Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
glonik21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) glonik21 » 19.04.2017 10:37

Czy LPG w Serbii to Auto gas TNG ? http://www.euro-petrol.com/en/europetro ... tion-vrbas
Orientujecie się jaka aktualna jest cena gazu w Serbii i Czarnogórze ?
fixz_9
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fixz_9 » 02.05.2017 12:43

Witam,
mam pytanie o tankowanie LPG w nocy, mianowicie mam zamiar wyruszyć ok. godz. 17.00 z Polski
trasa:
SŁOWACJA-AUSTRIA-SŁOWENIA-CHORWACJA
jak z dostępnością stacji LPG w nocy?
Można spokojnie jechać i nie martwić się o stacje 24/7?
btw. tankowania planowane : Bratysława, Ptuj, Szybenik.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2017 14:27

W okolicach północy możesz mieć problem, bo stacje są zamykane na zamknięcie dania, zwykle na 15-30 minut w okresie 23:30-0:30 - w zależności od miejsca...
Z Bratysławy dojedziesz na LPG do Ptuj? Jaki masz zbiornik? W Austrii tylko na wybranych stacjach jest gaz, ale to pewnie już wiesz...
fixz_9
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fixz_9 » 03.05.2017 19:52

Dzięki za info, ale to w sumie tak jak i u nas na stacjach czy marketach 24/7 ;)
tak spokojnie dojadę, i ominie mnie tankowanie w Austrii bo robię +/- 375 km na zbiorniku ;)
fixz_9
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fixz_9 » 03.05.2017 20:00

piekara114 napisał(a):W okolicach północy możesz mieć problem, bo stacje są zamykane na zamknięcie dania, zwykle na 15-30 minut w okresie 23:30-0:30 - w zależności od miejsca...
Z Bratysławy dojedziesz na LPG do Ptuj? Jaki masz zbiornik? W Austrii tylko na wybranych stacjach jest gaz, ale to pewnie już wiesz...

Najważniejsze 2 pytania na dzisiaj dla mnie:
-czy mogę sugerować się stacjami 24/7 z apki myLPG?
-czy trzeba mieć paszport, i nie jest to głupie pytanie bo ponoć w tym miesiącu coś się zmieniło i zaostrzyły się kontrole do CRO(tak słyszałem z radia i TV)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.05.2017 20:43

fixz_9 napisał(a):-czy mogę sugerować się stacjami 24/7 z apki myLPG?

Generalnie tak. Lepiej z myLPG zaplanować sobie trasę i sprawdzić stacje przed wyjazdem (klikając potem na mapach Google, można dowiedzieć się więcej o danym obiekcie). Choć ja się dwa razy zdziwiłem - raz w Austrii a raz w Niemczech, niby 24/7 a na miejscu okazało się, że tak ale do 22 albo 18 :mrgreen:

Do Chorwacji można wjechać na dowód osobisty. Jedyne, co się "zmieniło", to kontrole na granicach...
fixz_9
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fixz_9 » 03.05.2017 20:48

Pääkäyttäjä napisał(a):
fixz_9 napisał(a):-czy mogę sugerować się stacjami 24/7 z apki myLPG?

Generalnie tak. Lepiej z myLPG zaplanować sobie trasę i sprawdzić stacje przed wyjazdem (klikając potem na mapach Google, można dowiedzieć się więcej o danym obiekcie). Choć ja się dwa razy zdziwiłem - raz w Austrii a raz w Niemczech, niby 24/7 a na miejscu okazało się, że tak ale do 22 albo 18 :mrgreen:

Do Chorwacji można wjechać na dowód osobisty. Jedyne, co się "zmieniło", to kontrole na granicach...

to super, jutro jeszcze przedzwonię do konsulatu, żeby wiedzieć na 200% :)
bardzo Ci dziękuję za odpowiedź..
a co do tankowania to myślę, że się uda bo sprawdzałem te stacje jeszcze w internecie i mają swoje info, że są 24/7 ;)
ważne tylko, żeby miały LPG :P
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 08.05.2017 14:25

Na myLPG są raczej wiarygodne dane, przynajmniej takie mam doświadczenie. Potwierdzają się też podane tam ceny, aczkolwiek bywa, że np. dystrybutor jest popsuty dlatego oczywistym chyba jest, że trzeba mieć rezerwę w postaci benzynki :)

W Austrii omijać tę stację szerokim łukiem - zdziercy :!: cena LPG aktualnie 0,869 eu/l co przy obecnym kursie eu daje kwotę 3,68 zł/l 8O

35 km dalej jest stacja PRORast i gaz 0,699 eu/l - to już znośnie - jakieś 67 gr drożej niż u nas od cen autosradowych.
Dystrybutor gazu znajduje się na tyłach budynku.
Ogólnie gaz austriacki jest bardzo dobrej jakości - robimy na nim więcej jakieś 40 km niż na gazie z PL, Czech, Słowenii czy Cro. Gdybyśmy jechali bez przyczepy ten dystans byłby zapewne większy.

Czechy Mikulov - cena majówkowa 13,90 KC i to było najdrożej w Czechach bo bliżej PL było taniej :)
:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2017 14:42

gusia-s napisał(a):
W Austrii omijać tę stację szerokim łukiem - zdziercy :!: cena LPG aktualnie 0,869 eu/l co przy obecnym kursie eu daje kwotę 3,68 zł/l 8O

To jakaś promocją widzę Ci się trafiła :D Ja nie mam dobrych wspomnień :D Jeden pistolet z końcówką ACME a drugi Tomasetto :mrgreen:

Obrazek

Odłożyłem pistolet, dałem w długą a Włoch w aucie obok chyba pomyślał, że ukradłem paliwo :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 08.05.2017 21:24

Pääkäyttäjä napisał(a):
gusia-s napisał(a):W Austrii omijać tę stację szerokim łukiem - zdziercy :!: cena LPG aktualnie 0,869 eu/l co przy obecnym kursie eu daje kwotę 3,68 zł/l 8O

To jakaś promocją widzę Ci się trafiła :D Ja nie mam dobrych wspomnień :D Jeden pistolet z końcówką ACME a drugi Tomasetto :mrgreen:
....
Odłożyłem pistolet, dałem w długą a Włoch w aucie obok chyba pomyślał, że ukradłem paliwo :mrgreen:

Ło matkooo a to foto z jakiej stacji i z kiedy?
W AU na 2 stacjach w majówkę tankowaliśmy po 0,699 eu
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2017 23:01

Jesień zeszłego roku, stacja BP gdzieś przed Wiener Neustadt. Na BP w Austrii mają szalone ceny w ogóle, na Shellu w Schricku zapłaciłem już 0.69. To z BP jak dotąd, najwyższa cena za gaz. Może to przez to, że mają tam dwusystemowy dystrybutor :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 09.05.2017 07:07

Pääkäyttäjä napisał(a):Jesień zeszłego roku, stacja BP gdzieś przed Wiener Neustadt. Na BP w Austrii mają szalone ceny w ogóle, na Shellu w Schricku zapłaciłem już 0.69. To z BP jak dotąd, najwyższa cena za gaz. Może to przez to, że mają tam dwusystemowy dystrybutor :mrgreen:
Napewno! :mrgreen:
Ale nie jest źle z tym BP ... to chyba nie zależy od sieci a od położenia stacji - w Griffen na BP 7.05. LPG 0,699 i miał powera ;) Najlepszy jaki udało się zatankować po trasie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2017 09:09

gusia-s napisał(a):Ale nie jest źle z tym BP ... to chyba nie zależy od sieci a od położenia stacji - w Griffen na BP 7.05. LPG 0,699 i miał powera ;) Najlepszy jaki udało się zatankować po trasie.

Najtańszy gaz w Austrii znalazłem tu (chyba nawet całkiem niedaleko Loipersdorf). Wracając w grudniu z Zagrzebia, zapłaciłem tam za gaz 0.61 EUR za litr. Teraz tam chyba jest 0.66 EUR. Trzeba zjechać z autobany ale jest to tuż przy węźle. Miejsce trochę odstrasza ale jest OK, jest tam Spar - nie jest źle.

Jadąc od siebie na Krk/Zagrzeb, tankowałem w Mikulowie (Benzina albo u prywaciarza, tylko LPG; u tego ostatniego da sie płacić kartą, czynne od 6 do 22 - choć ja kiedyś odbiłem się od kłódki o 6.30 - najtańszy gaz w CZ przed granicą), potem właśnie w Ilz na Sparze i generalnie przy spokojnej jeździe na tym dokulałem się w okolice Zagrzebia).

Od dwóch tygodni nasze główne auto jest już na ropę, więc odejdzie mi problem szukania stacji...
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 09.05.2017 10:37

Na ProRast w Ilz przy samej autostradzie jest całodobowy gaz i ceny mają w okolicy 0,66E. Ja tam co roku tankuję bo na Loipersdorf i kilku BP przy autostradzie rzeczywiście trochę przeginają z ceną.
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 09.05.2017 10:43

Generalnie najlepiej w miarę możliwości najlepiej starać się nie tankować lpg na stacjach przy autostradzie w A
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies