Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adahu.cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adahu.cro » 29.07.2013 18:35

Kilka moich spostrzeżeń.
1 Zwardoń lpg tuż przed przejściem granicznym po prawej stronie,lecz czy warto tam tankować?
(dystans 100 km silnik 1.6 dotankowano mi 14 litrów,średnia na trasie 9,nie zakręcony korek).
2Bratysława proponuje tankować w,,Złote Piaski,,no ostatniej czyli w,,Jarowcach,,mogą np. czekać na dostawę
szczególnie nocą.
Z.P.stacja prawdopodobnie Tiffon nie pamiętam sprytnie schowana za wiaduktem.
3 Węgry nie tankowałem lecz 300 forintów to chyba troszkę drogo.
4 Chorwacja raczej bez problemów,dużo stacji .
Odcinek Vorazdin Zagrzeb brak stacji bezpośrednio przy autostradzie
Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 29.07.2013 18:53

adahu.cro napisał(a):Z.P.stacja prawdopodobnie Tiffon nie pamiętam sprytnie schowana za wiaduktem.

Zlate Piesky to nie Tifon, a Slovnaft (w stronę południową) i OMV (w stronę północną).

I obie są bardzo dobrze oznakowane i widoczne - można sprawdzić na Street View
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 29.07.2013 20:50

gitmar napisał(a):Kiedy wyruszasz ? Ja wyjeżdżam z okolic Wawy nocą 14/15.08.13r. Myślałem tym razem o trasie CZ-A-SLO ale może znowu pojadę SK-HU....

My jedziemy 12 sierpnia, nie wiem kiedy wyruszyć by być tam przed południem.
Jedziemy z 7 latkiem, ja będę kierował na zmianę z żoną.
Zastanawiam się czy z noclegiem / mam już zarezerwowany nocleg na Węgrzech niedaleko Nagykanizsa - 45EUR za noc 3 osoby/, czy robić trasę za jednym zamachem. Choć zdaję sobie sprawę że po 17h w samochodzie człowiek będzie się czuł lekko niekomfortowo. Zwłaszcza że jedziemy w ciemno.
Obmyślam trasy w necie, kombinuje, im dłużej czytam forum tym większy mętlik.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 29.07.2013 20:55

Jeśli jedziesz w ciemno lepiej być rano.Jak przyjedziesz wieczorem pewnie też coś znajdziesz ale drożej.Jeśli samochód wytrzyma tyle godzin to wy na dwóch kierowców pewnie też dacie radę ,a mały w nocy chyba powinien spać
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 31.07.2013 23:10

adahu.cro napisał(a):Kilka moich spostrzeżeń.
1 Zwardoń lpg tuż przed przejściem granicznym po prawej stronie,lecz czy warto tam tankować?
(dystans 100 km silnik 1.6 dotankowano mi 14 litrów,średnia na trasie 9,nie zakręcony korek).
.

Ja tam często tankuje i zawsze wszystko jest ok ;) na Slovnaft niestety nie ma LPG, jeszcze w
Węgierskiej Górce 20km przed Zwardoniem jest szansa zatankować LGP w dobrej cenie ;)
Ostatnio edytowano 31.07.2013 23:50 przez WiktorG10, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 31.07.2013 23:23

Doprecyzujmy.

WiktorG10 napisał(a):...na Slovnaft niestety nie ma LPG,

Jak już pisano na stacji Slovnaft Zlate Piesky w Bratysławie LPG jest.

WiktorG10 napisał(a):jeszcze szansa w Węgierskiej Górce 20km przed Zwardoniem jest szansa zatankować LGP w dobrej cenie ;)

Tak. Z tym, że nie jest to stacja całodobowa. Nie pamiętam dokładnie ale chyba od 23 do 6 zamknięta.
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 31.07.2013 23:50

romuald22 napisał(a):Doprecyzujmy.

WiktorG10 napisał(a):...na Slovnaft niestety nie ma LPG,

Jak już pisano na stacji Slovnaft Zlate Piesky w Bratysławie LPG jest.

WiktorG10 napisał(a):jeszcze szansa w Węgierskiej Górce 20km przed Zwardoniem jest szansa zatankować LGP w dobrej cenie ;)

Tak. Z tym, że nie jest to stacja całodobowa. Nie pamiętam dokładnie ale chyba od 23 do 6 zamknięta.

sprecyzujmy jeszcze bardziej :)
o Slovnaft chodziło mi stację w Ciścu pomiędzy Węgierską Górką a Zwardoniem ;)
a stacja w Węgierskiej Górce jest czynna całą dobę ;) wiem bo jestem w tych rejonów :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.08.2013 13:33

OK. Masz rację. Źle Cię zrozumiałem.
Nie zwróciłem uwagi, że stacja w Ciscu to Slovnaft. Faktem jest, że nie ma na niej LPG i nie jest całodobowa.
Nie wiedziałem, że na stacji w Węgierskiej Górce jest LPG i że jest całodobowa. (LPG chyba od niedawna? Nigdy nie rzuciło mi się to w oczy. Stacja niby przy głównej drodze ale nieco od niej odsunięta).
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 01.08.2013 14:57

tak Węgierska Górka stacja czynna całą doe, jest LPG od kilku lat ;) masz rację, jadąc w stronę granicy jest po lewej stronie minimalnie odsunięta od drogi :)
mierzyk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mierzyk » 04.08.2013 11:21

Byłem już Cro ale wcześniej bez gazu i nie zwracałem na to uwagi. Powiedzcie mi czy to prawda, że na płatnej autostradzie w Cro jest ciężko z gazem? Patrzyłem na mylpg.eu/stations/croatia i nie wygląda to kolorowo :/ Większość stacji LPG jest oddalona od autostrady i trzeba z niej zjechać żeby dobić butle. A słyszałem, że na wielu stacjach które są zaznaczone na tej mapie nawet nie ma dystrybutora LPG. Pozdrawiam :)
greg1595
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) greg1595 » 04.08.2013 11:29

E w chorwacji na platnych to kazda INA ma lpg, bez problemu, za bramkami w lučko po jest gaz, w paklenicy za sv. Rockiem tez takze spoko mozna tankowac, ja nie moge namierzyc na pierszym odcinku od Dumaneč do Zagrzebia ale moze slabo sie ogądałem:-)
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 04.08.2013 11:37

Na w/w odcinku przy samej autostradzie nie ma stacji z LPG. Wystarczy zjechać i przy zjazdach są.

Tutaj wszystko co i jak:
map.hak.hr/en/

mylpg.eu fajna stronka czasem są jakieś błędy, jeśli dana stacja kogoś interesuje można potwierdzić w inny sposób.
byq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) byq » 04.08.2013 12:06

ja jechałem autostradą w cro i na odcinku do zadaru były conajmniej z 3 stacje z LPG, byłem nawet zaskoczony bo jadąc już autostradą miałem wrażenie że stacji jest więcej niż jak sprawdzałem na mapach, także bez stresu, myślę że co 100km trafia się stacja z LPG
mierzyk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mierzyk » 04.08.2013 12:22

To fajnie bo jadę Czechy-Austria-Słowenia i mam plan żeby zatankować się w Cieszynie później w Czechach w miejscowości Breclav (tam są dwie stacje z LPG) i na tym co będę miał dolecieć do Cro i dopiero tam nabić butle bo gaz w Austrii i Słowenii drogo wychodzi :/
byq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) byq » 04.08.2013 13:47

w Austrii drogo, ale w Słowenii i Chorwacji porównywalnie:
Słowenia Ptuj - 0,74EUR, po przeliczeniu ok 3.23zł
Chorwacja przy autostradzie i Biograd - ok. 5 kun, po przeliczeniu ok. 3.25zł
więc jak zatankujesz w Ptuju to nawet jeśli stracisz odrobinę w porównaniu do cen chorwackich, to będzie to mała różnica
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone