha ta stacja to chyba czynna jak większość tylko za dnia max do 22 ale to do sprawdzenia na linku proplinu.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 19.07.2005 06:19

Stacja w Metkovic - opis jak wyżej - tankowałam dwa razy. W Dubrovniku trzeba jechać starą trasą i w miejscowości Komolac jest stacja - dojazd jest oznakowany (stacja jest między domkami i nie widać jej z drogi, ale są strzałki).
rzuku
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzuku » 19.07.2005 21:02

meeg napisał(a):Stacja w Metkovic - opis jak wyżej - tankowałam dwa razy. W Dubrovniku trzeba jechać starą trasą i w miejscowości Komolac jest stacja - dojazd jest oznakowany (stacja jest między domkami i nie widać jej z drogi, ale są strzałki).

Meg, nie każdy wie jak biegła stara trasa :)

Otóż, jest przed Dubrownikiem most spinający 2 brzegi zatoki nosi on imię Franjo Tudżmana. Żeby zatankować LPG trzeba nie przejeżdżać mostem tylko pojechać wzdłuż zatoki i w rzeczy samej w Komolaczu jest stacja Proplin
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 20.07.2005 06:13

Masz rację Rzuku - oczywiście nie każdy wie - przepraszam za niedopowiedzenie.

Pozdrawiam serdecznie
damb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damb » 02.08.2005 19:06

agip austria 25 07 cena gazu to 0,7 euro
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Cro jest lepiej niż myślałem. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone