Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2017 18:30

Jacenty89 napisał(a):No słyszałem o tej kaucji. A co się wydarzyło ze na długo zapamiętasz wyjazd?

Służbowy wyjazd na wariackich papierach. W tamtą stronę spoko, może pan na jednej stacji uwierzył, że mu nie zakoszę adaptera (chyba mój łamany niemiecki zdaje się, nie podpadł). W drodze powrotnej najpierw w Oberursel od 3 nad ranem szukałem stacji po całym mieście - to jak znalazłem, to pozamykane a na jedynej automatycznej mnie olśniło, że przecież nie mam adaptera... na benzynie dokulałem się aż za Erfurt. Zjeżdżam, idę pożyczyć adapter a pani mi mówi, że 50 EUR kaucji. Parsknąłem śmiechem i mówię, ze za 50 EUR to ja na benzynie dojadę do Polski... w zbiorniku w tamtym aucie miałem ~20 litrów benzyny (zbiornik 80l a pod maską 3.0 V6), zalałem za 50 EUR, dokulałem dropsa do pierwszego Orlenu w PL na wysokości Bolesławca :mrgreen:

No, a prócz tego, z Jeny przyszedł za mną mandat... 8) Nie wyłączyłem tempomatu i na ograniczeniu do 100 jechałem 120 :mrgreen:

Także zawczasu na znanym portalu aukcyjnym, kup sobie adapter Acme ;)
Jacenty89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacenty89 » 06.07.2017 18:53

No i dzięki za info :) W Austrii Słowenii i Chorwacji raczej nie powinno być problemu tylko napotkać stacje z LPG i będzie ok :)
zawikatie
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawikatie » 06.07.2017 18:58

ja przejechalem ostatnio cale niemce na lpg i w drodze do cro na kazdej stacji musialem isc po adapter, był dostępny bez problemu. życzą sobie 10-20 euro kaucji lub jakis dokument. Natomiast jak wracałem to tylko raz musiałem wypożyczac bo każda stacja, na ktorej tankowałem miala z jednej strony dystrybutora końcówke ichniejsza a z drugiej nasza. ogólnie, nie ma sie czego obawiac, ale jak nie chce Ci się za kazdym razem isc do obslugi i prosic o adapter to kup sobie na allegro ;) (niemcy po angielsku nic.. chyba ze tak trafialismy..)
Jacenty89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacenty89 » 06.07.2017 19:16

A W/w krajach jest samoobsługa?
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 06.07.2017 19:40

Przeciez gdy odda sie adapter to kaucje zwracaja. Co za problem ???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2017 20:23

robertpeti napisał(a):Przeciez gdy odda sie adapter to kaucje zwracaja. Co za problem ???

Najpierw te 50 EUR trzeba mieć w portfelu... Wcześniej nikt ode mnie kaucji w drodze DO nie chciał. Dokumentów, karty i telefonu pod zastaw nie chcieli a ja sam bym nie zostawił.

Capisci?

50 EUR za adapter warty 5 to przesada w drugą stronę.
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 06.07.2017 21:06

Pewnie ze przesada.Czasami sie zastanawiam czy maja specjalne zasady dla polakow?
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 06.07.2017 21:47

Pääkäyttäjä napisał(a):
robertpeti napisał(a):Przeciez gdy odda sie adapter to kaucje zwracaja. Co za problem ???

Najpierw te 50 EUR trzeba mieć w portfelu...

No i kolejny przykład wyższości gotówki nad plastikiem :)

A tak dla własnej wygody przy montażu gazu dokupiłem przejściówki na Niemcy i na Skandynawię i praktycznie wszędzie jadę nie martwiąc się o kaucje lub dostępność końcówek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2017 08:51

AdamBeata napisał(a):No i kolejny przykład wyższości gotówki nad plastikiem :)

A tak dla własnej wygody przy montażu gazu dokupiłem przejściówki na Niemcy i na Skandynawię i praktycznie wszędzie jadę nie martwiąc się o kaucje lub dostępność końcówek.

No ja w portfelu mialem dyszkę... nie stykło ;) Jedyny znany mi bankomat w Oberursel obok hotelu, był w środku marketu a drugi nie wiedzieć dlaczego, nie chciał mi kasy wypłacić ;) O trzeciej rano to nic ciekawego ;) W Szwecji, pożycznie przejściówki nie było problemem zaś w Finlandii, gaz jest tylko dla pojazdów przemysłowych ;)
dodi79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 11.07.2017 07:07

W tym roku jechałem trasą Polska-Słowacja-Węgry- Serbia-Czarnogóra-Bośnia-Chorwacja... z LPG po trasie nie było najmniejszego problemu. Końcówka do wlewu wszędzie taka sama jak u nas. Tankowałem i przy autostradach i na bokach... ceny różne np. Polska ok. 1.90 zł, Słowacja 2.35 zł, Węgry 3.11 zł, Serbia 2.78 zł Bośnia 1.70 zł, Chorwacja 2.25 zł. Ceny z 02.07.
Daax
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daax » 15.07.2017 15:55

W Bratyslavie na slovnafcie :
https://goo.gl/maps/Tb5sJkbqt1H2
Bez problemu zatankujemy w środku nocy? ALE gaz..

A później w Lenteye
https://goo.gl/maps/1Vkof4FxGiP2 ?
Bo ruszamy po północy i te stacje zwiedzimy w nocy, ktoś spotkał sie z jakimś problemem?
Ostatnio edytowano 15.07.2017 16:07 przez Daax, łącznie edytowano 1 raz
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 15.07.2017 16:04

jak już wyGooglowałeś to nie zauważyłeś, że:

sobota - Czynne całą dobę
niedziela - Czynne całą dobę
poniedziałek - Czynne całą dobę
wtorek - Czynne całą dobę
środa - Czynne całą dobę
czwartek - Czynne całą dobę
piątek - Czynne całą dobę

I tu i tu (!)
Daax
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daax » 15.07.2017 16:08

pardon nie dopisałem o gazie..
Daax
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daax » 16.07.2017 10:15

może ktoś udzielić odpowiedzi ; >
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2017 11:17

W Blavě gaz jest na OMV Lamač...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies