Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
euromissile
Croentuzjasta

Postnapisał(a) euromissile » 08.07.2016 09:44

Heike napisał(a):Witam,

Przestrzegam wszystkich przed stacją w Mikulovie. A raczej przed płaceniem tam gotówką :-(
Jadąc do Chorwacji płaciłem euro i gość wydał mi część w euro, ale pomiędzy nie schował część reszty w koronach. Niestety trochę za późno się zorientowałem. Oczywiście różnica była na moją niekorzyść.
Wracając miałem tankować w Bavory [planowałem tam być około 7 rano], ale jakoś tak wyszło, że jechałem bez przerw i w efekcie znowu musiałem tankować w Mikulovie, bo dojechaliśmy tam przed 4 rano. Wtedy resztę wydali dobrze, ale okazało się, że ta stacja ma najgorszy kurs euro chyba w całych Czechach - był niższy niż gdziekolwiek indziej o 6-7 koron.
Także przestrzegam przed tankowaniem tam, a jak już musicie to najlepiej płacić kartą.

Pozdrawiam :-)

W sumie to zawsze kurs jest mało korzystny jeżeli sie płaci inną walutą niż narodowa i to Pan Jasiu sobie przelicza ;)

Nie lepiej było mniej więcej policzyć i kupić trochę Koron? Jakby coś zostało to na Kozela by było :wink:
t-o-m-o
Globtroter

Postnapisał(a) t-o-m-o » 13.07.2016 12:57

qba43 napisał(a):Witam.

Mam pytanko odnośnie stacji:

Petrol BS Šentilj Ac - Zahod
Cesta 2. Julija 22
2212 Šentilj v Slovenskih Goricah

Jako że leży ona przy autostradzie chciałem się zapytać czy jest to już odcinek płatny czy można tam wjechać, zatankować i spokojnie uciec pobliskim zjazdem nie kupując winietki ??

Używałem opcji szukaj ale nic nie znalazłem na ten temat możliwe że gdzieś w natłoku tematów przegapiłem właściwy...

Dasz radę zatankować i zjechać dalej na nieodpłatne drogi. Zerknij w Google maps. Pzdr
el_grego
Croentuzjasta

Postnapisał(a) el_grego » 13.07.2016 13:41

Heike napisał(a):Witam,

Przestrzegam wszystkich przed stacją w Mikulovie. A raczej przed płaceniem tam gotówką :-(
Jadąc do Chorwacji płaciłem euro i gość wydał mi część w euro, ale pomiędzy nie schował część reszty w koronach. Niestety trochę za późno się zorientowałem. Oczywiście różnica była na moją niekorzyść.
Wracając miałem tankować w Bavory [planowałem tam być około 7 rano], ale jakoś tak wyszło, że jechałem bez przerw i w efekcie znowu musiałem tankować w Mikulovie, bo dojechaliśmy tam przed 4 rano. Wtedy resztę wydali dobrze, ale okazało się, że ta stacja ma najgorszy kurs euro chyba w całych Czechach - był niższy niż gdziekolwiek indziej o 6-7 koron.
Także przestrzegam przed tankowaniem tam, a jak już musicie to najlepiej płacić kartą.

Pozdrawiam :-)

Tankowałem tam (Shell Mikulov CZ) już kilka razy, ale na szczęście zawsze miałem przy sobie kilka(set) koron... więc problemu nie miałem. Co do kursu wymiany EUR na waluty lokalne w takich pkt jak stacje paliwowe, bramki autostradowe czy markety - nie ma co się dziwić tzw "bandyckiemu kursowi" - operatorzy tych punktów musza później wymienić to EUR na swoją walutę a że robią to w kantorach lub bankach które dokładają do tego spread - to muszą się zabezpieczyć aby nie stracić na takiej transakcji. W niektórych polskich Lidlach też możesz zapłacić w EUR ale przeliczają Ci to min 10-15 gr gorzej niż w kantorze.
endzior6
Autostopowicz

Postnapisał(a) endzior6 » 19.07.2016 08:52

Witam Wszystkich,

Czy mógłbym mi ktoś udzielić informacji na temat kosztów LPG na trasie Tarnów -> Słowacja - > Węgry -> Split ?
Jaka jest aktualna cena gazu na stacjach autostradowych ( drogach ekspresowych ) zarówno w krajach tranzytowych jak i samej Chorwacji ?
Wszelkie strony internetowe jak mylpg.eu pokazują średnią cenę gazu w danym kraju, a jak wszyscy wiemy ceny te najwyższe są na droga szybkiego ruchu.
Jestem w trakcie planowania trasy i zastanawiam się gdzie najlepiej tankować podczas podróży.

Z góry dziękuje.
papse
Cromaniak

Postnapisał(a) papse » 19.07.2016 08:59

endzior6 napisał(a):Witam Wszystkich,

Czy mógłbym mi ktoś udzielić informacji na temat kosztów LPG na trasie Tarnów -> Słowacja - > Węgry -> Split ?
Jaka jest aktualna cena gazu na stacjach autostradowych ( drogach ekspresowych ) zarówno w krajach tranzytowych jak i samej Chorwacji ?
Wszelkie strony internetowe jak mylpg.eu pokazują średnią cenę gazu w danym kraju, a jak wszyscy wiemy ceny te najwyższe są na droga szybkiego ruchu.
Jestem w trakcie planowania trasy i zastanawiam się gdzie najlepiej tankować podczas podróży.

Z góry dziękuje.

Nie ma sensu za każdym tankowaniem zjeżdżać z autostrady czy głównej drogi, żeby zatankować trochę tańszy gaz.
Jadąc na LPG i tak jesteś mocno uzależniony zasięgiem butli, jedź tak jak sobie zaplanowałeś tylko nie tankuj gazu na Węgrzech cena jest niewiele niższa od benzyny.
Szerokości :papa:
gonzo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) gonzo » 19.07.2016 20:07

W CRO na autostradzie 3.91 a w Makarskiej tankowałem za 3.71 te same stacje benzynowe.
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 20.07.2016 16:00

Dane z ostatnich dwóch dni:

LPG Chorwacja: 3,66/3,71 HRK
LPG Słowacja: 0,58 EUR
LPG Węgry: 203 HUF
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 20.07.2016 17:35

A ja dodam Czechy Mikulov - 14,5 korony, Słowenia - 0,574 eu, Austria Markt Alhhau czy jakoś tak w okolicach Loipersdorf 0,7999 eu! Unikać!
Ceny z ubiegłego tygodnia :)
eromans
Autostopowicz

Postnapisał(a) eromans » 20.07.2016 20:32

endzior6 napisał(a):Witam Wszystkich,

Z góry dziękuje.
Widzę że kolega z tej samej parafii. Jestem w Cro od tygodnia. Wracam w piątek więc mogę uaktualnić.
Trasa Tarnów, Konieczna Presov i dalej to już wiadomo.
Słowacja cena ciut powyżej pół euro, najtaniej widziałem na stacji Lukoil w Presov za 0,50
Węgry jak wiemy cena LPG z kosmosu, 202...do 205 forintów, ja przejechałem połowę Węgier na paliwie z PL 4.30zł koszt niewiele wyższy.
Chorwacja autostrada 3,70 do 3,80 na pierwszej stacji po przekroczeniu granicy z Węgrami LPG brak, jest to stacja INA. Dopiero nastepna CRADOX czy jakoś tak, ale jest dopiero po kilkudziesięciu kilometrach.
Wczoraj na Petrolu w okolicach Trogiru tankowałem po 3,66....
Nie wiem jak koledzy ale mam notoryczny problem z tym ze tankowanie w HR i HU zapełnia mi zaledwie 2/3 czasem tylko do połowy pojemności zbiornika, w polsce nie mam z tym żadnych problemów.
papse
Cromaniak

Postnapisał(a) papse » 20.07.2016 20:51

eromans napisał(a):Chorwacja autostrada 3,70 do 3,80 na pierwszej stacji po przekroczeniu granicy z Węgrami LPG brak, jest to stacja INA. Dopiero nastepna CRADOX czy jakoś tak, ale jest dopiero po kilkudziesięciu kilometrach.
Wczoraj na Petrolu w okolicach Trogiru tankowałem po 3,66....
Nie wiem jak koledzy ale mam notoryczny problem z tym ze tankowanie w HR i HU zapełnia mi zaledwie 2/3 czasem tylko do połowy pojemności zbiornika, w polsce nie mam z tym żadnych problemów.

1. Gdyby kolega zjechał na stare przejście w Letenye, tam gdzie odprawiane są ciężarówki, to na stacji INA jest LPG.
2. Nie miałem takich problemów w HR.
AdamBeata
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamBeata » 21.07.2016 16:41

eromans napisał(a): tankowanie w HR i HU zapełnia mi zaledwie 2/3 czasem tylko do połowy pojemności zbiornika, w polsce nie mam z tym żadnych problemów.

Za każdym razem w Cro tak mam, czasem brakuje nawet 15 litrów (szczególnie na stacjach autostradowych). W zeszłym roku jechałem z innymi forumowiczami też z LPG i mieli to samo. Po prostu pompy mają ustawione słabiutkie ciśnienie na tych stacjach.
darekvideo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) darekvideo » 21.07.2016 17:43

AdamBeata napisał(a):
eromans napisał(a): tankowanie w HR i HU zapełnia mi zaledwie 2/3 czasem tylko do połowy pojemności zbiornika, w polsce nie mam z tym żadnych problemów.

Za każdym razem w Cro tak mam, czasem brakuje nawet 15 litrów (szczególnie na stacjach autostradowych). W zeszłym roku jechałem z innymi forumowiczami też z LPG i mieli to samo. Po prostu pompy mają ustawione słabiutkie ciśnienie na tych stacjach.

Potwierdzam to samo. Poprzedni rok wyjeżdżając z Cro na stacji Lukoil w Splicie ledwo połowa zbiornika i "nista vise". Później tankowałem na takiej małej stacji w Slunju i tam nalane do oporu bo zawór nie odbił :mrgreen:
mlodybalut
Podróżnik

Postnapisał(a) mlodybalut » 22.07.2016 22:46

Czy ktoś się orientuje czy w Mikulov na Shell można nadal płacić kartą bo w zeszłym roku w stronę Chorwacji płaciłem kartą i bank dobrze przeliczył ale w drogę powrotną zapłaciłem w Euro i gaz mnie kosztował ja benzyna w Polsce. Pozdrawiam Darek
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 22.07.2016 23:09

mlodybalut napisał(a):Czy ktoś się orientuje czy w Mikulov na Shell można nadal płacić kartą bo w zeszłym roku w stronę Chorwacji płaciłem kartą i bank dobrze przeliczył ale w drogę powrotną zapłaciłem w Euro i gaz mnie kosztował ja benzyna w Polsce. Pozdrawiam Darek

Absolutnie tylko kartą albo w koronach, na euro tam łoją :!: już kilka osób się skarżyło. Płaciłam kartą w ostatnią sobotę.
el_grego
Croentuzjasta

Postnapisał(a) el_grego » 26.07.2016 19:38

mlodybalut napisał(a):Czy ktoś się orientuje czy w Mikulov na Shell można nadal płacić kartą bo w zeszłym roku w stronę Chorwacji płaciłem kartą i bank dobrze przeliczył ale w drogę powrotną zapłaciłem w Euro i gaz mnie kosztował ja benzyna w Polsce. Pozdrawiam Darek

można płacić kartą ale jeśli jedziesz nocą polecam mieć korony, obsługa nocami udaje że terminal nie działa i sugeruje płatności najlepiej w EUR, tak jak pisałeś po przeliczniku EUR/CZK delikatnie mówiąc dość mało atrakcyjnym
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies