Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 26.07.2016 23:44

el_grego napisał(a):
mlodybalut napisał(a):Czy ktoś się orientuje czy w Mikulov na Shell można nadal płacić kartą bo w zeszłym roku w stronę Chorwacji płaciłem kartą i bank dobrze przeliczył ale w drogę powrotną zapłaciłem w Euro i gaz mnie kosztował ja benzyna w Polsce. Pozdrawiam Darek

można płacić kartą ale jeśli jedziesz nocą polecam mieć korony, obsługa nocami udaje że terminal nie działa i sugeruje płatności najlepiej w EUR, tak jak pisałeś po przeliczniku EUR/CZK delikatnie mówiąc dość mało atrakcyjnym

Płaciłam kartą w nocy (16/17.07.), żadnego marudzenia ani problemów :)
mlodybalut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodybalut » 27.07.2016 12:11

Ja płaciłem dwa lata pod rząd w nocy kartą u nich i nie było problemu raz zapłaciłem w Mikulov na Shell w euro i zapłaciłem za gaz jak w Polsce za benzynę. Pozdrawiam Darek
qba43
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qba43 » 03.08.2016 08:27

Pytanko natury technicznej - jedziemy w piątek nad ranem tak więc będziemy na Mikulovie kolo 5 nad ranem jak wygląda sprawa kolejek przy weekendzie do dystrybutora - wiem że nie ma reguły ale zastanawiam się czy nie lepiej zatankować pod Brnem 30km jeśli mam stracić godzinę w kolejce na Mikulovie...
Zbig1234
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbig1234 » 03.08.2016 10:00

Dla tych co jadą przez Bośnię do Czarnogóry aktualne informacje. W Bośni gaz o połowe tańszy niż w Czarnogórze. Warto tankować w okolicy Doboj - 0,58 marki bosniackiej (około 1,3 PLN) a potem tuż przed granicą w okolicach Foca (0,59 marki). W Czarnogórze gaz po 0,60 euro (około 2,6 PLN). Jeśli ktoś jedzie przez Sahy (granica Słowacko - Węgierska) warto zatankować tuż przed tą miejscowością - około 0,42 euro, bo tuż przed granicą około 0,56 euro.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.08.2016 16:34

qba43 napisał(a):Pytanko natury technicznej - jedziemy w piątek nad ranem tak więc będziemy na Mikulovie kolo 5 nad ranem jak wygląda sprawa kolejek przy weekendzie do dystrybutora - wiem że nie ma reguły ale zastanawiam się czy nie lepiej zatankować pod Brnem 30km jeśli mam stracić godzinę w kolejce na Mikulovie...

Jeśli alternatywą jest zatankowanie bez kolejki 30 km wcześniej to nie ma co się zastanawiać.
Tym bardziej, że w kilku miejscach czytam jak to się popsuła obsługa w Mikulovie.

Pzdr
Pawel88
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel88 » 12.08.2016 14:28

.
Ostatnio edytowano 27.08.2016 18:31 przez Pawel88, łącznie edytowano 1 raz
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 12.08.2016 14:51

Pawel88 napisał(a):Hej,

Wybieram się za tydzień do Chorwacji. Jadę z Warszawy. Czy ktoś mógłby mi napisać jakie ceny LPG są po drodze? Chodzi mi o średnie przybliżone ceny w Czechach, Austrii, Słowenii i Chorwacji. Jeszcze jedno pytanie, gdzie w Polsce jest ostatnia stacja z LPG? Z góry wielkie dzięki.

Ostatnia stacja LPG w Polsce jest chyba na Helu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pawel88
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel88 » 12.08.2016 15:46

.
Ostatnio edytowano 27.08.2016 18:30 przez Pawel88, łącznie edytowano 1 raz
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 12.08.2016 16:10

Pawel88 napisał(a):Dzięki, bardzo mi pomogłeś.
A tak na serio to będę wdzięczny jak ktoś mi odpowie sensownie ;)

Będę wdzięczny za informacje.

To chociaż powiedz którą drogą będziesz przekraczał granice PL/CZ?

Np tutaj masz ceny
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 12.08.2016 16:55

Pawel88 napisał(a):Dzięki, bardzo mi pomogłeś.
A tak na serio to będę wdzięczny jak ktoś mi odpowie sensownie ;)

Będę wdzięczny za informacje.

A tutaj maszstacje LPG
Pawel88
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel88 » 12.08.2016 18:13

.
Ostatnio edytowano 27.08.2016 18:32 przez Pawel88, łącznie edytowano 1 raz
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 13.08.2016 09:21

Pawel88 napisał(a):Dzięki! Obadam stronkę;)
Jadę z Wawy do Chorwacji przez Czechy, Austrię i Słowenię , trasa taka jak Google maps wyznaczy albo automapa, ogólnie A1 przez Mszane. Tankowanie planuje w Polsce , a później pewnie dopiero w Chorwacji.

W Czechach możesz spokojnie tankować np. w Mikulovie na shellu . Ceny podobne. Tylko gazju jest na stacji po lewej stronie jadąc do Chorwacji.
Tylko w Czechach nie tankujesz sam. Dzwonisz i czekasz. Zresztą dystrybutory mają zamknięte na kłódkę. Jak to zobaczyłem pierwszy raz to nieźle się uśmiałem. Dodatkowo w Czechach dystrybutor z gazem jest kilkanaście metrów za stacja, nie tak jak u nas obok dystrybutorów z benzyna.
W Austrii mało stacji z gazem i jest on drogi także nie opłaca się tankować. Ale jakby co to tak jak u nas tankujesz sam. W Chorwacji raczej pracownicy stacji tankują. Tam gaz droższy kilkadziesiąt groszy. W Słowenii nie tankowałem to nie wiem jak jest.
Artur_kubica
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur_kubica » 15.09.2016 15:24

Witam serdecznie mam pytanie odnośnie tankowania LPG na trasie Rybnik - Chorwacja. W Polsce, Słowacji i Austrii wiem wszystko - prosta sprawa. A jak to ma się w Słowenii i Chorwacji, z tym, że Słowenia i Chorwacja będzie jazdą bez autostrad. Nie mogę wrzucić linku do trasy ale leci ona bez autostrad z Trate do Splitu głównie drogą 1/D1,

Niby stacji LPG kilka jest, ale wszystko czynne do 22:00 a ja wyjeżdżam jutro(16.09) około 18-19 wieczorem, żeby dzieciaki większość trasy przespały. W SŁo i Cro będę w planach koło 0:00 i gdize tu tankować?

Będę wdzięczny za pomoc.

PS: My lpg przeglądam jeśli ktoś by mi poradził ten wybór :D.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.09.2016 21:57

paw_el napisał(a):
Pawel88 napisał(a):Dzięki! Obadam stronkę;)
Jadę z Wawy do Chorwacji przez Czechy, Austrię i Słowenię , trasa taka jak Google maps wyznaczy albo automapa, ogólnie A1 przez Mszane. Tankowanie planuje w Polsce , a później pewnie dopiero w Chorwacji.

W Czechach możesz spokojnie tankować np. w Mikulovie na shellu . Ceny podobne...

Nie zgodzę się z takim stwierdzeniem, w lipcu litr LPG w Mikulovie kosztował 14,5 korony co dawało różnicę ok. 50 gr/l w stosunku do cen na A1 w PL i 70 gr/l w stosunku do cen poza autostradowych w PL.
Tańszy niż w Czechach jest LPG w Cro i Słowenii, płaciliśmy 3,61 do 3,66 kun/l i 0,574 eu w Słowenii w tym samym okresie, w Austrii odpuściliśmy - cena masakra 0,8 eu :D.
W ubiegłym roku różnice były podobne, najtaniej w PL, potem Cro, Słowenia, Czechy i Austria najdrożej.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 16.09.2016 15:40

Spora grupa ludzi jedzie do Cro trasą od Wiednia przez Graz i albo omijają autostradę w Slo albo nie. W każdym z tych przypadków jedziemy koło Ilz, gdzie jest całodobowa stacja ProRast z LPG i jak na Austrię cena w wakacje była niska - 0,67e. Tankowałem w obie strony i zawsze w nocy ( w sumie juz 3 rok z rzędu). Stacja jest nie dalej niż kilometr od zjazdu z autostrady.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies