Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.07.2013 13:17

W BiH najtańszy gaz na trasie: najczęśćiej od 1 KM do 1,15 KM, ale w Zvorniku znalazłem również stację z LPG za 0,85 KM (niecałe 2 zł :!: ).

Słowacja ok. 0,7 euro, Czarnogóra to samo.
Ostatnio edytowano 27.07.2013 10:15 przez Raul73, łącznie edytowano 3 razy
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 21.07.2013 15:03

maksikaz napisał(a):Podrożał LPG w Chorwacji. Na granicy w Rupie 5,11 Kuny na Krku 4,96 Kuny :papa:

W stosunku do ubiegłego roku to staniał w kunach ale po przeliczeniu na zł to zdrożał.
W tamtym roku w sierpniu płaciliśmy od 5,12 do 5,29 kun no ale i kurs był inny 0,54-0,55
Ryba007
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryba007 » 22.07.2013 13:04

Ryba007 napisał(a):Czy oprócz tej stacji za Kosicami zaraz przed granicą SK - H jest wcześniej jakaś całodobowa stacja z LPG? Czy ona jest 24/7? Boję się, że nie będzie gazu albo coś.
Myślałem, że jest na shellu (kilka km przed granicą) ale pytałem i nie ma. Wcześniej przy drodze również nie było. Slovnaft w Kosicach tylko do 24.00

Gdzie tam zatankować w nocy? Będę jechał od przejścia w Koniecznej na KRK. Pozostałe stacje mam opanowane.

To jak z tą stacją cromaniacy? 24/7 czy nie?
krzywar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzywar » 24.07.2013 21:42

Jakby ktoś pytał ostatnia stacja z LPG w Słowacji 11 km przed Węgrami (jadąc Autostradą D2) to Bratysława Jarovce cena gazu 0,77 E.
Ceny gazu w CRO: przy autostradach najczęściej 5,11 w miastach 4,96 a raz widziałem po 4,86 w okolicach Splitu.
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 26.07.2013 10:36

a ostatnia stacja na Słowacji ale przez Austria?:)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.07.2013 17:03

WiktorG10 napisał(a):a ostatnia stacja na Słowacji ale przez Austria?:)

Ta sama - Jarovce. Ona jest tuż przed rozjazdem na Budapeszt i Wiedeń. Taka duża - OMV.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.07.2013 10:16

W Serbii przy autostradzie LPG 73,40 dinara, czyli ok. 2,86 zł. Z dostępnościa nie ma problemu.

Chorwacja - stacja INA Vukovar - 4,71 HRK.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 27.07.2013 15:38

No i stało się- w poniedziałek zagazowuję autko. Nie jezdziłem na lpg chyba od 7 lat wobec czego mam kilka pytań bo wątek jest dość obszerny.Linki do stron ze stacjami lpg znalazłem. Wyjeżdżam do Cro w sobotę przez Czechy(DK11), Słowację (D1),Węgry(DK86),objazd autostrady w Słowenii,Varazdin i autostrady w Cro do Primostenu.
1.Czy na większości stacji trzeba płacić gotówką i jeśli tak to czy wystarczą euro czy lokalna waluta?
2.Czy muszę mieć przejściówkę do tankowania(podobno nie) i czy trzeba tankować samemu?
Jeśli to możliwe proszę o jakieś linki to doczytam.Czasu niewiele do soboty a chcę jak najszybciej ogarnąć temat.Z góry dzięki za wszystkie porady typu gdzie tankowac,gdzie omijać(podobno Węgry) itp. Pozdrav
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.07.2013 20:40

szary779 napisał(a):...
1.Czy na większości stacji trzeba płacić gotówką i jeśli tak to czy wystarczą euro czy lokalna waluta?
2.Czy muszę mieć przejściówkę do tankowania(podobno nie) i czy trzeba tankować samemu?
Jeśli to możliwe proszę o jakieś linki to doczytam.Czasu niewiele do soboty a chcę jak najszybciej ogarnąć temat.Z góry dzięki za wszystkie porady typu gdzie tankowac,gdzie omijać(podobno Węgry) itp. Pozdrav

Ad.1.Na większości stacji można płacić kartą (bankomatową czy kredytową). I jest to najbardziej opłacalny wariant. Sądzę, że jak będziesz miał euro to też Ci się uda (nie wiem jak w Czechach - bo przez ten kraj nie jeżdżę - ale przypuszczam, że podobnie). Zawsze się przecież wcześniej można zapytać.
Ad.2.Nie musisz mieć żadnej przejściówki. Idziesz i prosisz, że gaz chcesz zatankować. Zawsze ktoś wyjdzie z obsługi. Tak, że spokojnie.

Gaz na tej trasie na Węgrzech jest zdecydowanie najdroższy. Tak, że pod tym względem (tankowania) lepiej szybko minąć ten kraj.
Pozdrav.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 28.07.2013 18:06

Dzięki Romek :D

I jeszcze mam pytanko:jaka jest różnica między obydwoma gazami na INA?
http://www.hak.hr/info/cijene-goriva/
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.07.2013 23:31

szary779 napisał(a):I jeszcze mam pytanko:jaka jest różnica między obydwoma gazami na INA?
http://www.hak.hr/info/cijene-goriva/

Różnica jest taka, że przy autostradzie płacisz zwykle tę wyższą cenę, a na stacjach pozostałych - niższą.
:)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 29.07.2013 11:51

gitmar napisał(a):Tak, na M70. Oznakowane jest bardzo dobrze. Będziesz miał znak HU-HR. Prosto leci się M7 osobówką do przejścia autostradowego, w prawo skręcasz na M70 (na jezdni narysowane jest ciężarówka :)) i później znaki Cię doprowadzą do przejścia Letenye-Gorican. Wcześniej zjeżdżasz ślimakiem z M70 i pokonujesz małe rondo. Dojeżdżasz do części węgierskiej przejścia, tam jest kantor w budce na placu(na którym kiedyś chcieli mnie orżnąć - nie polecam :!: ), jakaś knajpa, stacja benzynowa (jeszcze nie ta). Dojeżdżasz do przejścia - tam Cię sprawdzają, maglują itp. Przejeżdżasz rzekę i dojeżdżasz do przejścia chorwackiego. Kontrola dokumentów, cel podróży itd. i w drogę. Wjeżdżasz na wspomniany wcześniej kompleks na którym znajduje się INA (na samym końcu). Warto tam zatankować - raz że będzie już konieczność, dwa że jest to cena "landowa" a nie autostradowa, a te w Chorwacji się różnią. Dasz radę :wink:

P.S.Kiedy się wybierasz :?: Z tego co pamiętam przejście Letenye-Gorican jest otwarte tylko dla mieszkańców przy granicy, dla ruchu turystycznego jest czynne w wakacje, albo od 01.06. - musisz się upewnić. Wtedy faktycznie musiałbyś się cofać....Nie wiem którędy jedziesz przez SK, ale ja zwykle zjeżdżam z autostrady na Nitrę i tam jadę ekspresówką, a z Nitry w dół do Komarna (tam jest dużo stacji LPG i taniej niż w Bratysławie). Krótsza droga i całkiem niezła. Można też w HU zrobić skrót przez Kisber-Szekesfehervar. Też niezła droga i krócej o kilkadziesiąt km (30-50km ?) niż autostradą w HU. Później i tak na nią wjeżdżasz za Szekes.... i jedziesz wzdłuż Balatonu. Ja tak jechałem 3 lata temu i źle nie było. Ostatnie 2 wypady kombinowałem inaczej i niekoniecznie byłem zadowolony. Zawsze to jakaś odmiana niż jazda nużącą autostradą cały czas

Z trasy D1 na Bratysławę skręcałeś na R1 w kierunku Nitry ?
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 29.07.2013 13:11

wikol napisał(a):
gitmar napisał(a):Tak, na M70. Oznakowane jest bardzo dobrze. Będziesz miał znak HU-HR. Prosto leci się M7 osobówką do przejścia autostradowego, w prawo skręcasz na M70 (na jezdni narysowane jest ciężarówka :)) i później znaki Cię doprowadzą do przejścia Letenye-Gorican. Wcześniej zjeżdżasz ślimakiem z M70 i pokonujesz małe rondo. Dojeżdżasz do części węgierskiej przejścia, tam jest kantor w budce na placu(na którym kiedyś chcieli mnie orżnąć - nie polecam :!: ), jakaś knajpa, stacja benzynowa (jeszcze nie ta). Dojeżdżasz do przejścia - tam Cię sprawdzają, maglują itp. Przejeżdżasz rzekę i dojeżdżasz do przejścia chorwackiego. Kontrola dokumentów, cel podróży itd. i w drogę. Wjeżdżasz na wspomniany wcześniej kompleks na którym znajduje się INA (na samym końcu). Warto tam zatankować - raz że będzie już konieczność, dwa że jest to cena "landowa" a nie autostradowa, a te w Chorwacji się różnią. Dasz radę :wink:

P.S.Kiedy się wybierasz :?: Z tego co pamiętam przejście Letenye-Gorican jest otwarte tylko dla mieszkańców przy granicy, dla ruchu turystycznego jest czynne w wakacje, albo od 01.06. - musisz się upewnić. Wtedy faktycznie musiałbyś się cofać....Nie wiem którędy jedziesz przez SK, ale ja zwykle zjeżdżam z autostrady na Nitrę i tam jadę ekspresówką, a z Nitry w dół do Komarna (tam jest dużo stacji LPG i taniej niż w Bratysławie). Krótsza droga i całkiem niezła. Można też w HU zrobić skrót przez Kisber-Szekesfehervar. Też niezła droga i krócej o kilkadziesiąt km (30-50km ?) niż autostradą w HU. Później i tak na nią wjeżdżasz za Szekes.... i jedziesz wzdłuż Balatonu. Ja tak jechałem 3 lata temu i źle nie było. Ostatnie 2 wypady kombinowałem inaczej i niekoniecznie byłem zadowolony. Zawsze to jakaś odmiana niż jazda nużącą autostradą cały czas

Z trasy D1 na Bratysławę skręcałeś na R1 w kierunku Nitry ?

Tak, z D1 na R1. Jadę do Nitry i stamtąd do Nove Zamky-Komarno. Między tymi dwoma miastami zwykle tankuję na stacji Jurki w m.Hurbanovo. Najtańszy LPG na tej trasie, sieciowa stacja czynna 24h (pomimo że to odludzie, a nocą tym bardziej sprawia takie wrażenie :)) tylko obsługa stacji gburowata - zwłaszcza ok.40-45-letni długowłosy jegomość zawsze tam ma jakieś problemy ( a to, że musi wychodzić o 3 rano, a to że gotówka zbyt drobna, a to że go budzą itp :x ). Jednak tankowałem tam już kilka razy i żadnego przypału nie było :wink:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 29.07.2013 13:34

No właśnie w połowie sierpnia jade do CRO i obmyślam jakąś sensowną trasę przez Węgry.
Wyruszam z Wawy więc walne na Zwardoń.
Przez Budapest nie chce mi się jechać, wolę na D1 na Bratysławę.

Ciekawe Automapa Europa 6.14 jak daje radę w Europie.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 29.07.2013 14:01

Kiedy wyruszasz ? Ja wyjeżdżam z okolic Wawy nocą 14/15.08.13r. Myślałem tym razem o trasie CZ-A-SLO ale może znowu pojadę SK-HU....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone